Mensen willen graag snel en gemakkelijk gezond worden. In mijn eerste blog over dit onderwerp schreef ik dat je van tijdelijke trends niet gezond wordt. Top-lijstjes zijn leuk en zodoende heb ik geprobeerd om een top-10 prioriteitenlijstje op te stellen.
1 WINNAAR: (sterk) bewerkte voedingsmiddelen
Oké, ik speel een beetje vals want in deze categorie zitten heel veel voedingsmiddelen. Maar dit was wel het eerste wat Professor in Voeding en Gezondheid Frans Kok zei toen ik hem vroeg naar zijn nummer 1 prioriteit: “Eet geen bewerkt voedsel”.
In bewerkt voedsel zit meestal heel veel zout, toegevoegde suiker, en harde vetten, en ze bevatten nauwelijks nutriënten. De allergrootste winst voor je gezondheid haal je dus door deze producten weg te laten uit je dagelijkse voedingspatroon.
Wat moet ik dan eten?
Blijft er dan nog iets over vraag je je af? Jazeker, deze voedingsmiddelen zijn niet of nauwelijks bewerkt: vers of bevroren fruit en groenten, noten, zaden, peulvruchten (bonen, linzen, erwten), vers vlees (niet gerookt of verwerkt als worst, ham of schnitzel), volkorenbrood (bevat de volledige graan), havermout, quinoa, zilvervliesrijst en eieren.
Alles wat je in de supermarkt niet herkent als de originele plant of het levende dier is bewerkt voedsel. De grote boosdoeners zijn verpakte koek, snoep, gebak, chips, vleeswaren, worsten, wit brood, cruesli, frisdranken, sauzen en kruidenmixen uit blik, glas, pakjes en zakjes.
Lees ook de rest van mijn Top-10:
- 1 geen bewerkt voedsel
- 2 groenten
- 3 thee & water
- 4 peulvruchten
- 5 vlees
- 6 volkoren
- 7 kaas
- 8 vis
- 9 olie
- 10 voedingspatronen
Bronnen
- www.voedingenkankerinfo.nl/preventie
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/ziektelast-in-daly-s-samengevat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/wat-is-de-bijdrage-van-risicofactoren/
- jnci.oxfordjournals.org/content/96/21/1577.long
- Prof. Dr. Martijn Katan. Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding.
- Wu Y, et al., Association between dietary fi ber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis, Clinical Nutrition (2014)
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid-full-story/
- www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
- Pan, A., et al., Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med, 2012. 172(7): p. 555-63.
- www.goedevis.nl/wat-kun-jij-doen/tips-Goede-VIS-kopen
- www.nationaalkompas.nl/
gezondheidsdeterminanten/ leefstijl/alcoholgebruik/wat- zijn-de-mogelijke- gezondheidsgevolgen-van- alcoholgebruik/ - www.voedingscentrum.nl/
encyclopedie/alcohol.aspx
[…] Kies voor zoveel mogelijk basis producten en zo min mogelijke bewerkte producten. Dat zou je eigenlijk sowieso –budgetproof of niet- moeten doen, lees hier. […]