Mensen willen graag snel en gemakkelijk gezond worden. In mijn eerste blog over dit onderwerp schreef ik dat je van tijdelijke trends niet gezond wordt. Top-lijstjes zijn leuk en zodoende heb ik geprobeerd om een top-10 prioriteitenlijstje op te stellen.
Op nummer 10: Gezonde voedingspatronen
Ik speel vals, nummer 10 is geen voedingsmiddel. Met nummer 9 t/m 1 (in de blogs die volgen) kun je namelijk prima een gezond risicoverlagend voedingspatroon maken. Voedingspatronen (die je je leven lang volhoudt) zijn ook nog eens een stuk belangrijker dan individuele voedingsmiddelen. Lees ook Prioriteiten voor een gezonde leefstijl deel I. Alle voedingsmiddelen die je eet moet je namelijk zien in de context van de rest van je voedingspatroon.
Volgens Professor Daan Kromhout kan je met heel veel verschillende voedingspatronen een prima gezonde leefstijl creëren. Het originele Mediterraanse dieet is bijvoorbeeld hartstikke gezond, maar ook op een traditioneel Japans patroon worden veel mensen gezond oud. Het zijn juist de Westerse eetpatronen vol met fast food (niet alleen McDonalds, maar al het bewerkte voedsel waar we veel van eten) en weinig groenten en fruit waar we ziek van worden.
Lees ook de rest van mijn Top-10:
- 1 geen bewerkt voedsel
- 2 groenten
- 3 thee & water
- 4 peulvruchten
- 5 vlees
- 6 volkoren
- 7 kaas
- 8 vis
- 9 olie
- 10 voedingspatronen
Bronnen
- www.voedingenkankerinfo.nl/preventie
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/ziektelast-in-daly-s-samengevat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/wat-is-de-bijdrage-van-risicofactoren/
- jnci.oxfordjournals.org/content/96/21/1577.long
- Prof. Dr. Martijn Katan. Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding.
- Wu Y, et al., Association between dietary fi ber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis, Clinical Nutrition (2014)
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid-full-story/
- www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
- Pan, A., et al., Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med, 2012. 172(7): p. 555-63.
- www.goedevis.nl/wat-kun-jij-doen/tips-Goede-VIS-kopen
- www.nationaalkompas.nl/
gezondheidsdeterminanten/ leefstijl/alcoholgebruik/wat- zijn-de-mogelijke- gezondheidsgevolgen-van- alcoholgebruik/ - www.voedingscentrum.nl/
encyclopedie/alcohol.aspx
Geef een reactie