Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Voedselverspilling – hoeveel verspil jij?

  • voedselverspilling
Een oproepje van Kromkommer op facebook: wie de soep wil komen proeven? Ik!! Dus dinsdag 25 maart 18:00u zat ik aan tafel bij Kromkommer met een nog een stuk of 8 soepproevers. We proefden de tomatensoep met hele gele snoeptomaatjes, bietensoep met een vleugje sinaasappel en een nog ‘geheime’ smaak. Jammmm wat zijn ze nu al lekker!

voedselverspilling

Kromkommer – tegen voedselverspilling

Kromkommer zet zich in tegen voedselverspilling. Met crowdfunding verzamelden zij genoeg geld bij elkaar om een soeplijn op te kunnen zetten van ‘gekke’ groenten. Normaal belanden deze groenten, die er niet perfect uit zien, maar prima zijn van smaak en kwaliteit, in de afvalbak, biovergister of worden ze gebruikt als veevoer. Nog 1,5 maand wachten en dan is de soep echt te koop.

Dumpster-diven

Dumpster-diven-excl.-vlees,

Dumpster diven

Ikzelf ken Kromkommer van het kennismakingsweekend van de YFM academie. In dit eerste weekend gingen wij zelf onder begeleiding van Jente van Kromkommer dumpster-diven; eten verzamelen dat anders in de prullenbak zou eindigen. Ongelofelijk waar iedereen mee terug kwam. We hadden niet alleen eten voor die avond, maar ook voor het ontbijt en de lunch de volgende dag en er ging nog van alles mee naar huis. De volgende ochtend vertelde Toine Timmermans, productmanager duurzame voedselketens van de Wageningen Universiteit, ons meer over voedselverspilling.

Voedselverspilling door de consument

Gemiddeld verspilt één persoon bijna 48kg vast voedsel per jaar (incl. zuivel en olie, excl. dranken). Hiervan is 22kg onvermijdbaar, dit zijn bijvoorbeeld schillen en botten. Blijft er dus 26kg over die we wel kunnen vermijden! Omgerekend gooit de Nederlandse consument naar schatting 2,6 miljard euro aan eetbaar voedsel per jaar weg. Per persoon is dit 155,- euro (1). Bedenk eens wat je daarmee voor leuke dingen kunt doen. De doelstelling van de overheid is in 2015 de voedselverspilling met 20% te reduceren. Het lijkt echter de andere kant op te gaan, tussen 2009 en 2011 is een stijging in plaats van daling gemeten (2).

VoedselverspillingOnderschat eigen voedselverspilling niet

Hier ligt een belangrijke taak voor ons! De consument, dat zijn we allemaal. Bij de weggooi-test van Milieucentraal kun je  testen hoe spaarzaam jijzelf bent. Ik kom zelf positief uit het verhaal, de test zegt: Fantastisch! U gooit minder weg dan de gemiddelde Nederlander. Dat is fijn om te weten, maar het kan natuurlijk altijd beter. Helaas koop ik soms toch te veel fruit (of eet ik het te weinig…) waardoor het na een tijdje beschimmeld in de prullenbak belandt of er blijft een half bakje crème fraîche open staan en ook dit belandt beschimmeld in de prullenbak. Wees kritisch op jezelf! Eigen voedselverspilling wordt vaak onderschat, omdat het weggooien vaak met kleine beetjes tegelijk gebeurt (3).

Algemeen zijn er drie manieren om verspilling te verminderen: slim kopen, slim koken en slim bewaren. Mijn boodschappenlijstje waarmee ik straks door de supermarkt zoef ligt klaar. Zo koop ik niets teveel en bijkomende voordelen zijn dat ik daar niet meer na hoef te denken over wat ik ga eten, ik niets vergeet, ik snel klaar ben en ik hard voorbij het pad met snoep en chips ben gerend.  Meer over voedselverspilling volgt!

Bronnen

  1. Agro&Co, Milieucentraal en Voedingscentrum (2011). Brochure deskstudie voedselverspilling.
  2. Han Soethoudt en Toine Timmermans. Monitor voedselverspilling – mid term rapportage. Wageningen UR Food & Biobased Research, 20 februari 2013.
  3. Milieu Centraal en Voedingscentrum ism Planbureau voor Leefomgeving. Factsheet verspilling, april 2012. 
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Mijn naam is Sandra Buijing. In 2008 heb ik mijn studie Voeding & Diëtetiek afgerond en in 2009 de post-HBO opleiding Sportdiëtetiek. Mijn afstudeeropdracht en eindstage deed ik bij Invorm. Dit beviel van beide kanten erg goed en zo ben ik een jaar later, na een rondreis door Azië en werken bij Dietheek, weer teruggekomen bij Invorm. Het is een kleine praktijk (we zijn totaal met drie diëtisten) waar ik erg goed mijn eigen gang kan gaan. Dat is ook waar ik goed in ben! Ik gebruik graag mijn creativiteit om nieuwe ideeën uit te werken en projecten op te zetten.

Reacties

Eén reactie

  1. FOOD by Dila 18 april 2014 at 12:02- Beantwoorden

    Grappig je hebt hetzelfde design (maar dan anders ;))!

    Ik probeer ook steeds meer te letten op wat ik allemaal koop en dat beter te plannen, want ja ook ik gooi teveel weg (vooral als je alleen woont gaat dat al een stuk sneller).

Schrijf een reactie