De 24/7 cultuur in Westerse landen leidt ertoe dat mensen steeds minder slapen. Ik ben zelf net begonnen met promoveren in Engeland. Dit betekent een nieuwe baan, een nieuwe cultuur en het opbouwen van een sociaal leven. Druk, druk, druk, zoals zo velen tegenwoordig. Genoeg slapen doe ik de laatste tijd niet altijd. Maar wat voor een gevolgen heeft dat voor mijn eetgewoonte?

Hoeveel moet ik slapen?

Als je minder dan 6 uur per nacht slaapt heb je een officieel slaaptekort. De precieze slaapbehoeften verschillen per persoon, maar gemiddeld is het 7-8 uur per nacht slapen goed. Er worden negatieve gezondheidseffecten gelinkt aan te lang slapen, maar dit zou ook kunnen komen doordat zieke mensen vaak langer slapen. Het te lang slapen is dan dus niet de oorzaak van de ziekte, maar het gevolg.

Effect van te weinig slaap op je eetlust

Een chronisch tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht en obesitas. Dat klinkt misschien raar. Als je minder slaapt denk je vaak meer calorieën te verbranden. Dit blijkt niet zo te zijn. Als je minder slaapt en moe bent, ben je minder actief gedurende de dag en verbrand je evenveel calorieën als wanneer je genoeg slaapt. Minder slapen zorgt daarnaast dat je meer gaat eten. Je hebt meer tijd om te eten, maar ook gewoon meer honger. Een slaaptekort zorgt voor veranderingen in hormonen die je hongergevoel reguleren (voornamelijk leptin en ghrelin). Daarnaast komen er als je een slaaptekort hebt meer beloningsstofjes vrij in je hersenen na het eten. Oftewel, je voelt je fijner nadat je iets eet.

slaap en overgewicht

Hoe doe ik het?

Ik probeer iedere nacht in ieder geval zeven uur te slapen, als het even lukt acht. Mijn leven is op dit moment een beetje chaotisch. Alles hier in Engeland is nieuw en spannend. Toch weet ik dat ik door genoeg te slapen veel meer aan kan, dus ik ga daar vanaf nu weer een prioriteit van maken. Als dat een keertje niet lukt is dat natuurlijk ook niet zo erg. Het belangrijkste voor mij is dat ik niet chronisch te kort slaap. Ik merk zelf dat ik meer honger en vooral meer zin in eten heb nadat ik een nacht niet goed slaap. Om gemotiveerd te blijven om gezond te eten is slapen voor mij dus heel belangrijk!

Bronnen

  1. Gonnissen, H.K., et al., Sleep duration, sleep quality and body weight: parallel developments. Physiol Behav, 2013. 121: p. 112-6.
  2. Killick, R., S. Banks, and P.Y. Liu, Implications of sleep restriction and recovery on metabolic outcomes. J Clin Endocrinol Metab, 2012. 97(11): p. 3876-90.
  3. Schmid, S.M., M. Hallschmid, and B. Schultes, The metabolic burden of sleep loss. Lancet Diabetes Endocrinol, 2014.
  4. Shlisky, J.D., et al., Partial sleep deprivation and energy balance in adults: an emerging issue for consideration by dietetics practitioners. J Acad Nutr Diet, 2012. 112(11): p. 1785-97.
  5. St-Onge, M.P., The role of sleep duration in the regulation of energy balance: effects on energy intakes and expenditure. J Clin Sleep Med, 2013. 9(1): p. 73-80.