Pasta met tomatensaus… een gerecht wat in de meeste keukens regelmatig wordt gemaakt. Je kunt er vele kanten mee op; gehakt, vega, een salade ernaast of (extra) groente erin. Studenten, drukke gezinnen, een twee-persoons fulltime werkend huishouden… pasta met tomatensaus is makkelijk, super snel & … gezond?

Ingrediënten pasta met tomatensaus

 • Volkoren pasta
 • Gehakt; geruld, (zelfgemaakte!) balletjes, vegetarisch of met een blikje tonijn (hmm!)
 • Groente in stukjes naar keuze (en/of een salade erbij)
 • En…daar komt ie… tomatensaus

Tomatensaus

Dat laatste ingrediënt zit me toch wat dwars… tomatensaus. In mijn praktijk hoorde ik laatst nog ‘’ja, die uit die grote glazen pot, met bijna niks erin enzo’’ en dit is dan nog een voorbeeld van een vrij bewuste cliënt. Ik dook de supermarkt in om te kijken wat ik daar aan trof op de verpakkingen van tomatensaus…

tomatensaus

Linksboven: Dit is ‘’die grote glazen pot, met bijna niks erin enzo’’ van mijn cliënt. Oke, in vergelijking met de andere soorten heeft ze gelijk. Maar toch… natuurlijke smaakstoffen? Welke dan? Toch zonde dat je niet weet wat je écht eet.

Rechtsboven: Bbrrr… wat een verschrikking!

 1. De ingrediëntenlijst begint met water (dag smaak!)
 2. Er zit welgeteld 8% tomaat in de tomatensaus (oké, en 20% tomatenpuree…)
 3. En dan… suiker? Gemodificeerd maïszetmeel? Aroma? Ascorbinezuur? Citroenzuur? En concentraten van wortel, ui en champignon (hallo ‘’smaak’’!)

Linksonder: Dit vind ik nou echt een vaag etiket… 85% tomaat, met tussenhaakjes tomaten én tomatenpuree. Van die 85%, hoeveel is dan precies tomaat en hoeveel tomatenpuree? Het volgende ingrediënt is ‘zongedroogde tomaten pasta’ wat ook weer bestaat uit 5 ingrediënten. En waarom moet er wijn in? En suiker?

Rechtsonder: Zonde dat er als tweede ingrediënt gebruik is gemaakt van tomatensap… en weer die suiker…

Do It Yourself!

Wanneer je de tomatensaus zelf maakt, scoor je op de factor ‘gezond’ zeker wat extra puntjes. En niet alleen vanwege ‘zonder toevoegingen’, maar zeker ook vanwege de 5-6 verse tomaten! Oké, toegegeven, de factor ‘super snel’ gaat misschien met één mini puntje naar beneden, maar hé, je pasta, gehakt en groente moeten ook nog gewoon gaar worden. In die tijd kun je dit prima maken!

Benodigdheden:

 • Blender

Ingrediënten

voor 2-3 personen

 • 1 knoflookteen (of niet, of 2 )
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (à 70 gram)
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 5-6 zongedroogde tomaatjes
 • 5-6 verse tomaten

tomatensaus

Bereiding

Alles in de blender gooien en deze aanzetten. Tres simple!

tomatensaus

En wanneer je gehakt en groente gaar zijn, gooi je de tomatensaus eroverheen, roer je het erdoor, even opwarmen. En klaar!

Eetsmakelijk!