Dit is een van de vele fabels die je voorbij ziet komen als je borstvoeding geeft.

Thee-teleurstelling

Commerciële borstvoedingsthee (in zakjes bijvoorbeeld) bevat zeer lage hoeveelheden van het betreffende productieverhogende kruid – te weinig om werkzaam te kunnen zijn. Bovendien is de contacttijd van het theezakje met het water te kort om de actieve bestanddelen te onttrekken uit het kruid.

Voldoende vocht

Toch kan thee tijdens de borstvoeding zinvol zijn: je moet ten slotte voldoende vocht binnen zien te krijgen. En water is ook maar water, dus water met een smaakje vormt een welkome afwisseling.

Placebo-effect 

Veel mama’s ervaren dan ook dat thee drinken hun borstvoeding opkrikt. Waarschijnlijk komt dit dus doordat je dankzij de thee meer vocht binnenkrijgt, maar een placebo-effect valt niet uit te sluiten.

Thee-check

Check wel altijd de ingrediënten van de thee. De term ‘borstvoedingsthee’ is niet in de wet vastgelegd, dus er is niet wettelijk bepaald wat erin zit. Sommige soorten bevatten venkel en anijs die we uit voorzorg juist afraden.

Meer weten?

Wil je weten wat echt belangrijk is om te weten over borstvoeding voor jou en voor je kindje? In ons boek Eet als een expert mini vertellen Rolinde (wetenschapper, kinderdiëtist, lactatiekundige) en Eline (wetenschapper, lactatiekundige en apotheker) je er alles over.