Mensen willen graag snel en gemakkelijk gezond worden. In mijn eerste blog over dit onderwerp schreef ik dat je van tijdelijke trends niet gezond wordt. Top-lijstjes zijn leuk en zodoende heb ik geprobeerd om een top-10 prioriteitenlijstje op te stellen.
Nummer 6: alles volkoren
Je eet als echte Hollander toch al iedere dag brood, pasta of rijst. Het kost dus geen enkele moeite om de volgende keer in de supermarkt de volkoren of zilvervlies variant te kopen. Volkorenproducten (graanproducten gemaakt met de hele graankorrel) verzadigen meer en zitten bomvol vezels, waar bijna geen enkele Nederlander genoeg van binnenkrijgt.
Voor elke 10 gram vezels die per dag meer eet heb je een 8% lager relatief risico op hart- en vaatziekten en een 24% lager risico op overlijden (7). Als je de aanbeveling van 30-40 gram vezels per dag aanhoudt (ook uit peulvruchten, groenten en fruit) zit je in de groep met het laagste risico op hart- en vaatziekten.
Vol misleiding
Alleen “Volkorenbrood” is 100% volkoren (of check de ingrediëntenlijst). Laat je dus niet misleiden door “Bruin”, “Donker”, “Meergranen”, “Oer”, “Bologne”, “Spelt (is niet altijd volkoren)”, ”Boeren” of “Liefde & Passie” (rare naam trouwens).
Lees ook de rest van mijn Top-10:
- 1 geen bewerkt voedsel
- 2 groenten
- 3 thee & water
- 4 peulvruchten
- 5 vlees
- 6 volkoren
- 7 kaas
- 8 vis
- 9 olie
- 10 voedingspatronen
Bronnen
- www.voedingenkankerinfo.nl/preventie
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/ziektelast-in-daly-s-samengevat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/wat-is-de-bijdrage-van-risicofactoren/
- jnci.oxfordjournals.org/content/96/21/1577.long
- Prof. Dr. Martijn Katan. Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding.
- Wu Y, et al., Association between dietary fi ber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis, Clinical Nutrition (2014)
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid-full-story/
- www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
- Pan, A., et al., Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med, 2012. 172(7): p. 555-63.
- www.goedevis.nl/wat-kun-jij-doen/tips-Goede-VIS-kopen
- www.nationaalkompas.nl/
gezondheidsdeterminanten/ leefstijl/alcoholgebruik/wat- zijn-de-mogelijke- gezondheidsgevolgen-van- alcoholgebruik/ - www.voedingscentrum.nl/
encyclopedie/alcohol.aspx
Minder risico op overlijden?? Ga ik nou niet meer dood??
als je geen brood eet en twee keer warm eet je dus ook minder volkoren is dit dan heel slecht