Mensen willen graag snel en gemakkelijk gezond worden. In mijn eerste blog over dit onderwerp schreef ik dat je van tijdelijke trends niet gezond wordt. Top-lijstjes zijn leuk en zodoende heb ik geprobeerd om een top-10 prioriteitenlijstje op te stellen.
Nummer 3: thee & water (ipv frisdrank, vruchtensap, bier of wijn)
Stop met het drinken van je calorieën! Alle energie die je via drinken binnenkrijgt is namelijk extra; je lichaam registreert het niet waardoor je dus niet minder van ander eten gaat eten. Daarnaast bevatten alle frisdranken (behalve light) en vruchtensappen veel suiker, wat je echt niet nodig hebt als gemiddelde Nederlander. Thee en koffie (zonder suiker of melk) zijn heerlijke drankjes die je dagelijks overal kan drinken. Er zitten geen calorieën in en hebben waarschijnlijk ook nog eens gunstig effecten op de gezondheid.
Kort over alcohol
Alcohol heeft meer calorieën per 100 gram dan frisdrank en is ondanks mooie krantenkoppen nog steeds niet heel erg gezond voor je. Eventuele voordelen voor hartziekten worden teniet gedaan door de nadelige effecten op je lever en het hogere risico op ongelukken en sociale problemen.
Maar wat moet ik dan drinken?
Lees ook de rest van mijn Top-10:
- 1 geen bewerkt voedsel
- 2 groenten
- 3 thee & water
- 4 peulvruchten
- 5 vlees
- 6 volkoren
- 7 kaas
- 8 vis
- 9 olie
- 10 voedingspatronen
Bronnen
- www.voedingenkankerinfo.nl/preventie
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/ziektelast-in-daly-s-samengevat/
- www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/sterfte-levensverwachting-en-daly-s/ziektelast-in-daly-s/wat-is-de-bijdrage-van-risicofactoren/
- jnci.oxfordjournals.org/content/96/21/1577.long
- Prof. Dr. Martijn Katan. Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding.
- Wu Y, et al., Association between dietary fi ber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis, Clinical Nutrition (2014)
- www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid-full-story/
- www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
- Pan, A., et al., Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med, 2012. 172(7): p. 555-63.
- www.goedevis.nl/wat-kun-jij-doen/tips-Goede-VIS-kopen
- www.nationaalkompas.nl/
gezondheidsdeterminanten/ leefstijl/alcoholgebruik/wat- zijn-de-mogelijke- gezondheidsgevolgen-van- alcoholgebruik/ - www.voedingscentrum.nl/
encyclopedie/alcohol.aspx
Geef een reactie