Ben jij een echte koffieleut? Dat heb je vast weleens gehoord dat koffie vocht aan het lichaam zou onttrekken en dat je ervan uitdroogt. Maar wees gerust, dat is gelukkig niet zo! Koffie zorgt er – net zo goed al andere dranken – voor dat je je lichaam voorziet van vocht. Het klopt wel dat cafeïne licht diuretisch werkt. Dat betekent dat je nieren ervoor zorgen dat je wat extra water en zout verliest via de urine. En als je frequent plast is het best logisch dat je denkt dat je dan uitgedroogd zou kunnen raken. Maar dat zit toch anders.
Hydratatie
Koffie bestaat naast cafeïne natuurlijk vooral uit water (99%). En dat water werkt hydraterend. Je lichaam is perfect in staat om daarvan op te nemen wat nodig is en de rest uit te scheiden. Dus ja, misschien moet je vaker naar het toilet van koffie, maar door het vocht in je koffie wordt je net zo goed weer gehydrateerd. Er zijn studies gedaan om het effect van koffie drinken op de vochtbalans van het lichaam te onderzoeken. De proefpersonen dronken 4 kopjes koffie per dag en in een latere fase van de studie 4 kopjes water per dag (en geen koffie). De onderzoekers vonden geen verschillen in de totale hoeveelheid lichaamsvocht en ook niet in de bloed- en urineanalyses. Tevens werden geen verschillen gevonden in de hoeveelheid en de concentratie van de urine. Matige koffie consumptie telt dus gewoon mee bij de vochtinname!
Gezondheid
Maar is 4 kopjes koffie geen slecht idee voor je gezondheid? Nee, zeker niet. Sterker nog, drie tot vijf koppen filterkoffie per dag draagt juist bij aan de gezondheid. Het hangt namelijk samen met een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Een gezonde gewoonte dus. Alleen ongefilterde koffie is geen gezonde keuze: het drinken van ongefilterde koffie verhoogde in studies het LDL-cholesterol. Dit effect werd niet gevonden bij gefilterde koffie. Het filter houdt namelijk de cholesterol-verhogende stoffen cafestol en kahweol in koffie tegen. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder cafestol. De minste cafestol zit in filterkoffie, koffie van koffiepads, oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat. Meer cafestol zit er in espresso en koffie uit cups. Met name kookkoffie (bijv. Turkse koffie) en cafetièrekoffie (French press) bevatten veel cafestol; die kun je het beste vervangen door filterkoffie.
Zwanger en borstvoeding
Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is koffie drinken geen gezonde gewoonte. Zij krijgen het advies zo min mogelijk cafeïnerijke producten te gebruiken. Ook zijn sommige mensen gevoeliger voor cafeïne dan andere en kunnen ze bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen van het niet-drinken van koffie, of er slechter van slapen, maar dat voel je zelf het beste aan.
Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.