fbpx

Weet wat je eet – Gif op groente en fruit

Door |2017-01-08T19:59:54+00:0020 januari 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: , |
Regelmatig eet ik biologisch. Meestal kies ik voor biologisch vlees, eieren en kip. De dieren hebben een beter leven gehad, ze zijn niet volgestopt met hormonen, en vaak vind ik de smaak ook veel beter. Waarom koop ik dan ook mijn groente en fruit (en de rest van mijn boodschappen) niet biologisch? Helaas heeft dat te maken met geld… Eerlijk is eerlijk, als het goedkoper zou zijn zou ik al mijn boodschappen biologisch doen. Maar de realiteit is anders…Zonder veel te denken over bijvoorbeeld gif op groente en fruit eet ik rustig de hele week van de supermarkt.

Gif op groente en fruit

Soms maak ik me weleens zorgen over het landbouwgif op groenten en fruit uit de supermarkt. Af en toe zie je in de media weer eens een item verschijnen over dit onderwerp. Afgelopen december nog kwam het veelvuldig in het nieuws: Mandarijnen met hoge concentraties landbouwgif. Bekijk hieronder het item in Eenvandaag terug.

[iframe src=”http://www.youtube.com/embed/uPMMXUHbsAw” width=”640″ height=”480″]

Meer gif op groente en fruit dan toegestaan

Veel vaker dan je denkt bevatten groente en fruit bestrijdingsmiddelen. Veel mensen verwachten dat de overheid en de supermarkten zorgen voor schoon voedsel in de winkel. Helaas niet. In 2006 bevatte één op de drieëndertig monsters van Nederlandse groente en fruit meer bestrijdingsmiddelen dan wettelijk is toegestaan. Voor buitenlandse producten is dit zelfs één op de zes. Tientallen keren werd de gezondheidsnorm voor jonge kinderen overschreden. En de wet houdt alleen rekening met één soort gif per product. Op een tros druiven komen geregeld meer dan 10 voor (1).

Milieudefensie en Foodwatch vinden dat niet kan! Zij vinden dat wij als consumenten het recht hebben om te weten wat we eten, en roepen supermarkten op om schoon voedsel te verkopen. Tevens hebben zij supermarkten en de overheid gevraagd om hun meetgegevens t.a.v. gevaarlijke stoffen in voedsel openbaar te maken. Het VWA (de voedsel en waren autoriteit) geeft haar metingen van monsters van groente en fruit bij supermarkten met naam en toenaam sinds juni 2006 vrij. Supermarkten doen dit niet, dus om de druk hoog te houden meten Milieudefensie en Foodwatch dit zelf en publiceren regelmatig de resultaten van de supermarkten op hun website “Weet wat je eet”.

Gifmeter

Vooral de gifmeter of deze website vind ik een handige tool. Je vindt er bijvoorbeeld een overzicht van de meest vervuilde supermarkten, maar ook welke groente- en fruitsoorten het meest vervuild zijn. De meest recente resultaten zijn van 2011, dus ik hoop dat er snel een update komt!

Grootste Nederlandse supermarkten waar in 2011 40 of meer metingen waren verricht, gesorteerd van schoon naar vuil

gif op groente en fruit

Als ik de grafiekjes op de website bekijk dan schrik ik toch wel een beetje! Er is een gezondheidsrisico geconstateerd in de monsters van de de supermarkt waar ik boodschappen doe! Een ander grafiekje laat zien dat de mango op nummer 3 in het lijstje van de meest vervuilde fruitsoorten staat. Toevallig heb ik er net een gekocht! Ik ga snel kijken uit welk land de mango komt, want ook letten op het land van herkomst heeft volgende Foodwatch en Milieudefensie zin. Jammer, ik heb de sticker er al afgehaald..Volgende keer beter, en ik ga de tips Foodwatch en Milieudefensie opvolgen!

 • Koop biologisch – Ik ga het proberen.. echt :). Al eerder schreef ik over PURPR, en ging ik de uitdaging aan om elke keer als ik boodschappen doe één van mijn boodschappen te vervangen door een biologische variant. Ik ga eens kijken of ik dit met mijn groenten en fruit kan gaan doen, of..in ieder geval de soorten die het meest besmet zijn volgens “Weet wat je eet” zoals mango, rucola en sperzieboon.
 • Kies je supermarkt – De Dirk kwam in 2011 het beste (van alle onderzochte supermarken) uit de bus. Troefmarkt kwam er het slecht uit.
 • Koop producten uit Nederland 
 • Kies schone producten en kijk naar land van herkomst

www.weetwatjeeet.nl

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

2 Comments

 1. Maarten 27 mei 2015 at 2:28 - Beantwoorden

  Beste Marijke,

  In het begin van uw artikel stelt u dat ” Meestal kies ik voor biologisch vlees, eieren en kip. De dieren hebben een beter leven gehad, ze zijn niet volgestopt met hormonen, en vaak vind ik de smaak ook veel beter. ”

  Nu ben ik recent erg geintresseerd in “niet- natuurlijke” groei-bevorderingsmiddelen in dieren. Ik kwam er hierbij achter dat de EU sinds 1988 het gebruik van groeihormonen (HGP’s) verbiedt en sinds 2006 niet- medicinale anti-biotica (Antimicrobial Growth Promoters/ AGP’s) verbiedt. Dan rest het sneller laten groeien van vee alleen nog maar d.m.v. antibiotica en eventueel gewijzigd voedsel voor deze dieren?
  Ik weet niet hoe het zit met de naleving van deze regels, maar zou het niet zo moeten zijn dat onze dieren geen (groei)hormonen toegedient krijgen?

  Graag uw reactie,

  Maarten

 2. Jan van Rongen 2 juli 2018 at 2:51 - Beantwoorden

  Na 2011 is er geen gifmeter meer gepubliceerd. Niet zo verwonderlijk, want in dat jaar liet ik zien dat er niets klopt van de berekeningen in de gifmeter. Ze gaven enorm af op de Nederlandse producenten terwijl die nu juist de meeste schone waren en een compliment hadden verdiend. Het was geen eenmalige rekenfout van ze, het was de berekeningswijze die ze hadden verzonnen, die ze al die jaren hadden toegepast, maar die gewoon fout was.

  Jammer dat ze het hebben laten staan.

  Maar onthoudt dus: koop Nederlandse groente en fruit, die is verreweg het schoonst van allemaal,

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?