Onderzoek in de praktijk, hoe werkt dat dan? In mijn praktijk in Leiden wil ik wetenschappelijk onderzoek combineren met de dagelijkse praktijk. Ik werk daarbij ook samen met academische fysiotherapeuten die ook onderzoek doen, dus dat sluit mooi op elkaar aan.

SMARTsize onderzoek VU Amsterdam

Meedoen aan het SMARTsize onderzoek van de VU Amsterdam was daarom voor mij de uitgelezen kans om hier de eerste stappen in te zetten! De SMARTsize methode is een wetenschappelijk onderbouwde afvalmethode, waarbij je stap voor stap leert je eetgewoonten te veranderen. De VU onderzoekt de effectiviteit van het SMARTsize programma gecombineerd met een dieetbehandeling bij de diëtist, gericht op terugvalpreventie. SMARTsize is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode waarbij er veel aandacht is voor gedragsverandering, portiecontrole en terugvalpreventie.

smartsize

Intake en aan de slag

Bij dit onderzoek start ik met een intake, hierbij wordt er gemeten en gewogen. De mensen krijgen het boek “SMARTsize Me” mee en krijgen toegang tot een interactieve site met meer informatie en zelftesten/opdrachten. Daarna komt voor mij het lastigste deel, ik moet deze mensen 12 weken loslaten. Ze gaan namelijk zelfstandig aan de slag en hebben in de tussentijd geen consulten. Maar, helemaal uit beeld zijn ze niet, want er volgen in die periode ook 3 kookworkshops. Deze kookworkshops heb ik samen gegeven met een collega uit een andere praktijk. Daarbij maakten de deelnemers gerechten die door bepaalde kooktechnieken/producten de maaltijden minder calorierijk maakten, maar wel erg voedzaam en vullend. Daarnaast konden de deelnemers ook hun vragen stellen, deden ze een opdracht en deelden ervaringen met elkaar. De interactie onderling was erg goed, er werden tips uitgewisseld en met elkaar meegeleefd, dat maakte het voor ook ons erg leuk om de kookcursussen te geven.

Consulten

Na het individuele deel starten de consulten, waarin de cliënten maandelijks op consult komen. Tijdens de consulten wordt er uiteraard gemeten en gewogen, maar minstens zo belangrijk, het stukje gedragsverandering komt aan bod. Bij SMARTsize ligt de nadruk ook op de terugvalpreventie. Want afvallen en op gewicht blijven is het uiteindelijke doel, maar hoe zorg je dat dit zo blijft? Daarom bespreken we in de consulten bijvoorbeeld risicosituaties. Welke momenten zijn lastig, wat eet/drink je dan, en hoe zou je dit anders kunnen aanpakken? Door vooruit te denken maak je op het moment zelf betere keuzes en heb je een plan bedacht. Als je je laat verrassen door de situatie, je denkt “dit overkomt mij” is het vaak lastiger om de goede keuze te maken. Daarom leren de deelnemers om zich goed voor te bereiden op situaties. En als het een keer niet zo lukt zoals je zou willen, leert je om dan ook weer de draad op te kunnen pakken. Want de weg naar je streefgewicht is nooit helemaal zonder hobbels. Maar dat geeft ook niet als je het als leermomenten ziet!

Hoe nu verder?

Door met mijn praktijk mee te doen met onderzoek voel ik weer een extra prikkel om dit zelf ook te gaan doen in de toekomst. Tenslotte is het voor de deelnemer interessant, maar ook voor mijzelf heb ik de ruimte om een behandelmethodes te onderzoek. Daar wordt niet alleen de wetenschap en behandeling beter van, maar juist ook de cliënt of patiënt. Er is genoeg interessants en waardevols om te onderzoeken. En hoe leuk is het als je daar zelf een bijdrage aan kunt leveren?

Weten hoe wetenschappelijk onderzoek werkt? Lees het in ons boek Eet als een expert!