Pasta met tomatensaus… een gerecht wat in de meeste keukens regelmatig wordt gemaakt. Je kunt er vele kanten mee op; gehakt, vega, een salade ernaast of (extra) groente erin. Studenten, drukke gezinnen, een twee-persoons fulltime werkend huishouden… pasta met tomatensaus is makkelijk, super snel & … gezond?
Ingrediënten pasta met tomatensaus
- Volkoren pasta
- Gehakt; geruld, (zelfgemaakte!) balletjes, vegetarisch of met een blikje tonijn (hmm!)
- Groente in stukjes naar keuze (en/of een salade erbij)
- En…daar komt ie… tomatensaus
Tomatensaus
Dat laatste ingrediënt zit me toch wat dwars… tomatensaus. In mijn praktijk hoorde ik laatst nog ‘’ja, die uit die grote glazen pot, met bijna niks erin enzo’’ en dit is dan nog een voorbeeld van een vrij bewuste cliënt. Ik dook de supermarkt in om te kijken wat ik daar aan trof op de verpakkingen van tomatensaus…
Linksboven: Dit is ‘’die grote glazen pot, met bijna niks erin enzo’’ van mijn cliënt. Oke, in vergelijking met de andere soorten heeft ze gelijk. Maar toch… natuurlijke smaakstoffen? Welke dan? Toch zonde dat je niet weet wat je écht eet.
Rechtsboven: Bbrrr… wat een verschrikking!
- De ingrediëntenlijst begint met water (dag smaak!)
- Er zit welgeteld 8% tomaat in de tomatensaus (oké, en 20% tomatenpuree…)
- En dan… suiker? Gemodificeerd maïszetmeel? Aroma? Ascorbinezuur? Citroenzuur? En concentraten van wortel, ui en champignon (hallo ‘’smaak’’!)
Linksonder: Dit vind ik nou echt een vaag etiket… 85% tomaat, met tussenhaakjes tomaten én tomatenpuree. Van die 85%, hoeveel is dan precies tomaat en hoeveel tomatenpuree? Het volgende ingrediënt is ‘zongedroogde tomaten pasta’ wat ook weer bestaat uit 5 ingrediënten. En waarom moet er wijn in? En suiker?
Rechtsonder: Zonde dat er als tweede ingrediënt gebruik is gemaakt van tomatensap… en weer die suiker…
Do It Yourself!
Wanneer je de tomatensaus zelf maakt, scoor je op de factor ‘gezond’ zeker wat extra puntjes. En niet alleen vanwege ‘zonder toevoegingen’, maar zeker ook vanwege de 5-6 verse tomaten! Oké, toegegeven, de factor ‘super snel’ gaat misschien met één mini puntje naar beneden, maar hé, je pasta, gehakt en groente moeten ook nog gewoon gaar worden. In die tijd kun je dit prima maken!
Benodigdheden:
- Blender
Ingrediënten
voor 2-3 personen
- 1 knoflookteen (of niet, of 2 )
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (à 70 gram)
- 1 el Provençaalse kruiden
- 5-6 zongedroogde tomaatjes
- 5-6 verse tomaten
Bereiding
Alles in de blender gooien en deze aanzetten. Tres simple!
En wanneer je gehakt en groente gaar zijn, gooi je de tomatensaus eroverheen, roer je het erdoor, even opwarmen. En klaar!
Eetsmakelijk!
Lekker!! Blend je alles rauw? Of kook je het eerst? Ik maak meestal twee porties omdat ik alleen woon. Dit klinkt als een leuke optie!
Hoi Scarlett, Dank! Ik blend alles rauw. Groetjes!
Ik koop als de (biologische) tomaten goedkoop zijn of een tweede keus, een flink aantal kilo’s. Ik maak hier mijn eigen pastasaus van die ik vervolgens weck. Heel simpel!
Voor de pastasaus maak ik een mengsel van de volgende toevoegingen.
2kg tomaat
Grote ui
225 ml rode wijnazijn (of balsamico)
1 thl Mosterdzaad
1 st Foelie
10 Zw peperkorrels
2 thl paprikapoeder
½ thl koenjit
Schijfje gember
Laurierblad
Voor de pastasaus extra verse kruiden toevoegen
Tijm
(wilde) Basilicum
Oregano
Salie
Citroenmelisse
Dragon
Bonenkruid
Of wat je maar lekker vindt
Bereiding:
Groente koken met 100 ml azijn tot ze zacht zijn
Dan vuur hoger en al roerend vocht laten verdampen
Door de zeef
Kruiden in thee-ei + poederkruiden en nog 100 ml azijn er door
Laten pruttelen tot het dik wordt
30 minuten wecken
Pas op: als het heet is is het altijd dunner!
Wanneer je maar 2 kilo neemt zul je snel spijt krijgen. Maak een veelvoud Ik heb van de week 16 kilo gebruikt. Wees je wel bewust dat je grote pannen nodig hebt.
Hoi Wil, ziet eruit als een mooi recept voor als je wat meer (voorbereidings)tijd hebt. Met de tomatensaus uit dit blog wilde ik juist laten zien dat ook als je om 18.30 ‘s avonds nog avondeten moet maken, je de pastasaus best zelf kunt maken.
Als je iets meer tijd hebt, is het de moeite waard om de tomaten (en een rode paprika) zo’n 20 minuten in de oven de roosteren op 200 graden. Gewoon in grove stukken snijden, klein beetje olijfolie erop en op een bakplaat leggen. Je krijgt zo nog meer smaak aan je pastasaus!
Dank voor je toevoeging! Je hebt helemaal gelijk, maar ik wilde hier laten zien hoe makkelijk het is om de kant-en-klare pastasauzen te vermijden 🙂
Wel wel….een gezondheidswetenschapper die TOMATENPUREE gebruikt om ZELFGEMAAKTE tomatensaus te maken . Schaam op u !!
En wel is op het potje van zongedroogde tomaten gekeken?
Nou, uhhh… Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik koop altijd zo’n zakje. Daar zit niets anders in dan die zongedroogde tomaten dus uhhh… ?
De saus is heerlijk! Dank je wel Gaby
Suiker komt vrijwel in ieder recept van tomatensaus voor, haalt het zure eraf.
Ik heb er nog basilicum bij gedaan en een blikje sambal en toen nog een beetje water en als koude soep gegeten met de warmte van nu 30 graden
Blikje ..is likje
Gaby, ik gebruik de saus voor veel meer dingen. Hij is echt super lekker en ik wil geen tomatensaus meer uit pot. Ik vraag mij af hoe lang de saus houdbaar is. Een weekje?
Groetjes Birgit