fbpx

Snel en gezond koken, kunnen we dat (nog wel)? (Alternatieven voor fast food)

Door |2017-01-07T11:26:12+00:0027 december 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog|Onderwerpen: |
 • Gezond koken
De wekker gaat. Je staat op, stapt onder de douche, kleed je aan, doet je make up (of niet), poetst je tanden pakt je tas. Onderweg bedenk je dat je vergeten bent te ontbijten, laat staan iets mee te nemen naar je werk/studie. Dan maar onderweg een cappuccino en een koffiebroodje. Tijdens de lunch koop je een broodje gezond en drink je er een glas vruchtensap bij. Herkenbaar?

Dan de rest van de dag

Je rijdt richting huis, -hebt al dan wel of niet- je kinderen opgehaald van het kinderdagverblijf/school en er moeten nog boodschappen gedaan worden.  Wat ga je vanavond koken? De keuze is enorm, en dat maakt het er niet makkelijker op. Je grist een pak macaroni, geraspte kaas, een kant-en-klare pot pasta saus én een pond gehakt mee. Dat is geregeld. Weer herkenbaar?

Thuis kook je de macaroni, bak je het gehakt en voeg je een pot saus toe. Diner is ready.

Time to change: gezond koken

En toen besefte je je tijdens een consult bij de huisarts dat je iets nodig moet veranderen. Jouw bloedsuiker is te hoog, bloeddruk en gewicht overigens ook. Time to change! Maar hoe dan? De huisarts verwijst je door, je komt bij een diëtist terecht en deze zegt; hmm je eet niet veel, sterker nog je eet te weinig, vooral te weinig verse groenten en fruit. Jij ziet jezelf al de sterren van de hemel koken. In een ideale wereld met zeeën van tijd. Maar helaas die heb je niet. Je moet roeien met de riemen die je hebt. Ok klaar.

Gezond koken

Dat gaan we anders doen

Begin ’s avonds, of in het weekend

 1. Hoe zit jouw week er uit? Welke dagen ben je eventueel vroeger thuis, wanneer heb je weinig tijd? Kun je misschien op 1 dag voor 2 dagen aan eten (voor)bereiden?
 2. Hoe kun je ’s morgens beter de dag beginnen? Iets eerder opstaan? Hoe veel tijd heb je nodig voor een goed ontbijt, 5-10 minuten?Actiepunt; wekker eerder zetten!
 1. Welke producten heb je nodig, elke dag? Volkorenbrood, (mager) broodbeleg, fruit, groenten, zuivel..
  Actiepunt; boodschappenlijstje maken!
 1. Wat ga je eten als ontbijt?
  Actiepunt; schrijf op wat je wilt ontbijten. Variatie komt later wel.
 1. Hoeveel heb je nodig op een werkdag? Wat neem je mee?
  Actiepunt; zet op papier, wat wil je elke dag meenemen voor lunch. Neem ook 2 porties fruit mee voor als tussendoortje. Variatie komt later wel.
 1. Welke producten kun je met de weekboodschappen in huis halen? Met andere woorden; vries vlees/vis/kip in (’s morgens wel even in de koelkast zetten om te laten ontdooien). Koop diepvriesgroenten zodat je die altijd voorradig hebt.
 2. Zet op papier de planning van de maaltijden. Dan houd je je er ook makkelijker aan om deze planning na te streven.

Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden. (Russisch gezegde)

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  ?

Begin 2009 is Barbara, na het afronden van haar studie Voeding en Diëtetiek, haar eigen praktijk gestart. Je kunt bij Barbara terecht voor voedingsadvies en dieetadvies. Denk bijvoorbeeld aan voeding tijdens de zwangerschap, overgewicht, ondergewicht, diabetes, eetstoornissen, maag-en darmaandoeningen of andere lichamelijke klachten of omstandigheden waarbij voeding een belangrijke rol speelt. Barbara is er van overtuigd dat een gezond eetpatroon voor iedereen mogelijk is, alhoewel dit voor iedereen wel iets anders kan betekenen. Want zoveel mensen, zoveel wensen. Het geven van advies op maat en hierbij iemand enthousiast maken voor verandering maakt het werk als diëtist veelzijdig en uitdagend.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?