fbpx

Timing: sporten na het eten / eten voor het sporten

Door |2017-01-08T19:45:02+00:0022 april 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog|Onderwerpen: , |
 • sporten na het eten

Sporten na het eten. Hoe plan ik dat?

Ik kom meestal redelijk laat terug van mijn werk, zo tussen half 7 en 7. Als ik dan nog moet koken is het al snel kwart over 7 op zijn vroegst dat ik kan eten. Ik wil daarna graag nog wielrennen, maar de vaak aangeraden 2 uur wachten is dan echt te lang. Dan is het te laat om nog echt lekker te kunnen fietsen. Heb je tips hoe ik dat op kan vangen?

Alvast bedankt!
Han

Hoi Han,

Bedankt voor jouw vraag. Dit is een veelkomende situatie waar sporters mee te maken hebben. Er wordt inderdaad geadviseerd de laatste maaltijd ruim 2 uur voor de inspanning te nuttigen. Op deze manier heeft een deel van de vertering in de maag plaats kunnen vinden en hoeft het lichaam niet in tweestrijd wat betreft de bloedtoevoer (naar het maagdarmstelstel of naar de spieren). Eventuele maag-darmklachten kunnen op deze manier worden beperkt. Echter is dit wel individueel afhankelijk. Sommige sporters kunnen makkelijk nog 1 uur voor de inspanning de laatste maaltijd nuttigen en sommige zweren bij ruim 4 uur van te voren.

Wat je zelf kunt doen

 • Vergroot je lunch en neem in de middag een tussendoortje – bijvoorbeeld extra sneetjes brood; yoghurt, fruit en muesli; fruit en een handje noten etc. Zo kun je direct uit je werk de fiets pakken en na het wielrennen een lichte en wat kleinere avondmaaltijd nemen.
 • Kook wat meer als je daar de tijd voor hebt (bijvoorbeeld in het weekend of op een andere doordeweekse dag) en bewaar wat maaltijden in de koelkast of de vriezer. Zo hoef je op een dag dat je wilt gaan wielrennen niet te koken, maar kun je een eerder gemaakte maaltijd nuttigen.
 • Wellicht kun je warm eten tijdens de lunch en je broodmaaltijd naar de avond verschuiven. Eet dan wat sneetjes brood aan het eind van de middag en de rest bij terugkomst van het wielrennen.
 • Ook kun je er voor kiezen de warme maaltijd op te delen: schep een normale portie op, deel het door twee. Eet het ene deel voor het wielrennen, en het andere deel na het wielrennen.

Veel succes!

Sarai Pannekoek, sportdiëtist

Ben jij (top)sporter en heb jij net als Han vragen hierover, of wil jij meer weten over wat voeding voor je kan doen in relatie tot prestatie en gezondheid? Neem contact op via de site voor een afspraak bij Sarai Pannekoek of Titia van der Stelt of bezoek een sportdietist in jouw eigen regio via www.sportdietetiek.nl.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist & klinisch epidemioloog

Sarai Pannekoek is afgestudeerd diëtist (2012) en klinisch epidemioloog (2015). Ze werkt als sportdietist voor CTO Amsterdam en CTO Eindhoven, waar ze verantwoordelijk is voor de voedingsbegeleiding van de voetbaldames, rugby ladies sevens, basketball dames, zwemmers en honkballers.

Reacties

3 Comments

 1. Jolanda 30 april 2014 at 9:56 - Beantwoorden

  Beste Sarai,

  mijn ervaring met hardlopen is dat ik 1 tot 1.5 uur voor het hardlopen nog wel kan eten zonder problemen. Bij de warme maaltijd is mijn tip om vlees, vis, kip of vegetarische vervanging weg te laten, dus alleen groente en aardappelen/ rijst te nemen en het vlees na het hardlopen te nemen. Dit geeft tijdens het hardlopen geen last en de eiwitbron kun je na de inspanning juist goed gebruiken.

  Jolanda

  • Saraï Pannekoek 7 mei 2014 at 8:16

   Hi Jolanda, bedankt voor jouw tip! Deze tip neem ik ook vaak mee in de adviezen en stond er inderdaad nog niet bij. Thnx! Groeten, Saraï

 2. Han 4 juli 2014 at 2:37 - Beantwoorden

  Hi,

  Thanks, ik heb het nu een tijd geprobeerd in verschillende varianten. Voor mij werkt het het beste om enkel een sportreep te nemen voor het sporten. En na een uur nog 1. Dan kan ik prima 2 uur sporten op een ‘lege’ maag. Wel merk ik dat als ik nog iets langer door ga ik de man met de hamer nog weleens tegen kom. Het is een lastige balans. Soms neem ik op mijn werk alvast een banaan een uur voordat ik weg ga, en soms nog wat extra brood bij de lunch, maar het effect hiervan lijkt heel klein. ’s Ochtends hardlopen (< 30 minuten) gaat ook prima op enkel een dextro, als ik dan terug kom neem ik een boterhammetje voor mijn werk.

  Nogmaals dank voor de tip!

  Han

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?