Eet jij dagelijks vlees? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. Gemiddeld eten Nederlanders 610 gram vlees per week. Aan de andere kant lijkt een plantaardig voedingspatroon steeds populairder te het worden. En dat is een positieve ontwikkeling, want minder dierlijke producten eten verkleint jouw CO2 voetafdruk (de hoeveelheid broeikasgassen die zijn uitgestoten) op de aarde en vermindert dierenleed. De productieketen van plantaardige en dierlijke producten samen is verantwoordelijk voor 20-35% van alle broeikasgassen die uitgestoten worden. Dat is behoorlijk wat! Vlees en zuivel, en dan met name rundvlees en kaas dragen daar voor meer dan de helft aan bij. Groente, fruit, graanproducten, peulvruchten en noten doen dat veel minder. Zelfs het meest duurzaam geproduceerde stukje rundvlees heeft voor het leveren van 100 gram eiwit een ruim 40 keer grotere uitstoot van broeikasgassen dan erwten.

Gezondheid

Plantaardig eten is niet alleen duurzaam maar doorgaans ook een gezonde manier van eten. Uit studies blijkt dat een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon diverse voordelen voor de gezondheid heeft. Denk bijvoorbeeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Hierbij bedoel ik de gezonde manier van meer plantaardig eten. Het telt dus niet als je friet met cola en wit brood met jam eet (allemaal plantaardig!). Het is voor de gezondheid overigens niet nodig om meteen alle dierlijke producten van je menu te schrappen. Een matige inname van bepaalde dierlijke producten zoals zuivel, vis, ei en onbewerkt vlees (bij voorkeur gevogelte) past prima in een gezond eetpatroon. Zuivel is bijvoorbeeld een goede bron van calcium en het eten van één portie vette vis per week verkleint de kans op een beroerte en vroegtijdig overlijden. 

Aandachtspunten voor vegans 

Eet je wel 100% plantaardig? Let er dan op dat je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat geldt met name voor vitamine B12 dat alleen in dierlijke producten – zoals vlees, zuivel, vis en eieren – zit. Schrap je die helemaal van je menu, dan is het nodig om vitamine B12 met een supplement aan te vullen. Ook DHA en EPA (omega-3 vetzuren uit vis) kun je aanvullen, door een algen-supplement te gebruiken. Andere aandachtspunten in de voeding voor veganisten zijn vitamine D, calcium, ijzer. Maar als je gezond en gevarieerd eet en regelmatig buiten komt, zijn deze voedingsstoffen waarschijnlijk geen probleem. Als je twijfelt of jouw plantaardige voedingspatroon volwaardig is, gebruik dan de Eetmeter van het Voedingscentrum of laat je eetpatroon beoordelen door een diëtist.

Als we met elkaar minder vlees gaan eten en naar een meer plantaardig voedingspatroon streven, realiseren we een grote positieve impact en zorgen we beter voor onszelf en onze leefomgeving. Een betere wereld dus!

Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.