fbpx

Voedingshulp in Griekse vluchtelingenkampen

Door |2017-06-20T20:37:44+00:0019 juni 2017|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Wat vinden de Foodies?|
  • Voedingshulp in Griekse vluchtelingenkampen
Soms is het heel leuk om een Foodie te zijn. Zo werd ik laatst benaderd door Jonas Sweep van Impact Nomads met de vraag om de groente- en fruitpakketten te beoordelen die zij uitdelen aan mensen in Griekse vluchtelingenkampen. Een enorme eer om een steentje bij te kunnen dragen om deze mensen volwaardige voeding aan te bieden, ondanks hun moeilijke positie.

Vluchtelingenhulp

Impact Nomads is een initiatief van Jonas Sweep. Een natuurkundige die na een carrière als businessanalist opeens besloot iets heel anders te doen. Hij vertrok naar Griekenland om vluchtelingen te helpen en dat mondde uit in dit mooie initiatief. Het uitdelen van groente- en fruitpakketten is slechts een van de dingen die Impact Nomads doet, zo zorgden zij ook al voor warme kleren en wifi in vluchtelingenkampen. Echte helden dus! [1]

Voedingsaanbod in vluchtelingenkampen

Jonas kwam in contact met verschillende groepen die bezig waren om voedingshulp te verbeteren voor vluchtelingen en besloot mee te helpen. Vluchtelingen krijgen in de kampen vooral voedsel vanuit de Griekse regering. Dit noodrantsoen is echter zeer karig en bevat vooral koolhydraten in de vorm van brood, rijst of aardappelen, af en toe wat kip of bonen, maar nauwelijks groenten of fruit. Aangezien mensen soms lang in deze kampen zitten, heeft het magere voedingsaanbod allerlei nare gevolgen voor de gezondheid. Denk aan een lagere weerstand tegen infecties, maar ook miskramen en kinderen met ondervoedingsverschijnselen. Bovendien hebben mensen geen autonomie meer over wat ze eten. De samenwerkende groepen vluchtelingenhelpers wilden niet alleen het voedselaanbod en daarmee de gezondheidstoestand verbeteren, maar vluchtelingen ook deze autonomie teruggeven om zelf voor (een deel van) hun eten te zorgen.

Groente- en fruitpakketten

Sinds september 2016 worden groente- en fruitpakketten uitgedeeld in de kampen. Ze namen het project over van een Catalaans team genaamd EREC. Ze delen overigens ook andere voedingsmiddelen uit, zoals plantaardige olie. Volgens Jonas is het niet altijd gemakkelijk om de vluchtelingen te helpen. De kampen verplaatsen zich namelijk soms en dan moet het team opnieuw toestemming vragen om te mogen helpen. Een tijdrovend proces, waardoor ze soms met andere organisaties moeten samenwerken om toch het groente en fruit op locatie te krijgen.

Voedingshulp in Griekse vluchtelingenkampen

De bijdrage van een Foodie

De vraag van het team aan mij was in hoeverre de groente- en fruitpakketten bijdragen aan een volwaardig(er) voedingspatroon voor de mensen in de kampen. En welke adviezen er gegeven kunnen worden ter verbetering. Daarvoor berekende ik de voedingswaarde van het regeringsaanbod en de voedingswaarde van dit aanbod plus het aangeboden groente en fruit. Duidelijk werd dat het aanbod vanuit de Griekse overheid vooral macronutriënten zoals energie, eiwit, koolhydraten en vetten leverde, maar weinig vitamines en mineralen. Er was vooral een gebrek aan vitamines en mineralen die gelinkt zijn aan de lage hoeveelheid dierlijk voedsel in het voedingsaanbod. Bovendien was de hoeveelheid eiwit krap voor mensen met een hogere behoefte, zoals zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven of zieken.  De groentepakketten vulden een groot deel van het tekort aan vitamines en mineralen aan. Maar de aanbevelingen voor eiwit voor mensen met een hogere behoefte werd nog niet gehaald. Door meer peulvruchten, noten en pinda’s uit te delen, en waar mogelijk wat extra zuivel, is dit te verbeteren. Verder kon ik nog wat aanbevelingen doen rondom variatie met groenten, zodat een dekking van alle vitamines en mineralen gewaarborgd is.

Help ook!

Het is gemakkelijk te vergeten dat menselijke behoeften niet plotseling verdwijnen als mensen op de vlucht zijn. Vooral als je het zo goed hebt als wij hier in Nederland. Deze voedingshulp voor de vluchtelingen is alleen mogelijk door donaties vanuit verschillende organisaties, waarvan HelpRefugees de belangrijkste is. Laten we zelf ook eens goede samaritanen zijn en dit prachtige project ondersteunen, een donatie is mogelijk via deze link: HelpRefugeesDonate. [2]

Bronnen

  1. http://impactnomads.org/
  2. HelpRefugeesDonate

 

 

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper & docent Wageningen Universiteit & diëtist

Paulien Vinke is voedingswetenschapper en diëtist met een passie voor schrijven. Na een studie Voeding & Diëtetiek in Groningen (2010) werkte ze vijf jaar lang als diëtist in verschillende verpleeghuizen. Daarnaast deed ze de MSc moleculaire voedingswetenschappen aan Wageningen Universiteit (2014). Inmiddels werkt ze als docent en onderzoeker in Nederland en Duitsland.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?