Dat je voldoende vezels moet eten, dat weet je vast wel. Maar wat is dat nu eigenlijk: vezelrijk eten? Hoeveel heb je nodig? Waar zitten ze nu precies in? Waarom heb je ze nodig? En vooral: hoe eet je voldoende vezels?
Waarom vezelrijk eten?
Waar we tot even geleden een onderscheid maakten tussen onoplosbare vezels en oplosbare vezels, kijken we nu veel liever naar graanvezels, fruitvezels en groentevezels. Het eten van vezels heeft een positief effect op de bloeddruk en het eten van vezels wordt in verband gebracht met een lager risico op coronaire hartziekten, een beroerte, diabetes type 2, borstkanker en darmkanker. Deze verbanden lijken het sterkst te zijn voor graanvezel. Daarnaast zijn er specifiek 2 soorten vezels die een positief effect op het LDL cholesterol leveren. Het gaat om de betaglucanen uit haver en gerst en pectines uit fruit. Deze vezels kunnen het cholesterol verlagen (1). Daarnaast dragen vezels bij aan een verzadigd gevoel (2) en een betere stoelgang (3, 4).
In welke voedingsmiddelen zitten vezels?
Graanvezels zitten voornamelijk in volkoren graanproducten en zilvervliesrijst, groentevezels in groente en fruitvezels logischerwijs in fruit :-). Maar er zitten ook vezels in peulvruchten, noten en pinda’s. Ook deze dragen bij aan je totale vezelinname, er zijn alleen geen specifieke gezondheidseffecten voor deze vezels bekend.
Hoeveel vezels moet je eten én hoe doet je dat?
Het voedingscentrum vertaalt de adviezen van de Gezondheidsraad naar een praktisch advies en raadt ons aan om 30-40 gram vezels per dag te eten (5). In de NEVO tabel of hier kun je vinden hoeveel gram vezels een voedingsmiddel bevat. Maar het blijft lastig om je daar concreet iets bij voor te stellen. Wat moet je nou echt eten om over de hele dag voldoende vezels binnen te krijgen? Hieronder vind je een voorbeeld van een vezelarme dag en een vezelrijke dag. De dagmenu’s lijken qua patroon op elkaar, en bevatten ongeveer hetzelfde aantal kcal, maar er worden steeds net andere keuzes gemaakt, waardoor je dagmenu ruim het dubbele (!) aantal vezels kan bevatten! Watch and learn:
Vezelarm | Aantal vezels(6) | Vezelrijk | Aantal vezels(6) | |
Ontbijt | 1 schaaltje yoghurt (150 ml) met
krokante muesli (40 g) |
0 g
2,7 g |
1 schaaltje yoghurt (150 ml)
met muesli (35 g) en 1 el lijnzaad (5 g) |
0 g
3,3 g 1,7 g |
Tussendoor | 1 plak ontbijtkoek (30 g) | 1 g | 1 volkoren knäckebröd (10 g)
besmeerd met 100% pindakaas |
1,4 g
1,5 g |
Lunch | 3 snee bruin brood (105 g)
1 belegd met chocopasta 1 belegd met kaas 48+ 1 belegd met kipfilet |
5,2 g
0 g 0 g 0 g |
2 snee volkoren brood (70 g)
1 belegd met pindakaas 1 belegd met hummus + 3 cherry tomaatjes (30 g) 1 volkoren knäckebröd (10 g) belegd met hüttenkäse |
4,8 g
1,5 g 0,6 g 0,6 g 1,4 g 0 g |
Tussendoor | 1 mueslireep | 1,3 g | 1 appel (135 g)
+ een handje gemengde noten (25 g) |
2,7 g
1,4 g |
Tussendoor | 1 biscuitje (10 g) | 0,2 g | 2 dadels (12 g) | 0,9 g |
Avondeten | 4 opscheplepels basmatirijst (220 g)
3 opschepelepels groente (150 g) 100 g kip |
1,5 g
3,8g 0g |
2 opscheplepels zilvervliesrijst (180 g)
2 opscheplepels mungbonen (120 g) 4 opscheplepels groente (200 g) 100 g kip |
2,5 g
3,6 g 5 g 0 g |
Tussendoor | 1 Schaaltje vruchtenyoghurt (150 g) | 0,2 g | 1 schaaltje yoghurt
met verse aardbeien (100 g) |
0 g
1,1 g |
Totaal kcal en vezels (6) | 1674 kcal | 15,9 g | 1700 kcal | 34,4 g |
Welke keuzes kun je maken voor een vezelrijke dag?
