Sushi, je kunt mij er ‘s nachts voor wakker maken! De afgelopen jaren zie je steeds meer sushirestaurants en take away’s met sushi op de menukaart. Maar ik ben duidelijk niet de enige sushiliefhebber. Op mijn praktijk krijg ik nog wel eens de vragen: ‘Kun je nog sushi eten als je zwanger bent?’ en ‘Welke sushi is geschikt als je zwanger bent?’ Misschien heb jij besloten om helemaal geen sushi te eten tijdens de zwangerschap, maar staat het wel hoog op je verlanglijstje om te gaan eten na je bevalling. Daarom in dit blog: Hoe zit het precies met sushi tijdens je zwangerschap?

Welke sushi kun je beter laten staan als je zwanger bent?

Omdat de meeste sushi rauwe vis bevat bestaat er onduidelijkheid of je überhaupt nog wel sushi kunt eten tijdens je zwangerschap. Die twijfel is terecht, want sommigen kun je beter overslaan maar andere sushi kun je gerust eten. Allereerst, wat kun je beter laten staan?

Sushi met rauwe of gerookte vis

Sushi met rauwe of gerookte vis is niet veilig om te eten. Rauwe en gerookte vis kunnen de Listeria monocytogenes-bacterie bevatten. Dus let op, het gaat niet alleen over rauwe vis. Bij het roken wordt rauwe vis wel verhit, maar de vis wordt niet altijd tot boven de 70 graden verhit. Daardoor kunnen er schadelijke bacteriën achterblijven. Laat deze sushi’s dus staan. Ook als er wordt gezegd dat de vis heel vers is, kan het nog steeds Listeria monocytogenes bevatten. Sashimi’s zijn bijvoorbeeld altijd gemaakt van rauwe vis (bijvoorbeeld zalm en tonijn, maar soms ook vlees) en zijn daarom niet geschikt. 

Sushi met roofvissen

In roofvissen, grote vissen die andere vissen eten, stapelen schadelijk stoffen zich op, zoals dioxines, kwik en andere vervuilingen. Deze stoffen kunnen de placenta passeren en zijn daarom niet geschikt tijdens de zwangerschap. Roofvissen zijn onder andere zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, paling, tonijn en koningsmakreel. Let bij sushi dus ook op bij de rollen met tonijn, want ook de tonijn uit blik is niet geschikt.

Twijfel je of er in een restaurant wel hygiënisch gewerkt wordt, sla deze plaats dan liever over. 

Sushi eten als je zwanger bent

Welke sushi mag je wel eten als je zwanger bent?

Maar niet getreurd, er zijn een nog heleboel geschikte opties. Zalm uit blik is verhit geweest en daardoor veilig om te nemen. Deze wordt vaak gebruikt in uramaki rolls. Gekookte of gebakken zalm, witvis, en garnalen zijn ook prima keuzes. En ook surimi (imitatie krab), tahoe of tofu zijn veilige keuzes. En wat dacht je van sushi met avocado, komkommer, omelet, zeewier of mango.

Bij sommige restaurants kun je van tevoren de menukaart bekijken, zo weet je vooraf al van welke sushi jij kan genieten.

De lekkerste zwangerschapsproof-sushi maak je zelf

Vind je de opties nog wat beperkt of geniet je liever van sushi thuis? Ga dan thuis aan de slag met de volgende tips:

  • Gebruik als basis eens zilvervliesrijst, quinoa of peulvruchtenrijst als gezondere alternatieven voor de witte sushirijst. 
  • Gebruik als vulling omelet, tofu, tahoe, visvrije tonyn van De Vegetarische Slager, zalm en Atlantische makreel uit blik, gebakken of gestoomde schaal en schelpdieren (bijvoorbeeld gebakken garnalen), en gebakken zalm of surimi. Stop er lekker veel groenten in zoals komkommer, avocado, bieten en wortel of maak een fruitige variant met mango of ananas.
  • Voeg dille (lekker bij zalm), paprikapoeder en/of bosui toe als extra smaakmakers

Serveer het geheel met wat gekookte edamame bonen voor een extra bonenboost. Zo kom jij de 9 maanden wel door!

Vind je het verhaal over vis nog wat ingewikkeld? In ons boek Eet als een expert: zwanger! vind je een handig overzicht met welke vis wel en niet geschikt is tijdens de zwangerschap en waarom. Ook vind je een lekker recept voor een gezonder en zwangerschapsproof variant op sushi: de sushi zonder zorgen!

welk beleg op brood

Wil je meer weten over voeding tijdens de zwangerschap? Eet als een expert – zwanger! is het vierde deel in de serie ‘I’m a Foodie presents’. In Eet als een expert – zwanger! geven we wetenschappelijke onderbouwde informatie en praktische tips aan vrouwen die zwanger willen worden én zijn over welke voeding het beste is voor moeder en kind. We laten zien dat je met een beetje creativiteit en omdenken de sushi, carpaccio en alcohol helemaal niet zult missen!