fbpx

Wereldrecepten: Nasi Goreng uit Indonesië

Door |2018-11-23T13:37:26+00:0023 november 2018|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: |
  • Nasi Goreng
Afgelopen zomer maakten mijn man en ik een indrukwekkende en avontuurlijke huwelijksreis door Indonesië: we reisden naar Noord-Sumatra, West-Java en Bali. Op Sumatra maakten we kennis met de menselijkheid van orang-oetans. Op Java beklommen we ’s nachts vulkanen, genoten van de zonsopgang op ’s werelds grootste boeddhistische tempel Borobudur en mochten babyschildpadden voor het eerst in de zee laten. Nabij het prachtige Bali zagen we honderden tropische vissen en konden we ook nog een beetje uitrusten op de mooie stranden.

Indonesische eetcultuur

Elk eiland van Indonesië heeft zo zijn eigen cultuur en bijzonderheden, waardoor je eigenlijk het gevoel hebt door verschillende landen te reizen. Maar 1 ding hadden ze gemeen: de dagelijkse nasi goreng, die zowel als ontbijt, lunch en avondmaaltijd gegeten wordt. En dat is geen wonder, want we kwamen ontelbare rijstvelden tegen tijdens onze reis. Rijst is het hoofdvoedingsmiddel in Indonesië en in armere gebieden hebben ze niet veel meer tot hun beschikking dan rijst, kip, eieren, bananen en af en toe wat groente. Nasi goreng met gebakken banaan was dus overal te krijgen. Af en toe kregen we er zelfs gebakken tofu of tempeh bij, als we aangaven geen vlees te eten. Ik kon de verleiding niet weerstaan om in de keuken te vragen of ik mocht leren hoe je nasi goreng maakt. Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’. De bereidingswijze was zo simpel, dat ik me afvraag waarom we in Nederland pakjes verkopen om nasi goreng te kunnen maken. Dat is echt helemaal niet nodig! Daarom beschrijf ik in deze blog hoe je dit heerlijke, voedzame en goedkope recept heel gemakkelijk zelf kunt maken. Ik heb het stiekem een klein beetje aangepast, zodat het ook nog aan onze richtlijnen goede voeding voldoet.

Nasi Goreng 1

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 200 g zilvervliesrijst
  • 2 el plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie
  • 2 eieren
  • 400 g kleingesneden (rest-)groente, zoals taugé, paprika, wortel, selderij, sperzieboontjes of snijboon, prei of spinazie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, kleingesneden of geperst
  • 1 el ketjap
  • Mespuntje zout
  • Naar smaak kun je ook andere specerijen toevoegen, zoals sambal of rode peper, gemalen peper, komijn, kurkuma of gemalen koriander
  • Eventueel kroepoek, cassavechips, plakjes tomaat en komkommer, gebakken tofu of tempeh

 

Bereidingswijze

  1. Breng water met een klein beetje zout aan de kook en voeg de rijst toe. Laat dit 8 minuten doorkoken en giet het dan af. Laat de rijst nog 5 minuten nagaren met het deksel op de pan
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en bak daarin de beide eieren naar smaak als een spiegelei of gebakken ei. Leg ze op een bord als ze klaar zijn
  3. Fruit daarna de ui en knoflook aan in het restant van de olie in de pan
  4. Voeg de fijngesneden groente en de ketjap toe en schep gedurende 5-10 minuten regelmatig om
  5. Voeg steeds een deel van de gekookte rijst toe aan de koekenpan of wok en blijf regelmatig omscheppen tijdens het bakken, zodat de rijst aan alle kanten bakt. Dit duurt meestal 5 tot 10 minuten. Probeer klonten rijst uit elkaar te duwen met de platte kant van een spatel, waarmee je bakt
  6. Voeg eventueel naar smaak nog andere specerijen toe
  7. Serveer de rijst op een bord, met het gebakken ei erbovenop. Als je wilt, kun je er nog kroepoek, cassavechips, plakjes tomaat of komkommer of gebakken tofu of tempeh erbij serveren
  8. Eet smakelijk!

 

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper & docent Wageningen Universiteit & diëtist

Paulien Vinke is voedingswetenschapper en diëtist met een passie voor schrijven. Na een studie Voeding & Diëtetiek in Groningen (2010) werkte ze vijf jaar lang als diëtist in verschillende verpleeghuizen. Daarnaast deed ze de MSc moleculaire voedingswetenschappen aan Wageningen Universiteit (2014). Inmiddels werkt ze als docent en onderzoeker in Nederland en Duitsland.

Reacties

5 Comments

  1. Arie 23 november 2018 at 5:24 - Beantwoorden

    Kleine aanvulling: kook de rijst een dag van te voren en laat deze snel afkoelen, en door en door koud worden in de koelkast. De korrel wordt dan droger en je hebt geen last van kloten!

    Daarnaast ook erg lekker: maak van de eieren roereieren of omeletreepjes, en bak deze met de rijst mee.

    Selamat makan!

    • Paulien 26 november 2018 at 11:15

      Hallo Arie, Dank voor je aanvulling! Dat ga ik eens proberen, klinkt als een goed idee 🙂 Selamat makan!

  2. Arie 23 november 2018 at 5:25 - Beantwoorden

    Sorry, kloten moet klonten zijn…

  3. Suzanne 24 november 2018 at 7:20 - Beantwoorden

    Trassi bakar meebakken met de ui en knoflook is écht een toegevoegde waarde en idd met afgekoelde rijst op hoog vuur de rijstkorrels laten knetteren!

  4. Koen 29 november 2018 at 6:02 - Beantwoorden

    8 minuten voor zilvervliesrijst? Of gaart dit verder bij het meevallen?

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?