De dagen zijn kort, de nachten guur. De kerst komt er bijna aan. Een tijd die bolstaat van jaarlijkse rituelen voor het gezin: samen de boom optuigen, thuiskomen na een stormachtige fietstocht vanaf de creche, kerstcadeautjes die stiekem onder de boom worden geschoven, zelf versieringen knutselen, kaarsjes en lichtjes die we elke dag aansteken en de voorbereidingen op het kerstdiner. Maar, die voorbereidingen kunnen ook de nodige stress brengen. Want elk jaar rijst weer dezelfde vraag: wat gaan we eten met kerst? Lees hier het kerstmenu van de auteurs van Veggie Kidz: een heerlijk VEGETARISCH KERSTMENU speciaal voor kinderen.

vegetarisch kerstmenu kinderen

Sinds de komst van de kinderen in ons ouderlijk gezin, is er nieuw thema ontstaan rondom het kerstdiner.Eten we met of zonder kinderen? Dat wil zeggen, eten de kinderen eerst en daarna de ouders? Of iedereen tegelijk? De eerste optie won het de afgelopen jaren. De kinderen eten eerder, en de volwassenen beginnen met het Grote Kerstdiner als de kleintjes liggen te slapen.

Of je nu met of zonder kinderen eet, vaak maak je toch iets anders voor de kinderen. Iets minder culinair,zodat je zeker weet dat ze met een goed gevulde buik naar bed gaan. Daarom heeft VeggieKidz afgelopen week hard gewerkt aan het vegetarische kerstmenu voor het kinderkerstdiner. Een lekker, makkelijk en vegetarisch diner waarvan we hopen dat het je stress-level over ‘wat gaan we eten?’ helpt te verlagen. Eén ding weten we zeker, hier zullen ze van smullen.

vegetarisch kerstmenu kinderen

De kersttafel

Allereerst is er natuurlijk het aankleden van de kinderkersttafel. Een mooie aankleding is het halve werk.Wij zijn uitgegaan van de klassieke kerstkleuren rood en groen, maar dan in een eigentijds jasje met fris mintgroen, rood en roze tinten. Een supervrolijke en stijlvolle tafel is het resultaat! Dit alles met dank aan HEMA en Kids Concept Store BLENDER.

Amuse van vrolijke paddenstoeltjes

vegetarisch kerstmenu kinderen

Vlak voor het diner is het altijd hectiek. Kinderen rennen in het rond, jij bent bezig met de laatste voorbereidingen. Het fijne aan deze amuse is dat je hem al de ochtend van tevoren kan voorbereiden,zodat je vlak voor het kerstdiner alleen de garnering hoeft te doen. Dus eenmaal de kinderen aan tafel, dan kan het diner beginnen! Wij kiezen voor gezonde en vooral vrolijke kerstpaddenstoeltjes. In plaats van een normaal eitje en tomaat, kun je er ook voor kiezen een kwarteleitje met een cherrytomaat te serveren. Dan is de kans groter dat de overige 3 gangen er ook nog met gemak ingaan.

vegetarisch kerstmenu kinderen

Voorgerecht met good old tomatensoep

Kerst is geen avond van de experimenten of exotische uitprobeersels. Want ook al is je eigen kind misschien een fantastische eter, er zijn misschien neefjes en nichtjes bij die van tafel rennen als ze een stukje groen zien. Je doel van het kerstdiner is dan ook: goed etende kinderen die met een gevulde buik onder de wol gaan. Daarom kiezen wij als voorgerecht de good old classic tomatensoep. Dit lusten bijna alle kinderen!

Hoofdgerecht van gemarineerde groentespiesjes

vegetarisch kerstmenu kinderen

De decembermaand kan ook wel de suikermaand worden genoemd. Want net nadat al dat snoepgoed van Sinterklaas door die kinderdarmpjes is verwerkt komt kerst er alweer aan. Kerststollen, kransjes in de boom, de eindeloze borrelhapjes en dan ook nog oliebollen. Daarom houden we het hoofdgerecht van het kerstdiner gewoon gezond én lekker. Deze gezellige gemarineerde groentespiesjes hebben alle kleuren van de regenboog. Om het zo kindvriendelijk mogelijk te maken hebben we gekozen voor groenten met zachtzoete smaken, zoals pastinaak, wortel en pompen. En voor de finishing Christmas-tounch een zoetzure cranberry!

Het toetje kerstmannen-vla met cranberrycompote

vegetarisch kerstmenu kinderen

Sttttt…. niet doorvertellen. Dit is het favoriete toetje van de kerstman. Vlak voordat hij met zijn arrenslee en rendieren de gure, donkere nachten in stapt, verwent hij zichzelf met deze (zoals hij het zelf zegt) kerstmannenvla! Een heerlijk fris toetje, zo lekker dat je het er warm van krijgt. Gemaakt van Griekse yoghurt, rood fruit en koekjeskruim. De ideale afsluiter van een geweldig kerstdiner.

MERRY CHRISTMAS!!

Teksten: Cleome van den Berg
Styling: Cleome van den Berg en Eef Ouwehand
Fotografie & foodstyling: Eef Ouwehand
Assistent Fotografie & foodstyling: Thamar Weerts