fbpx

Wat drink jij? Alcohol & calorieën

Door |2017-01-06T16:49:34+00:0030 december 2013|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: , |
 • alcohol calorieen
Als diëtist adviseer/promoot ik alcohol nooit. Niet drinken is natuurlijk altijd gezonder en je krijgt minder calorieën binnen. Drink ik dan zelf nooit alcohol? Tuurlijk wel! Net als voor zovelen hoort af en toe alcohol zoals wijn, prosecco of likeur voor mij bij genieten, en kwaliteit van leven. Maar ongemerkt krijg je als je alcohol drinkt veel calorieën binnen.

Eén gram alcohol bevat 7 calorieën, dus hoe hoger het percentage alcohol des te meer calorieën jouw drankje per ml. bevat. Daarnaast bevatten sommige alcoholische dranken toegevoegd suiker (4 calorieën/gram), denk maar aan likeuren en mixdranken. Een klein glaasje likeur levert afhankelijk van het percentage alcohol al gauw tussen de 70-100 calorieën. Dus als jij in het nieuwe jaar (net als veel andere Nederlanders) op je gewicht wil letten is het verstandig om ook eens naar kritisch naar jouw alcoholconsumptie te kijken. Maar misschien eerst vanavond nog een avondje genieten?? 😉

Proost! Op een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Van links naar rechts: Irisch koffie, Breezer, gluhwijn, rum-cola, Bockbier, advocaatje, Baileys, likeur, whiskey, pils, port, rode wijn, witte wijn, sherry.

alcohol calorieen

Op de site van KWF kankerbestrijding vind je een handige Alcohol Calorieën Calculator

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

2 Comments

 1. Julie Van Weehaeghe 3 januari 2014 at 8:06 - Beantwoorden

  Leuk om te weten !!!

  Hoe zit het met gin tonic? IK hoorde dat het een pak ‘beter’ is dan andere alcoholische dranken.

  Groetjes Julie van hapjesprinces.be

  • Marijke 5 januari 2014 at 11:38

   Hi Julia,
   Gin heeft een alcoholpercentage van rond de 40% vergelijkbaar met whiskey en rum..40 ml gin bevat dus16 ml alcohol * 7 kcal = 102 kcal (buiten de kcal van de andere ingredienten zoals suiker in tonic). Het is dus maar net waarmee je het vergelijkt.
   grtjs Marijke

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?