De maanden juni, juli, augustus en september staan in het teken van de zomer! Het seizoen van lange zonnige dagen en vakantie. Voor mij is de zomer altijd dé periode voor het uitproberen van nieuwe recepten door lekker te improviseren met allerlei verse producten. Milieubewuste keuzes in de zomer zijn onder andere andijvie, doperwten, tomaten, slasoorten, zoete aardappel, aardbeien en abrikozen.

In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het zomerthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is september en na een paar weken nazomeren luiden we toch bijna de herfst in. Daarom deze maand nog een recept dat zowel op een zonnige nazomerdag als op een mooie herfstdag lekker is. Ik vond dit septemberrecept op www.cookingclassy.com. Het makkelijke aan dit recept is, is dat je alle ingrediënten in één ovenschaal mengt en dan alleen maar hoeft te wachten op de timer van je oven! Simpel en lekker dus. Omdat ik nog een paprika had liggen, heb ik deze ook toegevoegd aan het originele recept. Een recept heeft nooit genoeg groente wat mij betreft 😉

Met dit recept krijg je gelukkig veel verschillende groenten binnen. Het bevat spruitjes, rode ui, paprika, knoflook en zoete aardappel. Daarnaast bevat het appel en appels zijn momenteel op z’n lekkerst omdat ze nu geoogst worden!
Ik heb voor het recept biologische kipdijfilet gebruikt, en het spek heb ik in mijn variant van dit recept achterwege gelaten. Ik denk dat walnoten een gezonde vervanging kunnen zijn, dus dat valt te proberen!

Bereidingstijd: 60 minuten
Prijs per persoon: €2,89 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon:

  • Energie 515 kcal,
  • Eiwit 23,4 g,
  • Koolhydraten 40,8 g,
  • Vet 26 g,
  • waarvan verzadigd 6,1 g,
  • voedingsvezel 10,1 g,
  • natrium 236 mg.

Geroosterde kippendij

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 kipdijfilets
  • 4 zoete aardappelen
  • 500 g spruitjes
  • 1 paprika
  • 2 rode uien
  • 2 appels (het liefst een wat zure soort)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetl. rode wijnazijn
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. Provençaalse kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, rozemarijn of majoraan)
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng de rode wijnazijn, olijfolie, Provençaalse kruiden en de knoflook (geperst) in een kom en voeg de kipdijfilets toe
  • Wrijf de kipdijfilets in met de marinade en laat het rusten terwijl je de groenten gaat snijden
  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van circa 2 cm
  • Schil de spruitjes en snijd ze doormidden
  • Snijd de ui, paprika en appel in reepjes
  • Voeg de groenten in een grote ovenschaal en besprenkel met de kipmarinade
  • Leg de kipdijfilets bovenop de groenten en bestrooi met wat peper en eventueel extra kruiden
  • Zet het gerecht in de oven voor ruim 30 minuten totdat de kip mooi goudbruin kleurt en de groenten licht geroosterd ogen
  • Voeg eventueel wat vers citroensap toe bij het serveren!

Bron

Cooking Classy .One pan autumn chicken dinner. Geraadpleegd op 7 september 2016.