I’m a Foodie Symposium #4: Voeding, gezondheid & microbioom

Het microbioom is een fascinerende wereld van microben die in en op ons lichaam leven. Deze microben zijn belangrijk voor onze spijsvertering, immuunrespons, en beïnvloeden zelfs ons humeur.

Twintig jaar geleden was het microbioom nog een relatief onbekend onderwerp, tegenwoordig levert een zoekopdracht naar ‘Microbiome’ op Google maar liefst 251 miljoen resultaten op. De laatste decennia heeft het onderzoek naar het (darm)microbioom een ware vlucht genomen. Wetenschappers proberen te begrijpen wat de relatie is met gezondheid en ziekte, hoe we het microbioom in balans kunnen houden en welke (leefstijl)factoren van invloed zijn op de samenstelling ervan. Interessante ontwikkelingen waar de gezondheidsindustrie gretig op inspeelt met microbioom-thuistesten en gepersonaliseerde probiotica. Is dat zinvol, of niet?

Programma Highlights

Op dinsdag 15 oktober verwelkomen we gezondheidsprofessionals — waaronder diëtisten, (huis)artsen en leefstijlcoaches — bij het I’m a Foodie Symposium editie #4: Voeding, Gezondheid & Microbioom. Onder leiding van dagvoorzitter Prof. dr. Jaap Seidell zoomen we met een reeks wetenschappers in op:

  • 🔍 wat het microbioom is en waarom het nu zo’n hot topic is
  • 🩺 de relatie tussen het microbioom en gezondheid en ziekte
  • 🥦 hoe het microbioom wordt gevormd en de impact van voeding & leefstijl
  • 🧠 de connectie tussen het microbioom, cognitief functioneren en geestelijke gezondheid
  • 🥗 de invloed van voedingsinterventies op het microbioom in relatie tot het voorkomen en behandelen van chronische ziekten
  • 💊 de zin en onzin van het gebruik van probiotica bij gezondheid en ziekte

Daarnaast is er ruimte voor (praktische) vragen en sluiten we de dag af met een paneldiscussie.

Livestream

Voor degenen die niet persoonlijk kunnen deelnemen, bieden wij een livestream van de sessies aan. Zo kun je het hele symposium volgen vanuit huis, en ben je er toch een beetje bij 🙂

Accreditatie is aangevraagd bij: ADAP

Accreditatie toegekend: BLCN (5,5), BGN (8), NVvPO (8)

Dinsdag 15 oktober 2024
9.00 tot 17.00

Early bird (tot 28 juni, beperkt aantal plekken) €275

Regulier €325

Remote – livestream €325

Genoemde bedragen zijn incl. btw

Voeding, gezondheid & microbioom

I’M A FOODIE ACADEMY

Jaarlijk organiseert I’m a Foodie een scholing of symposium voor professionals in de gezondheidszorg. Eerdere edities zijn o.a. de symposia: Eet als een expert, Show Yourself, Zwanger! en de online cursus Factchecking.

Een feestmaal voor je microben

Naast een te gek inhoudelijk programma verwennen wij je uiteraard met I’m a Foodie proof hapjes, lunch en drankjes. Bij deze editie verzorgen we een feestmaal speciaal voor de microben in jouw darm. Als je goed voor ze zorgt, zorgen ze goed voor jou!

Iedereen is welkom!

Ben je diëtist, gewichtsconsulent, leefstijlcoach, fysiotherapeut, huisarts, wetenschapper of ben je actief op een ander (para)medisch gebied? Kom naar dit event en laatje informeren en inspireren over Voeding, gezondheid & Microbioom!

Accreditatie is aangevraagd bij: ADAP. Accreditatie toegekend: BLCN (5,5), BGN (8), NVvPO (8)

PROGRAMMA

Dinsdag 15 oktober 2024 | 9.00 tot 17.00 | Leerhotel Het Klooster, Amersfoort

09.00 – 09.30 Inloop & Registratie
09.30 – 12.00 Sprekers
12.00 – 13.00 Lunch
13.00-14.30 Sprekers
14.30-15.00 Korte break
15.00-16.30 Sprekers & paneldiscussie
16.30 – 17.00 Nababbel

Sprekers

Dagvoorzitter

Prof. dr. ir. JAAP SEIDELL (VU)

Voedingswetenschapper en hoogleraar Voeding en Gezondheid. BF’er (Bekende Foodie 🙂 van de podcast ‘Broodje Jaap’!)
Marcel de Zoete I'm a Foodie symposium

Het microbioom in relatie tot gezondheid en ziekte

Dr. MARCEL DE ZOETE, Universitair hoofddocent host-microbiota interactions (UMCU)

Een fascinerende duik in wat het microbioom is, waarom het nu zo’n hot topic is, en hoe het onze gezondheid beïnvloedt.
Clara Belzer I'm a Foodie symposium

De ontwikkeling van het (darm)microbioom gedurende het leven

Prof. dr. CLARA BELZER, Universitair hoofddocent laboratorium voor microbiologie (WUR)

De vorming van het microbioom vanaf de kindertijd, de levensgebeurtenissen die van invloed zijn op de ontwikkeling van het microbioom, en de belangrijke functies die het vervult in ons lichaam.

