September recept: lasagne met witte kool

Door |2017-01-07T09:40:11+00:0029 september 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • lasagne
De maanden september, oktober, november en december staan in het teken van de herfst! De zomer is nu officieel voorbij, tijd om ons voor te bereiden op de koude winter. Maar in tussentijd kunnen we genieten van het grote aanbod van seizoensproducten dat de herfst met zich mee brengt. Deze producten zijn momenteel niet alleen op hun lekkerst, maar ook goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Producten van het herfstseizoen zijn bijvoorbeeld boerenkool, witte kool, knolselderij, paksoi, prei, wortelen en peren.
In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het herfstthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Lasagne inspiratie

Astronomisch gezien begint de herfst in Nederland ieder jaar weer eind september. Ook nu zijn de eerste herfstverschijnselen al weer zichtbaar. In de herfst wordt heel wat af geoogst en dat leidt tot een groot aanbod van seizoensproducten. De seizoensproducten die ik in dit septemberrecept heb verwerkt zijn witte kool, bleekselderij en rode ui. Voor dit lasagne recept raakte ik geïnspireerd door dit ‘healthy lasagna recipe’ van www.karlasnordickitchen.com. In dit recept voor lasagne wordt de pasta vervangen voor witte koolbladeren. Dat is weer anders dan de courgette die veel wordt gebruikt als vervanging van pasta. Nu hoeft die pasta wat mij betreft helemaal niet uit de lasagne om het gerecht gezonder te maken. Je kunt ook gewoon kiezen voor gezondere volkoren pastabladen! Maar het toevoegen van witte kool blijft een goede tip om meer groente binnen te krijgen. Ik heb dit recept wat aangepast en kwam uit op een variant met pasta en zonder de ricottakaas. Mocht je koolhydraatarm willen eten dan kun je natuurlijk alsnog de pasta weglaten.

Dit lasagne recept bevat witte kool en bleekselderij, twee groenten die door hun uitgesproken smaken niet vaak worden gebruikt in een standaard avondmaaltijd. In deze lasagne overheerst de tomaat dus je verbergt die uitgesproken smaken eigenlijk een beetje. Als je wilt, kun je zo nu en dan eens andere groente toevoegen aan je lasagne. Mooie manier om te variëren 😉

lasagne

Bereidingstijd: 50 minuten

Prijs per persoon: €2,98 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon:

  • Energie 544 kcal,
  • Eiwit 38 g,
  • Koolhydraten 52 g,
  • Vet 18 g,
  • waarvan verzadigd 6 g,
  • voedingsvezel 11 g,
  • natrium 510 mg.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 300 g mager rundergehakt
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 witte kool
  • 1 bleekselderij
  • 800 g tomatenblokjes (2 blikken)
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 eetl. Provençaalse kruiden (Of een paar takjes verse kruiden)
  • Peper en zout naar smaak
  • 80 g Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Ontdoe de witte kool van de kern en haal de bladeren eraf
  • Breng een pan met water aan de kook en leg de koolbladeren voor 5 minuten in het kokende water
  • Laat de koolbladeren uitlekken op keukenrol
  • Verwarm een koekenpan en voeg het gehakt toe samen met de kruiden (Zelf heb ik verse tijm en rozemarijn uit de tuin fijn gesneden)
  • Snijd de teentjes knoflook en de uien fijn en voeg bij het gehakt
  • Was de bleekselderij, snijd de stengels in plakjes van ongeveer een halve cm en voeg toe aan het gehakt
  • Bak het geheel circa 5 minuten terwijl je het mengsel af en toe omschept
  • Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe. En meng alles tot een saus. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Bedek de bodem van de schaal met een laagje saus. Voeg nu de koolbladeren toe en leg daarover een laagje lasagnebladen. Herhaal dit tot de saus op is maar zorg wel dat je met saus bovenop eindigt. Bedek de bovenkant met geraspte Parmezaanse kaas en eventueel nog wat kruiden
  • Plaats de schaal in de oven voor 30 min!

Bron

  1. Julie Karla. Healthy lasagna recipe. Geraadpleegd op 20 september 2015.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Fleur Pasman is begin 2018 afgestudeerd als diëtist. Vanaf juli werkt ze met veel plezier als diëtist in het Deventer Ziekenhuis, daarnaast ontwikkelt ze op freelance basis recepten. Ruim drie jaar geleden is ze begonnen met recepten ontwikkelen voor I’m a Foodie. Naast een enorme passie voor koken, heeft ze ook een passie voor het vergroten van haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, de gezondheid van de darmen en het ontstaan van ziekte. In de nabije toekomst staat de master Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen (WUR) op haar planning.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?