Mensen willen graag snel en gemakkelijk gezond worden. In mijn eerste blog over dit onderwerp schreef ik dat je van tijdelijke trends niet gezond wordt. Top-lijstjes zijn leuk en zodoende heb ik geprobeerd om een top-10 prioriteitenlijstje op te stellen.
Nummer 2: groenten (nee, aardappels horen hier niet bij)
We eten bijna allemaal te weinig groenten (en fruit). Slechts 5% van alle mannen en vrouwen in Nederland eet de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram (gekookte) groenten. Meer is trouwens beter: mensen die ongeveer 300 gram fruit en 450 gram groenten aten hebben 30% minder kans op een hartaanval of beroerte in vergelijking met mensen die bijna geen groenten en fruit eten (5).
Welke groenten is dan het best? Groene bladgroenten (sla, spinazie, snijbiet, boerenkool, andijvie) hebben de sterkste associatie met een lager risico op hart- en vaatziekten (5), maar elke groente die je lekker genoeg vindt om dagelijks te eten vind ik een goede keus.
Eet je de producten uit tip nummer 1 (morgen online :-)) niet meer, dan kan je ze lekker vervangen door groenten. Zoals Martijn Katan zegt: “Groenten en fruit zijn vooral goed om wat er niet inzit (verzadigd vet, zout, suiker, calorieën)” (6).
Lees ook de rest van mijn Top-10:
- 1 geen bewerkt voedsel
- 2 groenten
- 3 thee & water
- 4 peulvruchten
- 5 vlees
- 6 volkoren
- 7 kaas
- 8 vis
- 9 olie
- 10 voedingspatronen
Bronnen
- www.voedingenkankerinfo.nl/preventie
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/ziektelast-in-daly-s-samengevat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/wat-is-de-bijdrage-van-risicofactoren/
- jnci.oxfordjournals.org/content/96/21/1577.long
- Prof. Dr. Martijn Katan. Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding.
- Wu Y, et al., Association between dietary fi ber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis, Clinical Nutrition (2014)
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid-full-story/
- www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
- Pan, A., et al., Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med, 2012. 172(7): p. 555-63.
- www.goedevis.nl/wat-kun-jij-doen/tips-Goede-VIS-kopen
- www.nationaalkompas.nl/
gezondheidsdeterminanten/ leefstijl/alcoholgebruik/wat- zijn-de-mogelijke- gezondheidsgevolgen-van- alcoholgebruik/ - www.voedingscentrum.nl/
encyclopedie/alcohol.aspx
Hi Liesbeth,
leuke top 10 (want wat op nummer 1 staat heb je al verklapt) Ik had van te voren bedacht wat je allemaal zou gaan behandelen. ik had gewed op groenten en fruit op nr 1 en ik had een plekje voor noten ingeruimd. Die zie ik in jouw top 10 niet staan. Terwijl jouw bronnen toch ook echt voor noten spreken. Of hoe zie jij dat?