Mirjam Bloemendaal I'm a Foodie symposium

Leefstijl en de darm-brein connectie

Dr. MIRJAM BLOEMENDAAL, Neuropsycholoog en postdoctoraal onderzoeker (Radboudumc)

De connectie tussen de darmen en het brein, en de invloed van leefstijlfactoren (voeding, probiotica, lichaamsbeweging) en de darmmicrobiota op cognitief functioneren en geestelijke gezondheid.
Remco_site_microbioom_1

GEEFomjebuik: een voedingsonderzoek samen met burgers

Prof. dr. ir. REMCO KORT, Microbioloog en ARTIS-Micropia hoogleraar (VU)

Het effect van vezelrijke en gefermenteerde voeding op het darmmicrobioom en het immuunsysteem.
Carlijn Wagenaar_microbioom

Plants for Joints: voeding, microbioom en chronische ontstekingsziekten

CARLIJN WAGENAAR, Arts en PhD-student (Reade)

Het effect van voedingsinterventies op chronische ontstekingsziekten in relatie tot het microbioom.
Marieke van de Put_microbioom

Q&A – In de praktijk: Hoe kun je met voeding je microbioom beïnvloeden?

MARIEKE VAN DE PUT, diëtist en gezondheidswetenschapper (VU)

Praktische voedingsvragen en antwoorden: Wat zijn prebiotische vezels? Hoe krijg(t) je (cliënt) 30-40 gram vezels binnen? Zijn vezelsupplementen zinvol? Welke producten zijn gefermenteerd?

Ger Rijkers_microbioom

De zin en onzin van probiotica bij gezondheid en ziekte

Prof. dr. ir. GER RIJKERS, Professor Biomedical and Life Sciences (UCR)

Wat zijn nuttige bacteriën en welke probiotica zijn effectief? Hoe kun je dit als zorgverlener zelf beoordelen?

Koop tickets

Zorg dat jij erbij bent!

op = op! Early Bird €275
(tot 28 juni, beperkt aantal kaarten)

Regular € 325

Remote – livestream € 325

Accreditatie is aangevraagd bij: ADAP.

Accreditatie toegekend: BLCN (5,5), BGN (8), NVvPO (8)

Voorgaande symposia zijn geaccrediteerd geweest dus we zijn zelfverzekerd 🙂

I’m a Foodie is onafhankelijk. Ook dit event wordt georganiseerd zonder ondersteuning vanuit de industrie.

Lees hier de Foodie Academy voorwaarden.

Genoemde bedragen zijn incl. btw

Een initiatief van I’m a Foodie

Evidence-based foodplatform – door professionals

Speciale diëten, elke dag nieuwe tips om af te vallen en het gebruik van supplementen is de realiteit. Toch ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing vaak volledig. Als diëtisten en (voedings)wetenschappers vinden wij het belangrijk om een goed onderbouwde positieve boodschap te verkondigen over gezond eten en leven. We geven inzicht in de verschillen tussen voedingsmiddelen, eetpatronen, én inspireren je om zelf keuzes te maken en te zorgen voor een volwaardig en écht gezond eetpatroon. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Heb je een vraag of suggestie hoe we I’m a Foodie Academy nog beter, leuker of mooier kunnen maken? Of wil je als bedrijf zichtbaar zijn op ons symposium?

Stuur ons dan een mail via: info@iamafoodie.nl.

Veelgestelde vragen

Ja! De academy is interessant voor iedereen met een (para)medisch of daaraan gerelateerd beroep. Zoals diëtisten, gewichtsconsulenten, healthcoaches, (huis)artsen, leefstijlcoaches,  personal trainers, fysiotherapeuten, etc. Andere geïnteresseerden zijn uiteraard ook welkom.

Het menu zal in conform de Richtlijnen goede voeding zijn, vegetarisch en met groenten in de hoofdrol. Uiteraard houden we rekening met jouw dieetwens. Bij de inschrijving kun je dit direct doorgeven.

Ja, bij de receptie (bij de ingang) zullen ze je verder helpen. Je krijgt een ruimte toegewezen en er is een koelkast voor tijdelijke beschikbaar.

Leerhotel Het Klooster is één van de meest bijzondere hotels van Amersfoort. Het ligt net buiten het karakteristieke centrum van Amersfoort. Het hotel is een voormalig Kruisherenklooster en wordt mede gerund door studenten van de hotelschool van MBO Amersfoort. De studenten leren in de praktijk de verschillende facetten van horeca, gastronomie en gastvrijheid.

Accreditatie is aangevraagd bij: ADAP.

Accreditatie toegekend: BLCN (5,5), BGN (8), NVvPO (8)

Dat kan. Laat het ons weten  (per email naar info@iamafoodie.nl) en we sturen je de factuur toe.

Na het symposium krijg je een certificaat van deelname. Indien van toepassing zullen wij na afloop van het symposium het registratienummer doorgeven aan het kwaliteitsregister. Na de verwerkingsperiode zullen de punten in je account worden bijgeschreven.

Ja! Na afloop van het symposium kan je die afhalen bij de registratie desk.

Ja! Mocht je helaas niet fysiek aanwezig kunnen zijn dan kan je toch deelnemen via de live stream. Uiterlijk een dag voor het symposium krijg je een unieke kijklink.

Nee. Tickets zijn alleen online via het ticketingsysteem te bestellen.

We willen graag dat deelnemers real life komen. Met Early Bird korting op die tickets willen we dat graag stimuleren. De remote optie is kostbaar omdat we er een extra bedrijf voor inhuren.

HBO+ De dag is leerzaam voor zowel mensen die al e.a. weten van het microbioom als mensen die er nog onbekend mee zijn.

Webdesign door Liesbeth Smit | The Online Scientist in samenwerking met Dietistenwebsites.nl