Je kunt niet zomaar zeggen dat iemand die vegetarisch of veganistisch eet gezonder is dan iemand die wel dierlijke producten eet.

Snoep is ook vegetarisch 

Hiervoor heb je namelijk meer informatie over het totale eetpatroon nodig. Ga maar eens na: een vegetarisch eetpatroon met veel groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren-granen (en eventueel zuivel) is gezond, maar een vegetarisch eetpatroon met friet, koekjes, snoep, kaassoufflés en frisdrank is niet gezond.

Tekorten 

Als je een hele groep voedingsmiddelen uit je eetpatroon weglaat, is er een kans op een tekort aan voedingsstoffen. Als je nooit dierlijke producten eet, heb je aanvulling nodig van bijv. vitamine D en B12. Dit (risico op tekorten) geldt trouwens ook voor mensen die andere productgroepen zoals brood, zuivel of groenten en fruit weglaten. Zeker als je meerdere productgroepen tegelijk weglaat.

Gezondheid

Over het algemeen is er wel bewijs dat meer plantaardige eetpatronen gunstig zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld t.a.v. het risico op hartziekten. Maar vegetariërs verschillen ook op andere vlakken veel van vleeseters en we weten niet of het effect komt door het weglaten van vlees, of het meer eten van groenten, fruit, granen en peulvruchten.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een gezond en plantaardig eetpatroon? Lees dan ons boek ‘Eet als een expert