- Kies voor volkorenbrood in plaats van bruin/wit/mais/meergranen brood.
- Voeg een eetlepel lijnzaad, chiazaad, zonnebloem- of pompoenpitten toe aan je muesli.
- Kies voor muesli in plaats van Cruesli/krokante muesli.
- Eet 2-3 stuks fruit per dag, als tussendoortje of verwerkt in je maaltijd.
- Neem een handje noten per dag als tussendoortje.
- Eet ruim voldoende groente, en dat hoeft niet alleen bij het avondeten.
- Kies voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst en voor volkoren pasta/couscous/wraps/pitabroodje’s etc. in plaats van de niet-volkoren variant.
- Neem peulvruchten bij de avondmaaltijd.
Verandering kost tijd
Wil jij meer vezels gaan eten? Kies dan één of twee maaltijdmomenten die je wilt verbeteren. Is je verbetering een gewoonte geworden? Kies dan een volgend punt. Elke verbetering is er één en zo blijf je je eetpatroon optimaliseren.
Bronnen
- Voedingsvezel – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/30.
- Wanders AJ, van den Borne JJGC, de Graaf C, Hulshof T, Jonathan MC, Kristensen M, et al. Effects of dietary fibre on subjective appetite, energy intake and body weight: a systematic review of randomized controlled trials. Obes. Rev. 2011;12:724–39.
- Etiology and evaluation of chronic constipation in adults [Internet]. [cited 2015 Dec 24]
- Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, Ferreri S, Knudtson M, Koraym A, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutr. Rev. 2009;67:188–205.
- Voedingscentrum
- EetMeter
Hallo Gaby, Waarom zit in cruesli minder vezels dan in muesli? Of gaat dat om de kant-en-klare cruesli? Ik maak mijn cruesli zelf en dan lijkt het me qua vezels gelijk opgaan, honing, kokosolie en roosteren doen de vezels toch niet verminderen?
Er zijn oplosbare en nietoplosbare vezels , misschien goed om daar ook een artikeltje aan te wijden,
Jammer dat je niet dieper ingaat op de verschillen tussen graan-, groente- en fruitvezels. Ik ben erg benieuwd hoe het komt dat ze allemaal weer andere aandoeningen kunnen voorkomen. Dat vind ik het leuke aan deze site dat er niet alleen maar feiten worden gegeven, maar dat het ook (wetenschappelijk) wordt verklaard.
Hallo,
Ik heb last van prikkelbare-darm-syndroom. Is dat boek hier geschikt voor????
Europeanen consumeren dus aanmerkelijk minder voedingsvezels dan wordt geadviseerd. De tekorten kunnen oplopen tot 50%. Zelfs mensen die gezond eten hebben dikwijls nog een tekort. Met alle gevolgen van dien. Praktische gevolgen kunnen leiden tot een vergrootte kans op aandoeningen zoals obstipatie of diarree. In Nederland hebben daar enkele miljoenen landgenoten regelmatig last van. Voldoende voedingsvezels kunnen eveneens het cholesterolgehalte doen verlagen, de kans op diabetes type 2 doen afnemen enzovoorts. Daarnaast zijn voedingsvezels calorie-arm. Dus hoe meer voedingsvezels in een voedingsmiddel zitten, des te lager de calorische waarde wordt en des te beter dit tot fysische verzadiging leidt. Ondanks dat hiermede wordt aangetoond dat te weinig voedingsvezels worden gegeten, is 40% van de Europeanen ervan overtuigd dat ze toch dagelijks voldoende voedingsvezels consumeren.
Vezelrijk voedsel speelt een voorname rol bij onze darmgezondheid. Vezelrijk voedsel zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, voor de verlaging van ons LDL-cholesterol, het vermindert de kans op darmkanker en geeft een voldaan gevoel. Samen met voldoende water en beweging zorgt vezelrijk voedsel voor een gezonde spijsvertering.
Om er voor te zorgen dat je gezondheid goed blijft is het belangrijk om je vezel-inname eens onder de loep te nemen. Een gezond persoon heeft eigenlijk tussen de 30 en 40 gram vezels nodig per dag.