In een vorige blog, beschreef ik hoe ik tijdens mijn recente reis naar Indonesië leerde hoe je traditionele nasi goreng maakt. Na deze kookles, wilde ik ook heel graag mijn persoonlijke favoriet uit de Indonesische keuken leren koken: gado gado!
Het gerecht gado gado bestaat voornamelijk uit voorgekookte groenten, met daarover een pittige pindasaus en een gekookt eitje. Vaak wordt er gekookte rijst bij gegeten. Dat maakt het een bijzonder gezond en voedzaam gerecht, dat ook nog eens heel gemakkelijk zelf te maken is. Dit recept is mijn eigen, licht versimpelde en extra gezonde versie, omdat het voldoet aan de Richtlijnen goede voeding.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 200 g zilvervliesrijst
- 2 el plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie
- 2 eieren
- 2 el 100% pindakaas
- 200 ml halfvolle melk of sojamelk
- 1 tl sambal
- 400 g gesneden (rest-)groente, zoals taugé, koolrabi, witte kool, wortel, sperzieboontjes, snijboon of peultjes
- Mespuntje zout
Bereidingswijze
- Breng een pan met water en een klein beetje zout aan de kook. Voeg de rijst toe, laat dit 8 minuten doorkoken en giet het dan af. Laat de rijst nog 5 minuten nagaren met het deksel op de pan
- In een tweede pan kook je de eieren gaar in 8-10 minuten. Laat de eieren na het koken even schrikken in koud water, om het pellen later gemakkelijker te maken
- In een derde pan kook je de groente in 6 minuten beetgaar
- Neem een steelpannetje en verwarm daarin de melk of sojamelk op laag vuur, maar laat deze niet koken. Als de melk warm is, voeg je de pindakaas en sambal al roerend toe. Blijf roeren en verhitten totdat je een ingedikte saus krijgt, maar laat het niet koken. Als je het te dun vindt, voeg je meer pindakaas toe
- Pel de gekookte eieren en snijd ze in partjes
- Serveer de gado gado door op elk bord wat rijst en groente op te scheppen, schenk er pindasaus overheen en serveer met de partjes gekookt ei
- Eet smakelijk!
Serveertips
Je kunt gado gado op tal van manieren feestelijk opdienen, bijvoorbeeld door de rijst eerst in een kommetje te doen en op het bord om te keren. Je kunt er wat cassavechips of tomaat en komkommer erbij te serveren. Door gesneden groente in koolbladeren te rollen en deze mooi op het bord te leggen. Of door alle groenten in reepjes te snijden en ze als een waaier op het bord te leggen. Laat je fantasie de vrije loop!
Een beetje tamarindepasta door je pindasaus maakt m nóg lekkerder😉
Dit is een geweldig recept! Ik zie nu na de derde keer koken dat er ook twee eetlepels plantaardige olie nodig zijn, maar die worden niet genoemd in de stappen. Gaan die in de pindasaus?