Dagelijks een flinke portie rood vlees is niet zo’n gezonde keuze, zo blijkt uit onderzoek. Mensen die elke dag 100 tot 120 gram onbewerkt rood vlees aten hadden een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker.

Onderzoek

Rood vlees, afkomstig van verschillende dieren zoals runderen, varkens, geiten, schapen en paarden, heeft een twijfelachtige reputatie. Maar waarom wordt het geassocieerd met al die ziektes? Hoewel we niet precies alle antwoorden hebben, hebben wetenschappers een paar mogelijke verklaringen bedacht:

  • Rood vlees bevat heemijzer dat in hoge hoeveelheden zou kunnen leiden tot DNA-schade en darmkanker.
  • Tijdens de hoge temperaturen bij bereiden van vlees (zoals grillen en barbecueën) kunnen kankerverwerkende stofjes onstaan. Dit is een van de redenen waarom het niet verstandig is aangebrand vlees te eten.

Het vervangen van rood vlees door gevogelte, vis, noten, of magere zuivelproducten, lijkt in enkele studies gezondheidsvoordelen te hebben.

Milieu en dierenleed

En laten we niet vergeten dat minder vlees eten niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook voor het milieu! Door minder vlees te consumeren, verklein je je CO2-voetafdruk en draag je bij aan het verminderen van dierenleed. Een kleine stap met grote impact.

Samen 

We hoeven niet allemaal veganistisch te worden, maar het zou mooi zijn als we als samenleving wat minder vlees zouden eten. Gemiddeld consumeren Nederlanders namelijk 610 gram vlees per week, terwijl het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Het zou mooi zijn als we met z’n allen wat minder vlees zouden eten.

Word zelf een expert

Deze tekst komt uit het boek Eet als een expertEen boek waarin diëtisten en voedingswetenschappers je helpen om goed onderbouwde keuzes te maken met betrekking tot je gezondheid. Zodat ook jij een expert kan worden!