Nee, het verhitten van olie tijdens het bakken is niet ongezond.

Olie verhitten

Alleen als olie lange tijd op hoge temperatuur verhit wordt, kan het gaan roken en de blauwe walm die ervan afkomt bevat giftige stoffen. Maar omdat olie en andere vetten in de praktijk zelden boven het rookpunt worden verhit, is er geen reden tot paniek.

Frituren 

Alleen bij frituurvet moet je oppassen: herhaaldelijk hetzelfde vet verhitten (met daarin verkoolde etensresten), is niet zo gezond want er kunnen door vervuiling kankerverwekkende stoffen ontstaan. Filter de olie na elk gebruik, maak de frituurpan schoon, en ververs de olie elke 5 tot 7 keer.

Ongezuiverde oliesoorten

Een aantal ongezuiverde oliesoorten, waaronder extra vierge olijfolie en lijnzaadolie beginnen al wat sneller te roken, rond de 160°C, en zijn daarom niet geschikt om in te frituren of mee te bakken.

De beste keuze

Je kan dus het beste bakken in een pure olie (dit zijn bijna alle soorten koolzaad- en zonnebloemolie en de ‘milde’ olijfolie).

Wil jij ook eten als een expert?

In ons boek Eet als een expert kijken wetenschappers en diëtisten (waaronder ik zelf) kritisch naar gezondheidstrends en geven we je praktische adviezen over voeding.