Denk jij gezond bezig te zijn met theesoorten met de teksten ‘speelt een rol in de spijsvertering’ of ‘ondersteunt het immuunsysteem’? Lees dan even verder.

Wetgeving 

Dit soort claims worden voor voedingsmiddelen gereguleerd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Ze mogen alleen nog maar gebruikt worden in de marketing van een product als er voldoende bewijs voor is. Daarom zijn de claims zelf zo lekker vaag: het is heel erg moeilijk om aan te tonen dat stofje X echt een effect heeft op ziekte Y. 

Nietszeggende claims

En de meeste claims zeggen vrij weinig: ‘Calcium speelt een rol in de spijsvertering’ zegt dus alleen maar: er zit calcium in dit product, en dat draagt bij aan het normale functioneren van het lichaam. Het is niet zo gek dat calcium (een essentieel mineraal) een belangrijke functie in het lichaam heeft; dit kan zo een citaat zijn uit een basisboek fysiologie. Zo’n claim bewijst in ieder geval niet dat je door het eten van calcium een ‘betere spijsvertering’ krijgt.

Marketing 

Dit geldt ook voor de thee met de tekst ‘ondersteunt het immuunsysteem’. Aan de thee is vitamine C toegevoegd. En vitamine C draagt bij aan een ‘normale werking van het immuunsysteem’. Niks bijzonders dus. Meer dan dit mag er niet geclaimd worden. Deze meldingen hebben absoluut geen waarde; ze worden alleen door fabrikanten en marketeers gebruikt om hun producten te verkopen. Daarnaast kun je vitaminen en mineralen uit heel veel verschillende producten halen; een product wordt niet gezonder omdat het een vitamine bevat (het gaat om de context).

Echt iets doen voor je gezondheid

Op producten zonder verpakking (zoals groenten en fruit) kun je dit soort (vage) beweringen niet vinden, terwijl we daar juist wel van weten dat ze een positief effect hebben op de gezondheid! Klaar om te werken aan een gezond(er) eetpatroon? Lees dan ons boek ‘Eet als een expert’.