De lijst met de zogenoemde “Superfoods” groeit gestaag. Nederlandse verkoopcijfers kan ik niet vinden, maar het aantal websites, blogs, webshops, (kook)boeken en winkels wat Superfoods aanprijst en verkoopt zegt genoeg over de populariteit. In New York zag ik zelfs supermarkten met hele straten vol met Superfoods, en verrijkte producten zoals pindakaas met chiazaad :)!
Ik was laatste bij mijn notenwinkel in Amsterdam-west. De eigenaar vertelde me dat naast de verkoop van noten, de verkoop van Superfoods zoals chiazaad, hennepzaad, gojibessen en incabessen een enorme vlucht genomen heeft. En inderdaad, de desbetreffende producten stonden op prominente plekken in zijn winkel en hij had op strategische plekken ook mooie folders liggen met alle voordelen van Superfoods. Die populariteit begrijp ik ook wel, want ja wie wil er nou niet minder stress, meer energie, en mooiere huid en haar?!
Superfoods zijn ze echt super?
Zo’n 13 jaar geleden (Arghhh zo lang alweer), toen ik begon aan de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HVA hadden we nog nooit gehoord van Superfoods. Maar nu in de dagelijkse praktijk krijg ik er veel vragen over. Wat doen Superfoods eigenlijk? Is dat goed om te gebruiken? Om heel eerlijk te zijn..het antwoord moet ik je op dit moment schuldig blijven. Maar wat ik wel weet is hoe voedingsonderzoek gedaan wordt, en hoeveel micro- en macronutriënten een mens nodig heeft om alle fysiologische processen optimaal uit te kunnen voeren.
Superfoods: Wat is wetenschappelijk bewezen, wat is echt een fabel, en wat weten we nog niet?
Relevante vragen voor mij zijn dus ook:
- Waar komt de term Superfoods vandaan?
- Bereik je de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen eerder als je Superfoods gebruikt?
- Zijn de voedingsstoffen in Superfoods nuttig? Om een voorbeeld te geven: Een overschot aan wateroplosbare vitamines plast het lichaam gewoon uit. Megadosering ervan binnenkrijgen is niet nuttig, en zonde van het geld.
- Sommige Superfood fabrikanten hanteren pittige claims: Gojibessen zouden bijvoorbeeld je bloeddruk verlagen. Maar welke stof zit er dan in wat dat doet? Is het bewezen, een fabel of weten we het nog niet?
- Van sommige vitamines is bekend dat ze niet meer in het fruit aanwezig zijn als het product gedroogd is. Hoe staat het met de voedingswaarde van gedroogde bessen?
- Waarom zijn Superfoods zo duur?
Ik ga op onderzoek uit naar o.a:
acaibessen, haver, gojibessen, maca, moerbeibessen, quinoa, hennepzaad, chiazaad, camu camu, cacao en incabessen. Lees mijn blogs over deze zoektocht, dan neem ik je ook een klein beetje mee in de wereld van de voedingswetenschap. Want: hoe weten we wat een mens nodig heeft, wat gezond is, en wat een fabel is? Hoe wordt voedingswetenschap eigenlijk gedaan, en wanneer is er genoeg bewijs om nou daadwerkelijk een voedingsclaim of een medische claim te kunnen en/of mogen hanteren?
Heb jij ook vragen over dit onderwerp? Le me know!
Lees alle uitgewerkte superfoods. Je vindt hier o.a. tarwegras, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, en acaibes (mét onderbouwing)!
Leuk ben heel benieuwd! Ik vraag het me zelf namelijk ook regelmatig af.
thanks:) Binnenkort meer!
Ik ben benieuwd, ze zullen vast geen ongezonde aanvulling zijn op een gezonde voeding. Maar het feit dat het zo gehyped wordt vertelt mij dat er ook heel veel mensen momenteel aan verdienen, die de hype dus liever niet zien verdwijnen. En dan heb ik het niet over de kleine ondernemers, maar over de producenten.
Chiazaad heeft een bloedverdunnend en bloeddrukverlagend effect. Dus zeker niet gebruiken als je antistollingsmiddelen gebruikt, of medicijnen die je bloeddruk moet verlagen.