fbpx

Vegan Challenge!

Door |2017-01-06T15:06:19+00:0026 oktober 2013|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Trends & Hypes, Wat vinden de Foodies?|Onderwerpen: , |
  • Vegan Challenge recept
Veganisme. Helemaal niets gebruiken wat van dieren afkomstig is…Dat is toch voor geitenwollensokken types? Toen ik onlangs in Berlijn was werd ik overspoeld door de vegan opties in restaurants en deli’s. Bijvoorbeeld Goodies, een superleuke deli (waarom kom ik dit in Nederland nooit tegen?), waar ik dit vegan-taartje at. Ja echt, een stuk taart zonder boter, eieren, melk enzo..Wat zit er dan wel in vroeg ik me af? Ik ben klaarblijkelijk nog niet helemaal thuis in de veganwereld. Onder andere zonnebloemolie, en sojamelk werd me verteld, en écht het was heerlijk!

Vegan taart Berlijn

In Nederland lijkt ook steeds meer plaats te zijn voor vegan. De afgelopen weken werd ik op twitter een aantal keer getriggerd door een berichtje over de VeganChallenge. Op 1 november start de derde editie van deze challenge. De challenge houdt in dat men 30 dagen geheel plantaardig eet: geen vlees, vis, zuivel, eieren of andere dierlijke producten. Gedurende deze maand krijgen de deelnemers een dagelijkse nieuwsbrief met recepten, informatie en tips.

Logo Vegan challenge

Waarom VeganChallenge?

De oprichters van VeganChallenge willen mensen aanzetten tot het maken van een bewuste keuze voor henzelf en de wereld. Ze stellen dat volledig plantaardig leven voor een groot deel van de maatschappij in de toekomst realiteit zal zijn.

We staan aan het begin van een trend die steeds meer ruimte krijgt. Er is een groeiende bewustwording over gezondheid en toenemende kennis over dierenleed en het effect van dierlijke producten op het milieu en wereldvoedselverdeling. Veel mensen weten dit al, maar vinden de stap naar een volledig plantaardig leven nog ingewikkeld.

De VeganChallenge wil net die mensen uitdagen ‘to kick the habit’. Bij de start is een groot deel van de deelnemers vegetariër, maar een minstens even zo grote groep (zo’n 40%) noemt zichzelf omnivoor, parttime vegetariër of flexitariër. Na de vorige VeganChallenge gaf meer dan de helft van de deelnemers aan ook na de VeganChallenge plantaardig te blijven eten.

Barbara van Eeden dietistEen van de deelnemers van de aankomende VeganChallenge is Barbara van Eeden. Zij doet voor ons verslag van deze challenge. Barbara is diëtist. Haar werk is haar hobby want koken en eten: daar houdt zij van!

“Het is voor mijn cliënten niet altijd makkelijk om een vast patroon te veranderen, ook al is het voor hun gezondheid. Om dit proces zelf ook te ervaren heb ik besloten zelf een uitdaging aan te gaan; de VeganChallenge! De VeganChallenge wil zeggen dat je een maand lang geen dieren en dierlijke producten eet. Een mooie uitdaging, ook voor mij als ‘flexitariër’. Ik eet namelijk zelf vrijwel geen vlees, alleen tijdens etentjes of als vriendlief een stuk vlees op zijn bord wilt, want dan eet ik (vaak) gezellig mee. Dan nog kies ik altijd voor biologische varianten. Wat voor mij wél een uitdaging wordt is voornamelijk het stukje ‘dierlijke producten’. Ik eet namelijk vrij veel kwark, ei en kaas. Slik…”

De komende 4 weken schrijft Barbara wekelijks een (foto) blog over haar VeganChallenge. Haar werk als diëtist loopt hier als een rode draad doorheen, want: kun je gezond eten zonder dieren en dierlijke producten?

Wie is Barbara van Eeden?

Begin 2009 is Barbara, na het afronden van haar studie Voeding en Diëtetiek, haar eigen praktijk gestart. Je kunt bij Barbara terecht voor voedingsadvies en dieetadvies. Denk bijvoorbeeld aan voeding tijdens de zwangerschap, overgewicht, ondergewicht, diabetes, eetstoornissen, maag-en darmaandoeningen of andere lichamelijke klachten of omstandigheden waarbij voeding een belangrijke rol speelt. Barbara is er van overtuigd dat een gezond eetpatroon voor iedereen mogelijk is, alhoewel dit voor iedereen wel iets anders kan betekenen. Want zoveel mensen, zoveel wensen. Het geven van advies op maat en hierbij iemand enthousiast maken voor verandering maakt het werk als diëtist veelzijdig en uitdagend.

Alle artikelen van Barbera >

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?