Misschien ken je het wel, sinds wij nu een klein jaar zoveel mogelijk thuis dienen te blijven en de horeca gesloten is wordt het avondeten in je uppie wel een saaie gelegenheid. Tenminste, zo ervaar ik het. Van afwisselende weken met etentjes met vrienden of collega’s in de stad kwam ik opeens 7 dagen per week thuis te zitten met het avondeten. Hierdoor  trof ik mij op een gegeven moment wel erg vaak voor de tv aan met een bord eten op schoot. Dit was zo anders dan ik gewend ben en daarom heb ik wat dingen bedacht om toch weer aan tafel te eten én ook het koken voor jezelf leuk te maken. Lees je mee?

Elke week 1 tot 2 recepten uitproberen

Deze tip heb ik zelf weer gekregen van een vriendin toen ik het over mijn wat saaie diners thuis had. Sindsdien maak ik elke week sowieso 1 nieuw recept. Vaak bedenk ik voordat ik boodschappen ga doen welk hoofdingrediënt ik wil gebruiken en zoek daar een gezond recept bij uit. Maak van het koken een leuk moment; zet een lekker muziekje op, stal alle ingrediënten uit op het aanrecht en maak desnoods een foto van je smakelijke gerecht en bundel deze in je telefoon in een mapje ‘recepten’. Tip: kies voor een vaste dag waarop je een nieuw recept gaat uitproberen. Dit hielp bij mij om geen smoesjes te verzinnen om toch voor iets makkelijks (lees: ongezonds) voor de tv te gaan zitten.

Maak een feestje van je tafel

Het klinkt misschien gek, maar waarom zou je voor jezelf de tafel niet mooi dekken? Ik dacht ook vaak, waar zou ik nou de moeite voor doen… Maar ik kan je vertellen dat het toch nét een andere ervaring is al je het wel doet. Kaarsje aan, mooie servet erbij en misschien heb je ook nog wel leuke borden/schoteltjes die je normaliter bij verjaardagen gebruikt. Doe eens gek en zet deze op tafel, het voelt echt een stuk gezelliger. Het is geen must voor elke avond, maar je kunt dit bijvoorbeeld in het weekend eens toepassen.

Alleen eten is niet zielig of eenzaam

Dat alleen eten over het algemeen bestempeld wordt als zielig of eenzaam is een gedachte welke je zou moeten proberen los te laten. Want waarom zou alleen eten zielig zijn? Hoe vaker jij voor jezelf stelt dat je zielig bent als je alleen eet, hoe eerder het uiteindelijk ook iets wordt wat dan ook echt zo voelt én dat hoeft helemaal niet. Je kunt dit moment ook omdraaien en juist zien als bijvoorbeeld een afsluiting van de dag. Even een moment voor jezelf na een dag van Team/ Zoom meetings. Zie het als een momentje speciaal voor jou waar je jouw gedachten de revue laat passeren of je richt je juist in alle rust op je eten. Want ga eens bij jezelf na, hoe vaak eet jij gedachteloos en denk je later, mmm hoe smaakte het eigenlijk?

Pak een boek of tijdschrift erbij

Soms heb je van die avonden waarbij je niet helemaal de rust hebt of gewoon even afleiding zoekt tijdens het eten. Vaak leg ik dan een boek of tijdschrift klaar als ik de tafel dek, om op deze manier niet mijn telefoon te pakken tijdens het eten (af en toe wel verleidelijk). Aangezien ik de hele dag al tegen schermen aan kijk is het voor mij wel een vaste regel dat ik geen telefoon bij de hand heb tijdens het eten. Om dan even tot rust te komen of om de tijd wat sneller te laten gaan vind ik het prima om even te bladeren in een tijdschrift. Je hebt je focus dan wat minder bij het eten, maar het is een welkome afleiding.

Verwen jezelf

Waarom ook niet? Je mag jezelf ook best een trakteren op iets wat je lekker vindt, denk bijvoorbeeld aan een apart ingrediënt voor een recept. Of trakteer jezelf op een lekker diner to go bij jouw favoriete (lokale) horeca onderneming. Jij blij, zij blij! Bedenk aan het begin van de week wanneer je dit zou willen, zo kun je hier naar uit kijken. Of het kan ook op de dag zelf als je bijvoorbeeld iets te vieren hebt, of gewoon lief wilt zijn voor jezelf. Want in deze tijd geldt echt het motto ‘’ je moet zelf de slingers ophangen’.

Niks moet

Je hebt van die dagen waarbij je even geen zin hebt om voor jezelf te koken of dat je aan het einde van de dag gewoon op de bank wilt neerploffen. En dat is ook prima, ga jezelf niet forceren om elke dag aan tafel te moeten eten. Kijk naar hoe je je voelt en waar je dan behoefte aan hebt. Een goede tip is dat het altijd handig is om wat gezonde restjes in de vriezer te hebben zodat je deze op dit soort dagen makkelijk kunt opwarmen. Wees lief voor jezelf!

Bereid hetzelfde recept met een vriend of vriendin

Omdat het in deze tijd allemaal wat lastiger is om bij elkaar op bezoek te gaan of om als vriendengroep af te spreken kun je ook een avond prikken waarbij iedereen hetzelfde recept maakt. Je kunt nog een stapje verder gaan en afspreken dat iedereen een kaarsje aan doet, een leuke outfit aan of iets heel anders. Maak het zo leuk of gek zoals je zelf wilt. Je zou elkaar al kunnen video bellen tijdens het koken om er zo achter te komen wie de beste chef is, of je kunt elkaar ook alleen bellen tijdens het eten om bij te kletsen. Het is even anders dan je misschien gewend bent, maar het kan zeker een leuke avond worden!

Ik hoop dat ik je naar aanleiding van bovenstaande tips heb kunnen inspireren om jouw avondeten in je uppie wat leuker te maken in deze tijd. Mocht je zelf nog tips hebben dan hoor ik die graag in de comments op de site of op de sociale kanalen.