Regelmatig eet ik biologisch. Meestal kies ik voor biologisch vlees, eieren en kip. De dieren hebben een beter leven gehad, ze zijn niet volgestopt met hormonen, en vaak vind ik de smaak ook veel beter. Waarom koop ik dan ook mijn groente en fruit (en de rest van mijn boodschappen) niet biologisch? Helaas heeft dat te maken met geld… Eerlijk is eerlijk, als het goedkoper zou zijn zou ik al mijn boodschappen biologisch doen. Maar de realiteit is anders…Zonder veel te denken over bijvoorbeeld gif op groente en fruit eet ik rustig de hele week van de supermarkt.

Gif op groente en fruit

Soms maak ik me weleens zorgen over het landbouwgif op groenten en fruit uit de supermarkt. Af en toe zie je in de media weer eens een item verschijnen over dit onderwerp. Afgelopen december nog kwam het veelvuldig in het nieuws: Mandarijnen met hoge concentraties landbouwgif. Bekijk hieronder het item in Eenvandaag terug.

[iframe src=”http://www.youtube.com/embed/uPMMXUHbsAw” width=”640″ height=”480″]

Meer gif op groente en fruit dan toegestaan

Veel vaker dan je denkt bevatten groente en fruit bestrijdingsmiddelen. Veel mensen verwachten dat de overheid en de supermarkten zorgen voor schoon voedsel in de winkel. Helaas niet. In 2006 bevatte één op de drieëndertig monsters van Nederlandse groente en fruit meer bestrijdingsmiddelen dan wettelijk is toegestaan. Voor buitenlandse producten is dit zelfs één op de zes. Tientallen keren werd de gezondheidsnorm voor jonge kinderen overschreden. En de wet houdt alleen rekening met één soort gif per product. Op een tros druiven komen geregeld meer dan 10 voor (1).

Milieudefensie en Foodwatch vinden dat niet kan! Zij vinden dat wij als consumenten het recht hebben om te weten wat we eten, en roepen supermarkten op om schoon voedsel te verkopen. Tevens hebben zij supermarkten en de overheid gevraagd om hun meetgegevens t.a.v. gevaarlijke stoffen in voedsel openbaar te maken. Het VWA (de voedsel en waren autoriteit) geeft haar metingen van monsters van groente en fruit bij supermarkten met naam en toenaam sinds juni 2006 vrij. Supermarkten doen dit niet, dus om de druk hoog te houden meten Milieudefensie en Foodwatch dit zelf en publiceren regelmatig de resultaten van de supermarkten op hun website “Weet wat je eet”.

Gifmeter

Vooral de gifmeter of deze website vind ik een handige tool. Je vindt er bijvoorbeeld een overzicht van de meest vervuilde supermarkten, maar ook welke groente- en fruitsoorten het meest vervuild zijn. De meest recente resultaten zijn van 2011, dus ik hoop dat er snel een update komt!

Grootste Nederlandse supermarkten waar in 2011 40 of meer metingen waren verricht, gesorteerd van schoon naar vuil

gif op groente en fruit

Als ik de grafiekjes op de website bekijk dan schrik ik toch wel een beetje! Er is een gezondheidsrisico geconstateerd in de monsters van de de supermarkt waar ik boodschappen doe! Een ander grafiekje laat zien dat de mango op nummer 3 in het lijstje van de meest vervuilde fruitsoorten staat. Toevallig heb ik er net een gekocht! Ik ga snel kijken uit welk land de mango komt, want ook letten op het land van herkomst heeft volgende Foodwatch en Milieudefensie zin. Jammer, ik heb de sticker er al afgehaald..Volgende keer beter, en ik ga de tips Foodwatch en Milieudefensie opvolgen!

  • Koop biologisch – Ik ga het proberen.. echt :). Al eerder schreef ik over PURPR, en ging ik de uitdaging aan om elke keer als ik boodschappen doe één van mijn boodschappen te vervangen door een biologische variant. Ik ga eens kijken of ik dit met mijn groenten en fruit kan gaan doen, of..in ieder geval de soorten die het meest besmet zijn volgens “Weet wat je eet” zoals mango, rucola en sperzieboon.
  • Kies je supermarkt – De Dirk kwam in 2011 het beste (van alle onderzochte supermarken) uit de bus. Troefmarkt kwam er het slecht uit.
  • Koop producten uit Nederland 
  • Kies schone producten en kijk naar land van herkomst

www.weetwatjeeet.nl