Op verzoek gaat mijn superfood research verder. Lees hier alle uitgewerkte superfoods. Je vindt hier o.a.  chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, en acaibes (mét onderbouwing)! Nu de beurt aan tarwegras! Tarwegras zijn de scheuten van de tarweplant. Door tarwekorrels te laten ontkiemen en daarna in aarde te laten groeien, ontstaan de scheuten. Deze plantjes lijken op gras. Tarwegrastherapie is een methode die in de natuurgeneeskunde al decennia toegepast wordt. Ook tijdens de Nationale Eettest van BNN werd het genoemd – een shot tarwegrassap bevat net zoveel voedingsstoffen als 2 kilo groenten.

Tarwegras net zoveel voedingsstoffen als in 2 kilo groenten?

Op internet vind je deze plaatjes terug over tarwegras. Zitten er dan echt zóveel voedingsstoffen in dat je het kun vergelijken met 2 kg groenten? Het klinkt too good to be true, maar het zou wel echt een uitkomst zijn gezien het feit dat maar een klein deel van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid groente eet.

tarwegras shot

Help, ik kan bijna niks vinden over de voedingswaarde van tarwegras!

De eerste plek waar ik ga kijken is – as usual- in het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO).


De NEVO bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van voedingsmiddelen en gerechten die door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt en die een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen. Ook zijn voedingsmiddelen opgenomen die in de praktijk van wetenschappelijk voedingsonderzoek, diëtetiek en voedingsvoorlichting van belang zijn. NEVO is eigendom van het ministerie van VWS en wordt beheerd en onderhouden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De gegevens in NEVO online zijn vrij toegankelijk voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, voedingsonderzoek, de voedingsmiddelenindustrie, diëtetiek en voedingsvoorlichting (1). Jij kunt dus ook zelf de NEVO inkijken als de voedingswaarde van een product wil weten. Let op gaat om de voedingwaarde per 100 gram product!

Helaas, net als de açaí-bes, en chia is tarwegras in de NEVO niet te vinden. Toch jammer dat veel nieuwe voedingsmiddelen hier niet in opgenomen worden..De meeste voedingsberekeningsprogramma’s in Nederland zijn gebaseerd op de NEVO en dat betekent dat deze voedingsmiddelen ook hier niet in voorkomen, terwijl ze steeds meer in de aandacht staan en gegeten worden.

Boek over tarwegras: Wheatgrass nature’s finest medicine

De USDA (United States Department of Agriculture) beheert een database (National Nutrient Database for Standard Reference) met de voedingswaarde van ruim 8000 voedingsmiddelen. Mmm..ook hier geen gegevens over tarwegras (2)! Ik vraag me ineens heel sterk af waar alle verhalen over tarwegras nou vandaan komen als alle grote databases geen gegevens bevatten…

Gelukkig ik stuit op een boek over tarwegras! Het boek Wheatgrass nature’s finest medicine van Steve Merevowitz (3). Dit boek is absoluut pro tarwegras maar bevat wel informatie waar ik iets mee kan. De auteur heeft de voedingswaarde van tarwegras sap laten onderzoeken in een laboratorium. Zie hier de resultaten. Ik heb voor het gemak een vergelijking gemaakt met groenten. Niet met 2 kilo, maar met “slechts’ 200 gram broccoli (zie de roze getallen voor 200 gram broccoli).

Wat valt op?? Een shot tarwegras sap van 30 ml. bevat juist veel minder voedingsstoffen, en dus lang niet evenveel als 2 kg groente!  Met Google Books kun je zelf het boek inzien als je wil.

tarwegras-vs-broccoli

Wetenschappelijk onderzoek over tarwegras

 PubMed is een vrij toegankelijke zoekmachine op het internet. Je kunt met deze zoekmachine diverse databases doorzoeken. Dit beteft o.a. de MEDLINE database met referenties naar (medisch) wetenschappelijke artikelen, maar ook boeken van NCBI (National Center for Biotechnology Information). Je kunt via deze zoekmachine vrijwel alle belangrijke publicaties van de afgelopen decennia vinden. Meestal vind je een samenvatting en soms kun je het full-text artikel gratis bekijken. Om de volledige artikelen te bekijken heb je meestal een abonnement nodig of kun je het artikel tegen betaling opvragen. 

Op Pubmed vond ik slechts één artikel over de voedingswaarde van tarwegras (4). Dit onderzoek gaat over de mineralen in tarwegras. De onderzoekers vonden t.a.v. het mineralengehalte soortgelijke getallen als in bovenstaand plaatje..Heeft het dan wel zin om tawegras sap te drinken? Kun je beter voor poeder kiezen? Waar komt de hype vandaan en doet het iets voor je gezondheid? 2Bcontinued!!!!

Bronnen

  1. Http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx (bezocht op 20 feb. 2014).
  2. National Nutrient Database for Standard Reference. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list (bezocht op 20 feb. 2014).
  3. Steve Meyerowitz. Wheatgrass Natures Finest Medicine. The Complete Guide to Using Grasses to Revitalize Your Health
  4. S.D. Kulkarni a, R. Acharya b, A.G.C. Nair b, N.S. Rajurkar a, A.V.R. Reddy b. Food Chemistry 95 (2006) 699–707 Analytical, Nutritional and Clinical Methods. Determination of elemental concentration profiles in tender wheatgrass (Triticum aestivum L.) using instrumental neutron activation analysis