Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

DIY – Tomatensaus

Door | 2017-01-21T09:23:07+00:00 26 november 2014|Categorieën: Foodbasics, Kritisch kiezen & kopen, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • tomatensaus
Pasta met tomatensaus… een gerecht wat in de meeste keukens regelmatig wordt gemaakt. Je kunt er vele kanten mee op; gehakt, vega, een salade ernaast of (extra) groente erin. Studenten, drukke gezinnen, een twee-persoons fulltime werkend huishouden… pasta met tomatensaus is makkelijk, super snel & … gezond?

Ingrediënten pasta met tomatensaus

  • Volkoren pasta
  • Gehakt; geruld, (zelfgemaakte!) balletjes, vegetarisch of met een blikje tonijn (hmm!)
  • Groente in stukjes naar keuze (en/of een salade erbij)
  • En…daar komt ie… tomatensaus

Tomatensaus

Dat laatste ingrediënt zit me toch wat dwars… tomatensaus. In mijn praktijk hoorde ik laatst nog ‘’ja, die uit die grote glazen pot, met bijna niks erin enzo’’ en dit is dan nog een voorbeeld van een vrij bewuste cliënt. Ik dook de supermarkt in om te kijken wat ik daar aan trof op de verpakkingen van tomatensaus…

tomatensaus

Linksboven: Dit is ‘’die grote glazen pot, met bijna niks erin enzo’’ van mijn cliënt. Oke, in vergelijking met de andere soorten heeft ze gelijk. Maar toch… natuurlijke smaakstoffen? Welke dan? Toch zonde dat je niet weet wat je écht eet.

Rechtsboven: Bbrrr… wat een verschrikking!

  1. De ingrediëntenlijst begint met water (dag smaak!)
  2. Er zit welgeteld 8% tomaat in de tomatensaus (oké, en 20% tomatenpuree…)
  3. En dan… suiker? Gemodificeerd maïszetmeel? Aroma? Ascorbinezuur? Citroenzuur? En concentraten van wortel, ui en champignon (hallo ‘’smaak’’!)

Linksonder: Dit vind ik nou echt een vaag etiket… 85% tomaat, met tussenhaakjes tomaten én tomatenpuree. Van die 85%, hoeveel is dan precies tomaat en hoeveel tomatenpuree? Het volgende ingrediënt is ‘zongedroogde tomaten pasta’ wat ook weer bestaat uit 5 ingrediënten. En waarom moet er wijn in? En suiker?

Rechtsonder: Zonde dat er als tweede ingrediënt gebruik is gemaakt van tomatensap… en weer die suiker…

Do It Yourself!

Wanneer je de tomatensaus zelf maakt, scoor je op de factor ‘gezond’ zeker wat extra puntjes. En niet alleen vanwege ‘zonder toevoegingen’, maar zeker ook vanwege de 5-6 verse tomaten! Oké, toegegeven, de factor ‘super snel’ gaat misschien met één mini puntje naar beneden, maar hé, je pasta, gehakt en groente moeten ook nog gewoon gaar worden. In die tijd kun je dit prima maken!

Benodigdheden:

  • Blender

Ingrediënten

voor 2-3 personen

  • 1 knoflookteen (of niet, of 2 )
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (à 70 gram)
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 5-6 zongedroogde tomaatjes
  • 5-6 verse tomaten

tomatensaus

Bereiding

Alles in de blender gooien en deze aanzetten. Tres simple!

tomatensaus

En wanneer je gehakt en groente gaar zijn, gooi je de tomatensaus eroverheen, roer je het erdoor, even opwarmen. En klaar!

Eetsmakelijk!

 

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist, gezondheidswetenschapper en docent HBO Sportkunde aan de Hogeschool Inholland

Gaby Herweijer is diëtist, gezondheidswetenschapper, HBO docent en mede-auteur van Eet als een expert. In haar praktijk Voeding+Advies begeleidt ze veel mensen met coeliakie en prikkelbare darm syndroom. Als diëtist, gezondheidswetenschapper, docent en schrijver is het haar passie om voedingswetenschap op een begrijpelijke en praktische manier te vertalen naar de cliënt, student en lezer.

