Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Risotto van geroosterde biet met gorgonzola en macadamianoten

Door | 2017-01-06T15:06:19+00:00 3 december 2013|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: |
  • Risotto van geroosterde biet
Deze week mogen wij het kookboek “aan de keukentafel” van Sandra Ysbrandy weggeven! Dit risotto recept is een van de heerlijke recepten uit het boek. Enjoy!
2D Aan de keukentafel, Sandra Ysbrandy

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2,5 dl rode port
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 250 gr gekookte bieten, 100 gr in blokjes
  • 350 gr risottorijst
  • 1,5 l groentebouillon
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 75 gr boter
  • 50 gr parmezaan, geraspt
  • 150 gr macadamianoten, grofgehakt
  • 200 gr gorgonzola
  • 4 basilicumblaadjes
  • zout en peper

Risotto van geroosterde biet 2

Bereiding

  1. Verwarm 1 deciliter rode port, 1 eetlepel balsamicoazijn, het sap van de sinaasappel en wat zout en peper.
  2. Voeg 100 gram bietenblokjes toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan.
  3. Breng voor de risotto de bouillon aan de kook
  4. Pureer de rest van de bieten met rest van de port en de balsamicoazijn in de keukenmachine.
  5. Fruit de ui in 25 gram boter. Voeg de bietenpuree toe, breng aan de kook en voeg de rijst toe.
  6. Voeg in gedeeltes de hete bouillon toe. Het kan zijn dat niet alle bouillon nodig is. Blijf roeren totdat het vocht is opgenomen, maar laat de rijst niet droog worden.
  7. Na 15 tot 20 minuten is de risotto gaar. De risotto moet nog bite hebben.
  8. Voeg de laatste 5 minuten de blokjes biet en de sinaasappelrasp toe. Roer de boter en de parmezaan erdoor. Rooster de macadamianoten in een koekenpan en hak grof.

Presentatie

Doe de risotto in een diep bord. Strooi wat verbrokkelde gorgonzola en macadamianoten eroverheen. Garneer met basilicum.

Zin in een ander recept van Sandra? Maak eens bulgursalade met viskoekjes en mangochutney

p.s. Wist je dat Sandra ook een leuke nieuwe website heeft? Kijk hier verder!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie