In het vorige deel van Superfoods Zeegroente kon je lezen dat zeewier een caloriearme eiwitrijke, vezelrijke groente is die ook nog eens veel jodium en omega-3 vetzuren bevat. Anders dan in Japan, Frankrijk, Schotland en Ierland kennen wij geen culinaire traditie met dit zilte plantaardige voedsel. Dus als je er graag eens iets lekkers mee wil koken, wat maak je dan in hemelsnaam?

Liever Lokaal

De winnaar van het Gouden Kookboek 2015 ‘Liever Lokaal’ zegt: “in ons land zijn zeewier en zeegroenten onbekend en onbemind, maar lekker, betaalbaar, eenvoudig te verbouwen en erg gezond”. Vandaar dat je in ‘Liever Lokaal’ zeker vijftien recepten aantreft. Van een simpele zeesla salade met komkommer tot een gewaagder zeewiersoep of hartige taart van zilte groente. En wist je dat je gedroogd zeewier ook prima als zoutvervanger kunt gebruiken? Een uitgebreide recensie van Liever Lokaal vind je hier.

Recept zeesla met komkommer

Ingrediënten

  • 1 pakje (30 g) wakame of zeesla
  • 5-6 eetl. rijstazijn
  • 4-5 eetl. lichte sojasaus
  • 3 theelepel suiker
  • 1 komkommer
  • zout

Bereiding:

  • Leg de droge zeesla in een kom en zet hem onder water
  • Laat het wier ongeveer 30 minuten staan tot het zacht en opgezwollen is, giet het af
  • Snijd of knip de harde nerven uit de zeesla, spoel het goed af, laat het uitlekken en dep droog
  • Hak de zeesla in grove stukken, leg ze in een kom en dek af
  • Vermeng in een pannetje de azijn met sojasaus en suiker en breng het al roerende aan de kook tot de suiker is opgelost
  • Neem de pan direct van het vuur, giet de inhoud in een kom en laat deze vinaigrette afkoelen
  • Snijd de komkommer overlangs doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snijd de helften in dunne plakjes
  • Leg de komkommer op een bord en bestrooi met zout. Laat de schijfjes na 20 minuten in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier
  • Doe de komkommer met de wakame in een schaal en giet de afgekoelde vinaigrette erover; meng alles voorzichtig door elkaar

Nou dat was niet moeilijk toch? En smaakt het naar meer? Dan ben je klaar voor het echte werk.

zeewier

Groente uit Zee

De puur plantaardige keuken, veganisme, maakt al langer gebruik van wier. Lisette Kreischer is een sterk pleitbezorger van deze vorm van plant power, zie haar site ‘Veggie in pumps’. Zij introduceerde samen met Mark Kulsdom ‘The Dutch Weed Burger’ een 100% plantaardige fastfoodsnack met zeewier, die aan een internationale opmars bezig is. Maar die kun je alleen buitenshuis op festivals en in de horeca eten. Dus schreef ze samen met anderen Groente uit Zee. Naast heel veel informatie over de soorten zeewier, de voedingswaarde, smaak en structuur, teelt en een hoofdstuk zilte groenten volgt op pagina 66 een lijst met speciale ingrediënten die bij zeewier van pas komen. En dan op ⅓e van het boek de recepten met prachtige sfeervolle foto’s .

‘Zeewier is een mooie aanvulling op het dagelijks menu’

Het begint met Condimenten & Dressings en wat me direct opvalt is dat de recepten nu eens Engelstalige en dan weer een Nederlandse titel hebben –niet erg, maar wel vreemd. Originele recepten zoals avocado & weed hummus, ship ahoy piccalilly of creamy sea spread. En dat gaat eigenlijk in het hele boek zo door; Soep, Salades (cut the crab salad), Hoofdgerechten en als afsluiter nog een paar verrassend zoete en hartige gerechtjes.Tussendoor tref je leuke korte interviews aan met wier pioniers. Wel jammer dat een index ontbreekt want nu is het af en toe flink zoeken naar dat ene recept. Wil jij thuis ook The Dutch Weed Burger maken? Het recept staat op pagina 154.

Tips van Lisette:

  • Vers is zeewier nauwelijks verkrijgbaar dus zul je veelal werken met de gedroogde variant
  • Die moet eerst weken, afhankelijk van de soort korter of langer. Doe dat in zo weinig mogelijk water anders spoel je veel voedingsstoffen door het gootsteenputje
  • Van gedroogd wier heb je 10 x minder nodig dan vers en andersom – zo kun je recepten omrekenen indien nodig
  • Net als voor alles wat je eet, geldt ook voor zeewier: eet met mate en gevarieerd
  • Laat het echte plukken over aan professionals

zeewier

Recept Wild & Luscious pumpkin salad with seaspaghetti

voor 4 personen

Geroosterde pompoen uit de oven met gekaramelliseerde rode ui en schijfjes citroen, gecombineerd met de romige zeespaghetti en een frisse, pittige pesto. Serveer hem met warme sneetjes zuurdesemstokbrood en een goed glas wijn of druivensap.

Salade:

  • 1 kabocha- of hoikaidopompoen
  • van zaadlijsten ontdaan en in schijfjes of stukken gesneden
  • ½ citroen met schil, in dunne schijfjes
  • 1 grote rode ui, gepeld en in ringen gesneden
  • 1 el verse rozemarijn
  • olijfolie
  • grof zeezout en zwarte peper
  • 30 g gedroogde zeespaghetti*
  • 75 g rucola, gewassen en goed drooggedept
  • 1 tl ORAC-kruidenmix van Amanprana (optioneel)**

Pesto:

  • 4 el pompoenpitten
  • 75 g rucola, gewassen en goed drooggedept
  • 35 g vers basilicum
  • 1 el edelgistvlokken
  • olijfolie
  • citroensap
  • fijn zeezout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Meng de stukken pompoen met de schijfjes citroen, uienringen, rozemarijn en besprenkel royaal met olijfolie
  • Breng op smaak met zeezout (niet te veel) en zwarte peper
  • Bak bruin en krokant in ongeveer 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken pompoen)
  • Bereid vervolgens de zeespaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Bereid ondertussen de pesto. Rooster de pompoenpitten in de koekenpan goudbruin.
  • Blend in de keukenmachine de rucola met de pompoenpitten, basilicum en gistvlokken
  • Overgiet met een flinke hoeveelheid olijfolie en blend weer
  • Proef en breng op smaak met wat citroensap en een snufje zeezout.
  • Haal de pompoen uit de oven wanneer deze krokant en gaar is en laat even afkoelen
  • Meng vervolgens met de zeespaghetti
  • Doe eerst wat rucola in een grote schaal en schep daar het pompoen-zeespaghettimengsel op, maak eventueel af met wat ORAC-kruidenmix en serveer met de rucolapesto.

* gedroogde zeespaghetti is online verkrijgbaar van het merk Lima of Algaran
** ORAC mix bevat kruiden, Sumac, zeewier en Fleur de Sel. Amanprana claimt een hoog gehalte aan antioxidanten.

Het zijn voor een niet-veganist soms best heftige recepten. Daarom is het de vraag of Lisette hiermee het grotere publiek enthousiast aan het zeewier zal krijgen. Maar misschien is dat ook niet direct de bedoeling. Het is wel een gedegen boek voor ieder die zich wil verdiepen in deze superfoods uit zee! En zeewier is een mooie aanvulling op het dagelijks menu.

zeewier

Bronnen

  1. Stichting Zeewierwijzer
  2. Liever Lokaal, Annette van Ruitenburg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn, Fontaine uitgevers
  3. Groente uit Zee, Lisette Kreischler, Stichting Noordzeeboerderij, Marcel Schuttelaar, e.a. uitgeverij Kosmos
    Zeewaar groothandel, levert onder eigen merk aan voedselproducenten, horeca en winkelketens

Bekijk op bol.com