fbpx

Boekreview: The true size of food

Door |2017-01-08T10:47:59+00:0018 november 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: |
  • the-true-size-of-food
Geen lappen tekst over welke producten je wel en niet zou moeten eten, maar een boek vol illustraties en foto’s die je veel nieuwe inzichten geven. Met deze beelden zet auteur Marijke Timmerman je aan tot nadenken.

Marijke schrijft: In onze westerse samenleving is voeding overal om ons heen te vinden. De winkels staan vol met verse producten. In plaats van een zware jacht om onze voeding bij elkaar te jagen moeten we tegenwoordig vooral moeite doen om al dit eten te vermijden. Tegelijkertijd zijn we ‘obsessed’ met voeding. Er is een explosie van diëten, goeroes, light producten en tv-series over gewichtsverlies.

the-true-size-of-food

44 soorten melk

The true size of food laat zien hoe absurd wij met voeding om gaan. In Eindhoven zijn in een straal van 500m 208 (!!) winkels, cafe’s of restaurants te vinden die eten verkopen. We spenderen 60 uur per jaar in de supermarkt en moeten daar kiezen uit 39 soorten mayonaise en 44 soorten melk (echt alleen melk, zonder karne, drinkyoghurt enz). Geen wonder dat we niet meer weten wat te kiezen! Heel herkenbaar ook in de praktijk. Dagelijks spreek ik mensen die bang zijn voor bepaalde voedingsmiddelen (bananen zijn toch dikmakers?). Voor deze mensen is de jacht door de supermarkt naar een gezonde warme maaltijd misschien nog wel zwaarder dan voor onze verre voorouders, de jagers en verzamelaars.

the-true-size-of-food

Tomatencrème soep

Wat als we nu eens wat minder op de verpakkingen schrijven? Of als alle ingrediënten van een product op de foto zet? Marijke maakt het inzichtelijk voor je en geeft je op deze manier een hele andere kijk op producten. Tomaten crème soep bijvoorbeeld, daarbij staan 24 ingrediënten op de foto. Elf daarvan zijn witte poedertjes, het ene is een stabilisator, het andere een emulgator. Toch maar zelf maken die tomatensoep volgend weekend….

the-true-size-of-food

Waarom eten we?

Een ander interessant deel in het boek vind ik ‘waarom eten we’. Sowieso iets wat mij fascineert. Hoe onze gedachten onze keuzes beïnvloeden en hoe we onszelf steeds weer voor de gek houden: ‘Red bull bij het ontbijt, want ik ben moe en heb energie nodig. Chips in het weekend, om het weekend te vieren. Dat laatste restje uit de zak eet ik toch ook nog even op’. Met verschillende illustraties en fotodagboeken brengt Marijke onze omgang met voeding in beeld.

Het boek eindigt met een vergelijking tussen een appel en een mars: houdbaarheidsdatum, anatomie, energie, hoe ver te lopen om het te verbranden, wat gebeurt er in de magnetron op 800 watt, hoelang duurt het opeten, welk product geven we de voorkeur en de hoeveelheid vitamines en mineralen. Had jij je appel al eens op zoveel manieren bekeken?

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Mijn naam is Sandra Buijing. In 2008 heb ik mijn studie Voeding & Diëtetiek afgerond en in 2009 de post-HBO opleiding Sportdiëtetiek. Mijn afstudeeropdracht en eindstage deed ik bij Invorm. Dit beviel van beide kanten erg goed en zo ben ik een jaar later, na een rondreis door Azië en werken bij Dietheek, weer teruggekomen bij Invorm. Het is een kleine praktijk (we zijn totaal met drie diëtisten) waar ik erg goed mijn eigen gang kan gaan. Dat is ook waar ik goed in ben! Ik gebruik graag mijn creativiteit om nieuwe ideeën uit te werken en projecten op te zetten.

Reacties

Eén reactie

  1. Emily van Kampen 18 november 2014 at 9:49 - Beantwoorden

    Dit lijkt me een heel interessant boek! Een aantal dingen die je hier beschrijft vraag ik me soms ook af en ik denk dat dit boek daarin best verhelderend kan zijn.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?