Ultra-processed foods (UPF’s) zijn industrieel bereide producten die samengesteld zijn uit combinaties van voedingsstoffen zoals palmvet, zetmeel, suiker, bloem en zout en geen hele (herkenbare) voedingsmiddelen meer bevatten.

Kenmerken 

Ze zijn meestal kant-en-klaar verpakt, overal verkrijgbaar, ‘ultra’- lekker en hoeven niet meer bereid te worden, waardoor er gemakkelijk veel van gegeten kan worden. Denk aan pizza , hotdogs, chocolade, nuggets, snoep, koek, chips en frisdrank.

Lange ingrediëntenlijsten en heel bewerkt

Het zijn producten met lange ingrediëntenlijsten die pas lekker worden als er emulgatoren, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen aan zijn toegevoegd (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een zelfgemaakte (fruit)salade die van zichzelf al lekker smaakt). Ze worden bewerkt door te hydrogeneren, hydrolyseren, extruderen, te frituren of voor te behandelen. 

Bewerken is niet altijd slecht

Deze producten zijn de tegenhanger van minimaal bewerkte producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten of eieren waar niks aan is toegevoegd en die alleen bewerkt zijn om ze veiliger, eetbaar of langer houdbaar te maken. ‘Bewerken’ is daarom eigenlijk geen goede term, omdat volkorenbrood, yoghurt en thee ook bewerkte producten zijn, maar zeker geen ongezonde keuze.

Wil jij werken aan je gezondheid?  

Check dan ons boek Eet als een expert, geschreven door diëtisten en voedingswetenschappers!