Op verzoek gaat mijn superfood research verder. Lees hier alle uitgewerkte superfoods. Je vindt hier o.a. chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, en acaibes (mét onderbouwing)! Nu de beurt aan tarwegras! Tarwegras zijn de scheuten van de tarweplant. Door tarwekorrels te laten ontkiemen en daarna in aarde te laten groeien, ontstaan de scheuten. Deze plantjes lijken op gras. Tarwegrastherapie is een methode die in de natuurgeneeskunde al decennia toegepast wordt. Ook tijdens de Nationale Eettest van BNN werd het genoemd – een shot tarwegrassap bevat net zoveel voedingsstoffen als 2 kilo groenten.
Tarwegras net zoveel voedingsstoffen als in 2 kilo groenten?
Op internet vind je deze plaatjes terug over tarwegras. Zitten er dan echt zóveel voedingsstoffen in dat je het kun vergelijken met 2 kg groenten? Het klinkt too good to be true, maar het zou wel echt een uitkomst zijn gezien het feit dat maar een klein deel van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid groente eet.
Help, ik kan bijna niks vinden over de voedingswaarde van tarwegras!
De eerste plek waar ik ga kijken is – as usual- in het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO).
Helaas, net als de açaí-bes, en chia is tarwegras in de NEVO niet te vinden. Toch jammer dat veel nieuwe voedingsmiddelen hier niet in opgenomen worden..De meeste voedingsberekeningsprogramma’s in Nederland zijn gebaseerd op de NEVO en dat betekent dat deze voedingsmiddelen ook hier niet in voorkomen, terwijl ze steeds meer in de aandacht staan en gegeten worden.
Boek over tarwegras: Wheatgrass nature’s finest medicine
De USDA (United States Department of Agriculture) beheert een database (National Nutrient Database for Standard Reference) met de voedingswaarde van ruim 8000 voedingsmiddelen. Mmm..ook hier geen gegevens over tarwegras (2)! Ik vraag me ineens heel sterk af waar alle verhalen over tarwegras nou vandaan komen als alle grote databases geen gegevens bevatten…
Gelukkig ik stuit op een boek over tarwegras! Het boek Wheatgrass nature’s finest medicine van Steve Merevowitz (3). Dit boek is absoluut pro tarwegras maar bevat wel informatie waar ik iets mee kan. De auteur heeft de voedingswaarde van tarwegras sap laten onderzoeken in een laboratorium. Zie hier de resultaten. Ik heb voor het gemak een vergelijking gemaakt met groenten. Niet met 2 kilo, maar met “slechts’ 200 gram broccoli (zie de roze getallen voor 200 gram broccoli).
Wat valt op?? Een shot tarwegras sap van 30 ml. bevat juist veel minder voedingsstoffen, en dus lang niet evenveel als 2 kg groente! Met Google Books kun je zelf het boek inzien als je wil.
Wetenschappelijk onderzoek over tarwegras
Op Pubmed vond ik slechts één artikel over de voedingswaarde van tarwegras (4). Dit onderzoek gaat over de mineralen in tarwegras. De onderzoekers vonden t.a.v. het mineralengehalte soortgelijke getallen als in bovenstaand plaatje..Heeft het dan wel zin om tawegras sap te drinken? Kun je beter voor poeder kiezen? Waar komt de hype vandaan en doet het iets voor je gezondheid? 2Bcontinued!!!!
Bronnen
- Http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx (bezocht op 20 feb. 2014).
- National Nutrient Database for Standard Reference. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list (bezocht op 20 feb. 2014).
- Steve Meyerowitz. Wheatgrass Natures Finest Medicine. The Complete Guide to Using Grasses to Revitalize Your Health
- S.D. Kulkarni a, R. Acharya b, A.G.C. Nair b, N.S. Rajurkar a, A.V.R. Reddy b. Food Chemistry 95 (2006) 699–707 Analytical, Nutritional and Clinical Methods. Determination of elemental concentration profiles in tender wheatgrass (Triticum aestivum L.) using instrumental neutron activation analysis
Wat goed dat je dit allemaal uitzoekt. Pubmed gebruik ik zelf ook vaak, erg handig. Interessant voeding stofje dat tarwegras, ik vraag mij ook af in hoeverre dit lijkt op chlorella, heb jij daar ervaring mee?
haha nee 🙂 Maarrrr..het staat ook op mijn list om uit te zoeken. Zag al wel e.a. over chlorofyl voorbij komen in de arikelen over tarwegras.
Leuke blog hebben jullie!
Dit is misschien een oude bericht, maar alsnog wilde ik als bioloog even mededelen dat in alle groene groente chlorofyll zit. Chlorofyll is namelijk het pigment dat de plant groen maakt en gebruikt voor fotosynthese (=energie halen uit zonlicht). Chlorella is een alg, vernoemd naar zijn pigment.
Leuke, smakelijke blog en verfrissend om eens een tegengeluid te horen! Ik ga je volgen en lees graag deel 2 van dit verhaal …
Mooi, helder onderbouwd, artikel! Ik lees vaak artikelen over dit soort superfoods, omdat het wel mijn interesse heeft, maar er wordt nooit onderbouwd met cijfers. Prettig dit.
Ik heb namelijk vanmiddag een shotje tarwegrass gehad in de Bagels & Beans en vroeg me af hoeveel en welke voedingswaardes er nu écht in zaten.
Ik kijk uit naar deel 5.
Groetjes,
Judith
Leuk, dankjewel :)!
Erg interessant artikel, fijn dat je hier zo diep op in gaat! Opvallend vind ik dat er een ruime hoeveelheid vitamine B12 in tarwegrassap blijkt te zitten, deze vitamine komt toch alleen in dierlijke bronnen voor?
Ik doe zelf een literair onderzoek naar enkele superfoods. Ik vraag me daarom af of er al een vervolg is op dit artikel over tarwegras. Zijn er effecten op de gezondheid of is de tarwegrasshot puur een marketingstunt?
Beste Marijke, in tarwe (graan) zit veel anti-nutriënten. Zitten die ook in de tarwegras poeder? Ik heb me al suf gezocht op pubmed ea maar heb nergens geen sluitend antwoord gevonden. Weet jij dit soms? Bedankt
Hoi. Waar is de update? Ik zou graag het vervolg willen lezen, maar waar vind ik dat?
Vast bedankt.