Er is veel actie op het gebied van voedselverspilling! Onlangs lanceerde Kromkommer het eerste product van ‘gekke’ groenten, namelijk soep. Nu te koop bij een aantal winkels en ook via de eigen website. Het geheime plan voor een restaurant in Nederland waar gekookt wordt met afval is inmiddels geen geheim meer: op 21 juni opent Instock haar deuren in Amsterdam. De menukaart wisselt natuurlijk, maar dit voorbeeld ziet er heel goed uit.
Voedselverspilling: Anti-Waste inspiratie
Er zijn veel sites bomvol goede informatie die je kunnen helpen minder te verspillen. Praktische tips die je direct kunt gebruiken. Hier een overzicht:
- De facebookpagina van Hoezo 50 kilo staat vol goede ideeën wat te doen met restjes. Een filmpje met vier ideeën voor broodkapjes, een lesje paneermeel van oud brood, een recept voor broodquiche en broodkoekjes. Brood in de vuilnisbak is met deze tips echt een zonde!
- Website Het kan wel heeft een enorme verzameling anti-verspilling trucs. Bijvoorbeeld een stukje plastic om de topjes van je bananen waardoor ze langer goed blijven en een simpel glas water laat je basilicum te laten hergroeien;
- Recepten voor fruitrestjes vind je op de site van Damn Food Waste. Vergeet niet naar Damn Food Waste on tour te gaan 28 juni in Groningen voor een heerlijke gratis lunch van restjes!
Vermijd voedselverspilling: Slim koken
Slim koken begint bij de juiste portie klaarmaken. Waar dit naar mijn idee het meest mis kan gaan is bij rijst, pasta, couscous, ed. De portie die je hiervan eet is natuurlijk heel persoonlijk. Zet bij het opscheppen van je maaltijd je bord eens op de weegschaal. Je weet nu wat je gekookte portie is. Deel deze hoeveelheid door 2,5 en je weet hoeveel rauwe rijst jij nodig hebt, deel deze hoeveelheid door twee en je weet hoeveel rauwe pasta je nodig hebt. Voortaan weeg je je portie dus voor het koken af en maak je precies genoeg! Het voedingscentrum geeft basisporties voor mannen en vrouwen aan, deze kun je als basis gebruiken.
Restjes recepten
Zoals ik in mijn vorige blog al schreef staat internet vol met leuke recepten waar je heel goed je restjes in kunt verwerken. Hierbij een aantal van mijn favorieten:
- Tajine met groenten
- Eierpotjes
- Groentecurry
- Restjessoep
Geen zin om zelf te koken? Kijk eens op Thuisafgehaald.nl of er iemand bij jou in de buurt een lekker maaltijd over heeft. Jij hebt een makkie, waarschijnlijk eet je veel lekkerder dan wanneer je besteld bij ‘thuisbezorgd’ en je hebt deze maaltijd gered van een toekomst in de prullenbak.
Vermijd voedselverspilling: Slim bewaren
Als het om het bewaren van voeding gaat kun je op twee punten letten, namelijk (1) houdbaarheidsdatum en (2) waar (hoe) hoelang te bewaren. De houdbaarheidsdatum wordt op producten op verschillende manieren weergegeven. Handig om op te letten, want ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’ vereisen hele andere actie.
‘Te gebruiken tot’ vind je op producten zoals verse vis en vlees, oftewel producten die snel bederven en die bij bederven een risico kunnen vormen voor de gezondheid wanneer ze nog wel gegeten worden. Is een product met een TGT-datum over de datum? Gooi het weg.
‘Tenminste houdbaar tot’ geeft aan dat het product tot deze datum zeker van goede kwaliteit zal zijn. En daarna? Daarna heel vaak ook nog! Wanneer deze producten over de datum zijn wil dat niet zeggen dat ze niet meer veilig zijn om te eten. Het kan zijn dat kleur, geur en smaak na verloop van tijd achteruit gaat. Voorbeelden van dit soort producten zijn zuivel, pasta, rijst, sapjes en producten in potten of diepvries. Als je te veel op deze datum let gooi je waarschijnlijk onnodig dingen weg. Gebruik je ogen, neus en mond om te beoordelen of dit product echt in de prullenbak hoort of gewoon terug kan in de voorraadkast.
Wat je waar en hoelang kunt bewaren heeft Voedingscentrum allemaal voor je op een rij gezet. Van elk product wordt aangegeven hoe lang je het in de koelkast en vriezer kunt bewaren. Bijvoorbeeld gegrilde kip blijft 4 dagen goed in de koelkast en drie maanden in de vriezer. Rauwe kip blijft maar 2 dagen goed bij bewaren in de koelkast (check ook bij dit product vooral de datum), maar kun je wel 9 maanden bewaren in de vriezer.
Tot slot
Na drie blogs over voedselverspilling heb ik heel veel geleerd over dit onderwerp en ik hoop jullie ook. Voordat ik begin dit jaar bij YFM over het probleem verspilling hoorde was ik me nooit bewust van wat ik weggooide. Alles wat over was belandde in de vuilnisbak, want ik at het toch niet meer op. Nu is dat wel anders. Zoals ik vorige keer al schreef ben ik mij heel erg bewust van wat ik weggooi . Voor die 155,- euro die je hier jaarlijks kunt besparen door minder te verspillen, weet ik wel een betere bestemming. Helaas gaat het nog niet altijd goed en beland er ook nog steeds goed eten in de vuilnisbak, met name brood. Die tips van Hoezo 50kilo gaan mij dus zeker helpen.
Love Food, Hate Waste!
Interessante blogs over voedselverspilling! k ben bezig om een blog op te richten voor jongeren over duurzamere voedselconsumptie. Misschien lijkt het je leuk om een kijkje te nemen?