Misschien heb je iemand al eens heel erg blij gemaakt. Of ben je hier zelf al eens mee verrast. Wanneer de kraamtijd is aangebroken, is het ongelofelijk fijn als je niet hoeft te koken en het eten voor je klaarstaat. Je wilt niet iedere avond iets bestellen, maar gezond eten en variatie aanbrengen in je menu. Hoe dan? De diëtisten van I am a foodie zullen de diëtisten van I am a foodie niet zijn, als we daar niet iets op bedacht hadden. Wanneer je eten van tevoren maakt, is de stap naar een gezondere leefstijl makkelijker gemaakt. Dit is een van de recepten uit een serie van 3. Gerechten die je kunt maken tijdens je verlof, invriest en alleen maar hoeft op te warmen als de kleine er eenmaal is. De gerechten zijn kids-proof, dus ideaal als de grotere broer of zus al mee eet. Ik maakte deze gerechten voor mijn zus; het is een perfect kraamcadeau.
Waarom kiezen voor deze stamppot met bleekselderij, erwten en zoete aardappel?
Uiteraard is deze maaltijd niet alleen snel om te maken, het valt ook binnen de Richtlijnen Goede Voeding en voldoet aan de eisen van het Voedingscentrum voor een verantwoorde maaltijd.
De juiste, gezonde ingrediënten
De maaltijden bevatten wél: voldoende groente (bleekselderij, bosui, erwten, portie van minimaal 250 g per hoofdmaaltijd), plantaardige eiwitten (erwten, klein beetje van de zoete aardappel), vezels (zoete aardappel, erwten, bleekselderij) en onverzadigde vetten (olijfolie). Daarnaast bevat deze maaltijd veel energie en eiwitten – fijn bij borstvoeding en het herstel (na een keizersnede).
Tip: mijn neefje zag dat er erwten in het gerecht zaten toen het bakje uit de koelkast kwam. Dit wilde hij niet eten. Mijn zus heeft de stamppot na het opwarmen nog iets meer gestampt, zodat ze niet meer herkenbaar waren. Mijn neefje (van 2) heeft de stamppot met veel plezier gegeten.
Geen onnodige, ongezonde voedingsmiddelen
De maaltijden bevatten géén: rood (bewerkt) vlees, harde bak- en braadvetten en geraffineerde, snelle graanproducten en hebben geen hoog zoutgehalte.
Voedselverspilling tegengaan
We geven je lekkere suggesties, maar als je andere kruiden in huis hebt, of nog restjes groente die op moeten: gebruik die dan. Zonde om iets bij te moeten kopen als je nog wat lekkers hebt liggen natuurlijk. Ook als je van alles net wat meer in huis hebt, maak dan in verhouding meteen meer. Als je totale stamppot wat meer wordt, heb je precies een kids-portie extra. En je zag de tip hierboven, wellicht helpt wat extra stampen.
Recept voor 2 porties
Nodig voor de stamppot met bleekselderij, erwten en zoete aardappel
- 400 g zoete aardappel
- 300 g erwten
- 400 g bleekselderij
- 150 g Hüttenkäse
- paar takjes dille
- 2 st bosui
- 200 g kipfilet
- 2 tl kerriepoeder
- olijfolie
- peper naar smaak
- eventueel snufje zout
Variatietips
- Wil je de stamppot vegetarisch maken? Dan kun je ervoor kiezen vega kipstuckjes te bakken en op smaak te brengen met kerriepoeder. Maar geroosterde noten zijn ook heel lekker hierbij (denk aan walnoten, pecannoten of amandelen).
- In plaats van zoete aardappel, kun je ook ‘gewone’ aardappels gebruiken. Het gerecht zal daardoor alleen wel minder kleurrijk zijn.
Bereiding van de stamppot
De stappen hieronder zijn voor de bereiding van de stamppot. Je kunt (de helft van) de stamppot natuurlijk meteen opeten. Het fijne is dat deze ook heel goed in te vriezen en lekker op te warmen is. Zie instructies onder de bereiding.
Voorbereiding
Voordat je écht aan de slag gaat, is het handig om de onderstaande dingen klaar te zetten:
- Grote snijplank
- Goed mes(je)
- Bakpan
- Kookpan
- Pureestamper
- Spatel en/of grote lepel
Bereiding
- Boen de zoete aardappels en snijd in gelijke stukken.
- Was de bleekselderij, verwijder eventueel de draden en snijd in kleine halve maantjes.
- Snijd de bosui in dunne ringen en hak de dille fijn.
- Kook de aardappels in 15 minuten gaar. Voeg de laatste 2 minuten de erwten en bleekselderij toe en giet af.
- Schep de Hüttenkäse, dille, en bosui erbij en stamp tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Breng de kip op smaak met kerrie en peper. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en bak de kip in 10 – 12 minuten gaar. Snijd de kip na het bakken in reepjes.
- Serveer de stamppot met stukjes kip.
Eet smakelijk!
Veilig bewaren
Wil je de maaltijd in de koelkast bewaren? Dat kan! Bereid voedsel kun je 2 dagen in koelkast bewaren. In de vriezer is dit zelfs 3 maanden. Ideaal dus als je ver van tevoren wel de puf & zin hebt om te koken. Laat de maaltijd na het koken goed afkoelen, maar zet binnen een uur in de koeling. De kipstukjes kun je door de stamppot scheppen. Het is slim om het gerecht in meerdere porties in te vriezen. Eet je het niet in één keer op, dan is het zonde om de hele stamppot te moeten ontdooien. Zet op de sticker op het bakje wat het is, wanneer je het hebt gemaakt en voor hoeveel personen het is.
Ontdooien en opwarmen
Haal de stamppot uit de vriezer en zet ’s morgens in de koelkast (ontdooi je eten nooit buiten de koeling om groei van schadelijke bacteriën te voorkomen). Doe de stamppot in een (kook)pan met dikke bodem. Voeg eventueel een scheutje water toe. Warm op met de deksel op de pan, maar schep regelmatig om. Het gerecht moet stomend heet zijn, maar natuurlijk niet alsnog aanbranden. Lekker om nog verse dille over het gerecht te verdelen mocht je dat in huis hebben.
Voedingswaarden per portie
Energie 577,2 kcal, 40,4 g. eiwit, 64,2 g. koolhydraten, 14,9 g. vet waarvan verzadigd 4,2 g., 16,0 g. voedingsvezels, 502,1 mg. Natrium
Geef een reactie