Als je fanatiek sport heb je vast eens voor het schap sportdranken gestaan. Hoe maak je een keus? Kies je een isotone, hypotone of hypertone drank? Is het marketing of nodig?

Vocht

Als je sport verlies je vocht door o.a. uitademing en zweten. Dit vochtverlies gaat ten koste van je prestatie als je meer dan 2% van je gewicht verliest. Je weet hoeveel vocht je verliest door je voor- en na het sporten te wegen (zonder kleding). Je vochtverlies zal wel meevallen na een half uurtje op de crosstrainer. Vooral bij langdurige inspanning (>1.5 uur) is de impact van uitdroging duidelijk: je doet langer over het leveren van een prestatie naarmate je meer uitgedroogd bent. Vocht is nodig om afvalstoffen af te voeren, warmte kwijt te raken, voedingsstoffen op de juiste plaats te doen belanden en om spieren te doen samentrekken met behulp van de mineralen in het vocht. Als je minder vocht in je lichaam hebt, dan werken deze processen minder efficiënt en kun je dus niet optimaal presteren. Dan ga je de wedstrijd niet winnen.

De juiste drank

Uitdroging kun je voorkomen door voldoende te drinken vóór- en tijdens het sporten. De laatste 2 tot 4 uur voor het sporten is het prima om 1 tot 2 bidons water (of bijv. koffie en thee) te drinken. Als je urine lichtgeel gekleurd is voor je aan je training begint dan weet je dat je voldoende gehydrateerd bent. Sportdranken zijn vóór het sporten overbodig; je levert nog geen inspanning, dus je hebt geen suikerrijke drankjes nodig om je energie aan te vullen. Ook tijdens het sporten is water – een hypotone drank – vaak een uitstekende keus. ‘Hypotoon’ betekent dat de drank minder deeltjes bevat dan bloed. Tijdens intensieve of langdurige inspanningen van > 1-1.5 uur, of tijdens hele warme omstandigheden is het vaak gunstiger om voor een isotone (sport)drank te kiezen. Een isotone drank bevat mineralen (zoals natrium) en koolhydraten (suikers). ‘Isotoon’ betekent dat de drank evenveel deeltjes bevat als bloed, wat ervoor zorgt dat vocht, mineralen en koolhydraten efficiënt worden opgenomen. Een ‘hypertone’ sportdrank bevat ook mineralen en suikers, maar de hoeveelheid suiker is zo groot dat zowel vocht als suiker maar langzaam worden opgenomen. Dat is niet heel handig en af te raden. 

Maak jouw eigen sportdrank

Welke drank je nodig hebt tijdens het sporten hangt o.a. af van de duur en intensiteit.. Meestal zijn hippe sportdranken niet nodig en volstaat water. Kan jij wel een isotone drank gebruiken? Dat kun je goed zelf maken door aan een 750 ml-bidon 0,75 gram zout en 77 ml siroop toe te voegen. Vul met water totdat de bidon vol is en schud goed. klaar is jouw isotone sportdrank!

Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.