Er zijn een aantal vitamines en mineralen waar je tijdens de zwangerschap meer van binnen moet krijgen.

Supplementen zijn niet altijd nodig

Maar ook deze vitamines en mineralen hoef je niet meteen in pilvorm te gaan slikken. Je eet namelijk iets meer tijdens de zwangerschap. Als je dat niet doet met zakken chips en chocolade , maar met gezonde keuzes zoals groenten, fruit, volkoren granen, noten , bonen en vette vis, krijg je daarmee ook extra vitamines en mineralen binnen. De enige uitzonderingen hierop zijn foliumzuur en vitamine D.

Calcium

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap (vanaf 20 weken) verlaagt de inname van voldoende calcium het risico op vroeggeboorte, hoge bloeddruk tijdens de tweede helft van de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging. Vanaf 20 weken zwangerschap heb je een behoefte van 1000 mg. 

Ijzer

De ijzerbehoefte is licht verhoogd tijdens de zwangerschap. Bij een tekort aan ijzer ontstaat bloedarmoede door ijzergebrek. 

Jodium 

Jodium is nodig voor een goed werkende schildklier. In de zwangerschap is een goede schildklierfunctie belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van het ongeboren kind. De jodiumbehoefte is licht verhoogd.

Vitamine D en foliumzuur

Gedurende de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur en vitamine D, die niet volledig uit voeding kan worden gehaald. Foliumzuur verlaagt de kans op een hazenlip, open ruggetje of open gehemelte bij de baby. Vitamine beschermt mogelijk tegen een laag lichaamsgewicht voor de zwangerschapsduur, zwangerschapsdiabetes en astma-achtige symptomen bij de baby.

Meer weten?

Waar je t.a.v. je voeding op kunt letten voor een voldoende jodium, ijzer en calcium (en wanneer je evt wel een supplement nodig hebt) en meer info over vitamine D en foliumzuur kun je lezen in ons boek Eet als een expert – zwangerIn dit boek geven (kinder)diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers antwoord op al je voedingsvragen. Ook delen we praktische tips, handige infographics en makkelijke recepten.