Vergeten wat? Precies, vergeten groente. Misschien heb je wel eens van deze term gehoord of misschien ook niet. Eigenlijk zijn vergeten groente niets meer dan groente die door de jaren heen minder worden gegeten en eigenlijk een beetje op de achtergrond zijn geraakt (1, 2). Het kan daarom ook zijn dat je deze minder of helemaal niet in de supermarkt ziet tussen de populaire en gangbare groente van deze tijd. Eigenlijk best zonde, want naast dat ze erg gezond zijn, kun je er vele kanten mee op in een gerecht én smaken ze ook nog eens lekker. Ik neem je in deze blog mee in enkele vergeten groente. 

Winterpostelein

Wat: Een soort veldsla met lange dunne steeltjes welke in het geheel een nootachtige smaak geven (3).

Wanneer: van oktober- maart (4).

Hoe: Rauw of wokken; lekker als sla, als rauwe groente in stamppot of in een wokgerecht. Let op, slinkt snel bij verhitten.

Pastinaak

Wat: Eigenlijk gewoon een wit gekleurde wortel met een wat aardse, zoete en noodachtige smaak (5).

Wanneer: van oktober- maart (4).

Hoe: Koken, bakken of roosteren; geschild verwerken als aardappel in een stamppot/puree of gekookt in een soep. Bakken in een ovenschotel of roosteren in een traybake met o.a. zoete aardappel en wortel.

Schorseneren

Wat: lange dunne wortels met een houtachtige bruine schil. Wordt vaak vergeleken met een asperge omdat de smaak en het uiterlijk (geschild) daar op zou lijken, alhoewel de meningen daarover zijn verdeeld. Heeft een kruidige smaak met een zweempje noot (6).

Wanneer: van oktober- maart (4).

Hoe: Koken, roosteren of bakken; gekookt in soep of salade verwerken, of bereiden in de oven. Let op; schorseneren zijn bewerkelijk om te bereiden. Bij het schillen komt er een sap vrij welke je handen bruin kunnen maken en verkleuren na het schillen snel (6).

Rammenas (zwartschillige)

Wat: een kleine zwart/bruin kleurige ronde wortelknol met aan de binnenkant wit vruchtvlees. Ze zijn verwant aan de radijs. De witschillige rammenas is bekend onder de naam rettich en lijkt op een lange wortel, welke voornamelijk verkrijgbaar is in het voorjaar en de zomer. De zwartschillige rammenas heeft een milde pittige smaak (7).

Wanneer: van oktober- maart (4).

Hoe: Rauw, koken en grillen; kan rauw in een salade of op een boterham gegeten worden, gekookt bereid als soep of als bijgerecht.

Aardpeer

Wat: een klein langwerpig knolletje welke lichtbruin gekleurd is met een zweem roze, wit of violet. Qua smaak wordt de aardpeer vergeleken met een artisjok; aards & zoet met een vleugje noten (8).

Wanneer: oktober-februari (4, 8).

Hoe: Rauw, koken, grillen; een veelzijdige groente (welke niet geschild hoeft te worden) waar je vele kanten mee op kunt (soep, puree, rauw in salade, ovengerecht. Let wel op bij aankoop dat je de aardpeer niet kunt indrukken, anders heb je niet een verse aardpeer te pakken (8).

Koolraap

Wat: een wat grotere ronde kool met een geel/paarsachtige schil. De binnenkant is geel van kleur. Koolraap heeft een zoete, zachte smaak welke het beste naar voren komt als deze wordt gestoofd of gekookt (9).

Wanneer: van oktober- maart (4).

Hoe: Gekookt of gestoofd; als puree, stamppot, in soep of gekookt of gestoofd als bijgerecht. Koolraap dient wel eerst geschild te worden voor het bereiden. Als tip kom ik vaak tegen dat de smaak van koolraap goed past bij ingrediënten zoals lam, ham en kaas (9).

En nu?

Zelf merk ik dat ik al best wat vergeten groente eet, maar vooral degene die er voor mij een beetje gangbaar uitzien. Aangezien ik graag nieuwe dingen uitprobeer én ik door deze blog te schijven meer te weten ben gekomen over de voor mij mindere bekende aardpeer, schorseneren en rammenas, heb ik zin om mijn ‘’vergeten groente repetitor’’ eens uit te breiden. Leuk als jullie ook meedoen!

Mocht je niet slagen in de supermarkt, kijk dan ook eens op de markt bij de (bio) groentekraam of in een groentewinkel.

Tip: mocht je het lastig vinden om een gerecht te verzinnen met deze groente, kijk eens op internet, daar staan vele lekkere en gezonde recepten. Ook heb ik dit boek (‘Vergeten groenten) online gevonden waar naast de herkomst, teelt en gebruik, ook heerlijke toegankelijke recepten in beschreven staan.

Bronnen

1 Voedingscentrum. De allerbeste recepten met vergeten groente. Geraadpleegd op 8 december 2021;

2  Jansen, G.V. (2007). Vergeten groenten. Wageningen: Wageningen NL, Wageningen UR;

3 Lokaal en lekker. Retro-groente van de maand: winterpostelein. Geraadpleegd op 8 december 2021;

4 Voedingscentrum. Wat zijn de seizoensgroenten. Geraadpleegd op 8 december 2021;

5 Veggipedia. Groenten en fruit: pastinaak. Geraadpleegd op 8 december 2021;

6 Lokaal en lekker. Retro- groente van de maand: schorseneren. Geraadpleegd op 8 december 2021

7  Veggipedia. Groenten en fruit: rammenas. Geraadpleegd op 8 december 2021;

8 Foodies. Wat is aardpeer en wat kun je ermee?. Geraadpleegd op 8 december 2021;

9 Veggipedia. Groenten en fruit: koolraap. Geraadpleegd op 8 december 2021