fbpx

Review: Slimme mensen diëten niet

Door |2017-01-06T14:14:22+00:007 oktober 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
  • slimmen mensen dieten niet
“Als je chagrijnig en down wilt zijn en graag hongerlijdt, ga dan een dieet volgen”. Aldus Dr. Charlotte Markey in haar boek Slimme mensen diëten niet. Op heldere wijze legt ze uit waarom een regime niet werkt en zelfs contraproductief kan zijn – uiteindelijk eindig je met meer kilo’s dan vóór alle lijnpogingen.

De psychologie van eten

Professor Dr. Charlotte Markey is een Amerikaans gezondheidspsychologe gespecialiseerd in overtuigingen en gedrag. Ze geeft college op de Rutgers University waaronder een cursus genaamd ‘De psychologie van eten’. Niet voor niets luidt de ondertitel van het boek ‘gezond en blijvend gewicht verliezen begint in je hoofd’. Het doel van het boek is om adviezen te geven die je jarenlang kunt integreren in je bestaande manier van leven. Daarbij verlies je over langere tijd gemeten blijvend gewicht.

Een flink boek vol voetnoten dat echter vlot wegleest, op een enkel hoofdstuk na. De uitleg is helder en de schrijfstijl is prettig. Ieder hoofdstuk begint met een korte uitleg wat je gaat leren en eindigt met een korte samenvatting. Het geheel is verlevendigd met quotes en je vindt ook ervaringen van deelnemers aan de cursus ‘De psychologie van eten’.

Hap voor hap

Een verrijking ten opzichte van andere boeken is de aandacht voor het lichaamsbeeld onder de titel ‘vind je zelf mooi in je blootje’. In ‘hap voor hap’ maakt Dr. Charlotte Makay duidelijk dat zelfs alleen maar het laten staan van 1 blikje fris per dag in een jaar tijd leidt tot 7 kilo minder lichaamsgewicht! In hoofdstuk zeven vliegen de termen basaalmetabolisme, TEF en TEE je om de oren. Dit deel leest duidelijk minder vlot weg dan de andere hoofdstukken. Wel wordt daarna goed uitgelegd dat een calorie een calorie is: voor je lijf maakt het niets uit of die calorie afkomstig is van suiker, vet of alcohol. En opnieuw een aardige psychologische invalshoek: gebruik een klein bord (want dan lijkt de portie groter) en zorg voor een contrasterende kleur want dan schep je blijkbaar minder op. Een hoofdstuk hoe je de draad weer oppakt na tegenslag ontbreekt evenmin.

Voor diegenen die het op willen zoeken zijn er zo’n twintig tot vijftig noten per hoofdstuk opgenomen achter in het boek. Wat daarbij wel opvalt -net als in de praktische adviezen en verwijzingen naar websites- is de Amerikaanse leest waarop het boek is gestoeld. Op zich niet verwonderlijk gezien de afkomst van de auteur, maar Nederlanders en Belgen eten anders. Sommige producten kennen wij bijvoorbeeld niet (Fiber Square Cereal) en onze voedingsdeskundigen leggen veel minder de nadruk op vetverlaging maar hameren op gezondere onverzadigde vetten. Een vertaalslag naar de Nederlandse/Belgische voedingsgewoontes en websites met (overheids)informatie had het boek praktischer en toepasselijker voor de Nederlandse situatie gemaakt. Nu is er volstaan met een sec vertaling.

Kernboodschap

‘Als je de wens hebt gezond te zijn, het verloren gewicht voorgoed kwijt te raken en een goed humeur te behouden, dan moet je gaan matigen, jezelf geleidelijk betere gewoonten aanwennen en een beetje toewijding en doorzettingsvermogen aan de dag leggen’. Dat is de kernboodschap van Slimme mensen diëten niet. De vraag is of je dit echt op eigen houtje aan de hand van een boek kunt bereiken. Naast het boek is er daarom ook een app voor iPhone ontwikkeld die praktische handvatten biedt, in het Engels. Wellicht is het voor een blijvend resultaat goed om je daarnaast te laten coachen door een specialist op gewichtsmanagement, namelijk de diëtist.

Marlene schrijft regelmatig recensies op Hebban.nl. Deze recensie is daar eerder verschenen

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist en voedingskundig jurist

Voeding is een rode draad in mijn hele loopbaan en privéleven. Als afgestudeerd diëtist en jurist heb ik mij gespecialiseerd in levensmiddelenrecht. Als verwoed verzamelaar van (oude) kookboeken ben ik veel in de keuken te vinden waarin ik laat zien dat duurzaam, gezond en lekker heel goed samengaan. Schrijven doe ik ook graag: hier op I'm a Foodie, op mijn eigen site Kitchen Table Happiness en kookboekenreviews op Kookboekennieuws.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?