fbpx

We sturen Superfoods naar het lab! Doneer je mee?

Door |2017-01-07T09:42:09+00:0016 september 2015|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Trends & Hypes|Onderwerpen: |
 • labtest
Superfoods zoals Tarwegras, Gojibessen en Himalayazout…Producten waar door de industrie van alles over wordt geclaimd. Zo ook over de voedingswaarde. Tarwegras bevat meer vitamines en mineralen dan 2 kg groente, Gojibessen bevatten 500 x zoveel vitamine C als een sinaasappel en Himalayazout is gezond zout met heel veel mineralen en relatief weinig natrium.

Klopt dat wel??

Het Nederlands Voedingsstoffen bestand (NEVO) van het RIVM bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van voedingsmiddelen en gerechten die door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt. Helaas zijn veel Superfoods hier (nog) niet in opgenomen en is het erg lastig om te achterhalen wat de echte voedingswaarde is van deze producten.

Een onafhankelijke analyse in het lab

Wij willen de werkelijke voedingswaarde weten van deze producten. Jij toch ook! Daarom laten wij dit onderzoeken door een professioneel onafhankelijk Foodlab. De onderzoeksresultaten verwerken we zoals je van ons gewend bent in een blog én we zullen uiteraard de onderzoeksrapportage op de site vermelden.

Labtest deel 1: Himalayazout

labtestWe starten met het onderzoeken van Himalayazout. Diverse fabrikanten & websites claimen dat:

 • Himalayazout een perfecte vervanger is voor keukenzout omdat het minder natrium bevat;
 • Himalayazout rijk is aan calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink;
 • dagelijks een sole drinken (een oplossing van 75% water en 25% Himalayazout) een perfecte manier is om mineralen binnen te krijgen.

De vraag is of dat wel klopt, of dat deze adviezen meer kwaad dan goed doen…Daarom gaan we Himalayazout laten onderzoeken door een professioneel en onafhankelijk Foodlab. We doen dit op:

 • Natrium
 • Kalium
 • Zink
 • IJzer
 • Calcium
 • Magnesium

Doneer jij mee?

Om dit te laten testen is het doelbedrag €275. Wil jij ons hierbij helpen? Doneer dan mee.

Via onze webshop kun je eenvoudig jouw donatie overmaken. Klik op onderstaand plaatje welk bedrag jij wilt doneren. Als je >€10 doneert ontvang je van ons 1 (of 2) I’m a Foodiebag(s). De I’m a Foodie Bags worden verzonden zodra het doelbedrag is behaald. Indien het doelbedrag niet behaald wordt, dan krijg je uiteraard je donatie teruggestort. De I’m a Foodiebags worden dan ook niet verstuurd. Eventuele stornering zal in de laatste week van oktober 2015 plaatsvinden.

€20 badge_def
€10 badge_def

€5 badge_def

Zodra het doelbedrag wordt gehaald laten wij de test uitvoeren. Uiteraard houden wij je tussentijds (de komende 4 zaterdagen) op de hoogte van de ontwikkelingen. Help jij ons mee om dit te laten onderzoeken?

Periodiek kiezen we samen met jou een ander product om te laten onderzoeken. Wat zou jij willen weten?

 

UPDATE: De resultaten zijn binnen! Labtest de uitslag: wat zit er in Himalayazout

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

3 Comments

 1. Lien 26 september 2015 at 2:11 - Beantwoorden

  Hoi Marijke!
  Ik vroeg me af of dit niet al een keer is gebeurd in het buitenland?

  https://www.sciencebasedmedicine.org/pass-the-salt-but-not-that-pink-himalayan-stuff/

  http://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis

  Het gaat dus om trace amounts en nog eens trace amounts van allerlei stoffen die in grotere hoeveelheid giftig kunnen zijn(gelukkig maakt dosis het vergif-en maakt dosis tevens iets waardevol of verwaarloosbaar ;-))

  Ik wil best doneren maar misschien heb je hier al wat aan. Ik ben groot fan van evidence based eten en je niet gek laten maken door spectaculaire marketing kreten die de natuurlijk gezond eet wereld zo domineren. Tot voor kort trapte ik in al deze en inmiddels geeft ik minder geld uit, eet nog steeds hartstikke gezond en ben van m’n neuroses rondom bio en dwangmatig vermijden van bepaalde dingen af 😉
  Succes met jullie fijne blog!

  • Marijke 27 september 2015 at 6:12

   Hai! leuke site idd. Omdat zowel NEVO als USDA geen analyses gedaan hebben willen we het naar het lab sturen. Mogelijk dat het idd ergens anders ook al eens is gedaan. Echter ik vrees dat als we de Nederlandse consument (en wellicht ook producent :-)) willen overtuigen we een Nederlandslab + analyse en cerficaat uit de kast moeten halen. Hoop dat het gaat lukken!

 2. Dietistenpraktijk Novita 6 oktober 2015 at 6:19 - Beantwoorden

  Wat een super idee! Ik heb natuurlijk ook gedoneerd. Alhoewel ik himalayazout niet heel boeiend vind (ik verwacht er niks van qua voedingswaarde), vind ik het initiatief geweldig. Ik kijk uit naar de volgende superfoods die jullie naar het lab willen sturen.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?