Reacties

10 Reacties

  1. Scarlett 27 november 2014 at 8:04- Beantwoorden

    Lekker!! Blend je alles rauw? Of kook je het eerst? Ik maak meestal twee porties omdat ik alleen woon. Dit klinkt als een leuke optie!

    • Gaby Herweijer 17 juni 2015 at 10:53

      Hoi Scarlett, Dank! Ik blend alles rauw. Groetjes!

  2. Wil 27 november 2014 at 9:20- Beantwoorden

    Ik koop als de (biologische) tomaten goedkoop zijn of een tweede keus, een flink aantal kilo’s. Ik maak hier mijn eigen pastasaus van die ik vervolgens weck. Heel simpel!

    Voor de pastasaus maak ik een mengsel van de volgende toevoegingen.
    2kg tomaat
    Grote ui
    225 ml rode wijnazijn (of balsamico)
    1 thl Mosterdzaad
    1 st Foelie
    10 Zw peperkorrels
    2 thl paprikapoeder
    ½ thl koenjit
    Schijfje gember
    Laurierblad

    Voor de pastasaus extra verse kruiden toevoegen

    Tijm
    (wilde) Basilicum
    Oregano
    Salie
    Citroenmelisse
    Dragon
    Bonenkruid
    Of wat je maar lekker vindt

    Bereiding:
    Groente koken met 100 ml azijn tot ze zacht zijn
    Dan vuur hoger en al roerend vocht laten verdampen
    Door de zeef
    Kruiden in thee-ei + poederkruiden en nog 100 ml azijn er door
    Laten pruttelen tot het dik wordt
    30 minuten wecken

    Pas op: als het heet is is het altijd dunner!

    Wanneer je maar 2 kilo neemt zul je snel spijt krijgen. Maak een veelvoud  Ik heb van de week 16 kilo gebruikt. Wees je wel bewust dat je grote pannen nodig hebt.

    • Gaby Herweijer 3 juli 2015 at 1:21

      Hoi Wil, ziet eruit als een mooi recept voor als je wat meer (voorbereidings)tijd hebt. Met de tomatensaus uit dit blog wilde ik juist laten zien dat ook als je om 18.30 ’s avonds nog avondeten moet maken, je de pastasaus best zelf kunt maken.

  3. Ancilla 5 december 2014 at 8:13- Beantwoorden

    Als je iets meer tijd hebt, is het de moeite waard om de tomaten (en een rode paprika) zo’n 20 minuten in de oven de roosteren op 200 graden. Gewoon in grove stukken snijden, klein beetje olijfolie erop en op een bakplaat leggen. Je krijgt zo nog meer smaak aan je pastasaus!

    • Gaby Herweijer 3 juli 2015 at 1:18

      Dank voor je toevoeging! Je hebt helemaal gelijk, maar ik wilde hier laten zien hoe makkelijk het is om de kant-en-klare pastasauzen te vermijden 🙂

  4. Dany 6 december 2014 at 10:31- Beantwoorden

    Wel wel….een gezondheidswetenschapper die TOMATENPUREE gebruikt om ZELFGEMAAKTE tomatensaus te maken . Schaam op u !!

  5. Tja 20 maart 2017 at 10:22- Beantwoorden

    En wel is op het potje van zongedroogde tomaten gekeken?

    • Diegozer 25 juli 2017 at 1:51

      Nou, uhhh… Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik koop altijd zo’n zakje. Daar zit niets anders in dan die zongedroogde tomaten dus uhhh… ?

  6. Lilian 19 april 2017 at 4:46- Beantwoorden

    De saus is heerlijk! Dank je wel Gaby

Schrijf een reactie