Loop jij hard? Hoe kan het nou dat je door trainen sneller, fitter en beter wordt? 

Training

Als je gaat trainen, dan neemt op dat moment je conditie af ten opzichte van het startmoment. Gedurende de training treedt vermoeidheid op en ben je aan het einde van de training niet meer tot dezelfde training prestatie in staat ten opzichte van het begin. Kijk maar eens naar de visual: dit zie je aan de dalen in de curve.

Herstel na een training: rust en voeding zijn essentieel

Je lichaam krijgt vervolgens een signaal om te gaan herstellen. Tijd om je lichaam rust en voeding te geven om eventuele piepkleine scheurtjes op celniveau te repareren en je brandstof (koolhydraat-voorraad) aan te vullen.

Supercompensatie: je lichaam sterker en beter dan voorheen

Het lichaam is slim: het wil zich nu beter voorbereiden op zo’n trainingsprikkel in de toekomst. Van de gerepareerde scheurtjes wordt het lichaam sterker en beter dan het voor de training was. Dit wordt ‘supercompensatie’ (zie pieken in de curve) genoemd.

Vooruitgang

Als je jouw lichaam tijdens een volgende training weer een trainingsprikkel geeft, dan krijg je eenzelfde golf die trapsgewijs hoger eindigt. Zo word je elke training een beetje fitter, beter en/of sneller.

Voorkom overtraining en blessures

Geef je de volgende trainingsprikkel te vroeg, dan kan het zijn dat je nog in herstelfase zit. Doe je dit te vaak achter elkaar dan kun je overtraind of geblesseerd raken en zal je de dalende rode lijn volgen. Train je een tijdje niet (bruine stippellijn) dan zal je conditie weer zakken naar je oude niveau of lager

Haal het optimale uit je hardloopprestaties 

In ons boek Eet als een atleet – hardloop editie vertellen wetenschappers en sportdiëtisten (vera wisse en titia van der stelt) wat de beste herstel voeding is voor na een hardloop training. Zo kun jij goed herstellen en is je lichaam klaar voor supercompensatie!