Komt het door de economische crisis die we doormaken of ontdekken we steeds meer interessante digitale toepassingen. Of wellicht een combinatie van beide..? Sharing is HOT en in 2010 werd delen, ruilen, lenen ofwel Collaborative Consumption in TIME magazine genoemd  als 1 van de 10 ideeën die de wereld zou veranderen. Wellicht juist nu  hard nodig? Ik was in het voorjaar bij de Staat van de stad in de stadsschouwburg van Amsterdam. Daar werd gesproken over een sociale revolutie, waar wij midden zouden zitten.. De overheid gaat minder voor ons doen zo werd gesteld, en burgers stellen zich erop in om zelf meer te doen. De term participatiemaatschappij kennen we inmiddels wel.

What’s mine is yours!

Er zijn dan ook steeds meer voorbeelden te vinden van ruil, leen- en deel initiatieven en een aantal heb ik zonder dat ik er helemaal bewust van was inmiddels zelf ook gebruikt. Ik ben fan! Via Snapp-car hebben wij al meerder malen een  auto van een particulier (verzekerd en al) geleend. Dit was echt een prima autootje, voor  slechts 30€ per dag. Bijkomend voordeel: geen parkeerkosten want de buurvrouw heeft natuurlijk ook een parkeervergunning. Super toch?  Via Toogethr kun je een lift regelen naar..waar men maar heen gaat (wat een leuke naam trouwens). En je huis ruilen op vakantie, of je huis verhuren via Airbnb veel mensen kijken er niet raar meer van op. Heb je een boor nodig? Spullendelen.nl is je nieuwe bouwmarkt! Hoewel men spreekt over sharing economie, is het niet altijd gratis en wordt er (lees: ook door jou!) geld aan verdiend. Interessant!

Ook op het gebied van food is delen/ruilen een trend! Binnenkort lees je hier onze ervaringen over thuisafgehaald.nl

Collaborative cosumption, food sharing, ruil economie Collaborative consumption Rulrestaurant Proviandruil collaborative consumption ruileconomie

Thuisafgehaald

maakt het mogelijk om je kookkunsten te delen met mensen bij jou in de buurt. Of je nu culinaire hoogstandjes maakt, of macaroni met kaas… hier kun je je maaltijd delen met je buren. Geen zin om te koken? Kijk hier wat er aangeboden wordt en je hebt zo iets lekkers op je bord.

Groenteruilen

Je hebt een moestuin vol groenten en opeens heb je zoveel te oogsten dat je niet alles zelf op kunt eten. In dat geval kan je deze website gebruiken om een deel van je oogst te ruilen! Kijk op het kaartje of er iemand in jouw buurt is die wat te ruilen heeft. Navigeer met je muis, zoom in met je muiswiel, klik op een worteltje op de kaart en neem dan zelf contact op. Of nog beter: Doe meen geef aan wat je hebt en wilt. Succes! En eet smakelijk!

Ruilrestaurant

Het Ruilrestaurant is een experiment georganiseerd op het principe van ruilen. Niet alleen de ingrediënten worden door de gasten meegenomen, ook voor het personeel wat een avond voor je staat te werken, worden producten meegebracht als ‘betaling’.

Proviandruil

Heb je een potje zelfgemaakte jam over? Eieren uit eigen achtertuin? Ben je geen witte wijn drinker, maar heb je nog een flesje staan van het laatste feestje? Of teveel pakken rijst ingeslagen? Iedereen heeft wel eens wat ‘over’. Wat is er nou leuker dan je overbodige voorraad te ruilen voor andere goederen. Je potje jam voor een een zelfgekweekte pompoen, je verse eieren voor een brood uit eigen oven, je witte wijn voor een fles rode. Een prima ruil, mét gesloten beurzen.