De herfst is begonnen en dat is meteen te merken aan het weer. Stiekem geniet ik daar ieder jaar enorm van als echt herfst- en wintermens. Natuurlijk maak je ook mij niet blij met hele dagen regen, maar toch verlang ik na die warme zomermaanden naar een lagere temperatuur buiten. Droge kou met een echt winterzonnetje, daar wordt ik super blij van. Lange wandelingen in een dikke winterjas en eenmaal thuis genieten van een warme kop thee onder een dekentje op de bank. Hoe dan ook, kouder wordt het en ik ben er helemaal klaar voor. Met een dikke trui aan de keuken in om de lekkerste herfst- en wintergerechten te bereiden. Natuurlijk met groenten uit het seizoen!
In deze blog deel ik drie stamppot recepten met je. Dat voelt voor mij enigszins vreemd, want ik ben nooit een echte stamppot-fan geweest. Vooral stamppot boerenkool ging er bij mij vroeger niet goed in. Nog steeds maak ik thuis zelden de traditionele Hollandse stamppot recepten. De drie recepten in deze blog zijn voorbeelden van de unieke combinaties die ik wel graag maak zodra het najaar aanbreekt. Recepten met maximaal zes ingrediënten. Gezond (volgens de richtlijnen goede voeding), makkelijk en snel.

stamppot zoete aardappel spinazie met pecannoten

Zoete aardappel-spinazie stamppot met zongedroogde tomaat en geroosterde pecannoten

Bereidingstijd: 25 minuten

Voedingswaarde per persoon: Energie 595 kcal, eiwit 11,5 g, vet 26,2 g, verzadigd vet 3,1 g, koolhydraten 69 g, voedingsvezels 12,2 g, natrium 560 mg.

Benodigd kookgerei

  • Dunschiller
  • Mes
  • Snijplank
  • Grote kookpan
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Aardappelstamper

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1,5 kg zoete aardappel
  • 80 g pecannoten
  • 300 g verse spinazie
  • 4 el olijfolie
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Breng een pan water aan de kook. Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd in stukken van ca. 5 cm (zo gaat het koken iets sneller). Kook de zoete aardappel gaar in ca. 12-15 minuten.
  2. Rooster ondertussen de pecannoten 2 à 3 minuten in een koekenpan zonder olie.
  3. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes van ca. 1-2 cm.
  4. Giet de zoete aardappel af en stamp tot een grove puree. Voeg de olijfolie, het paprikapoeder toe en breng op smaak met peper.
  5. Stamp de spinazie in delen door de zoete aardappel tot de spinazie grotendeels is geslonken.
  6. Meng de zongedroogde tomaten door de stamppot. Breng verder op smaak met peper en eventueel wat zout.
  7. Serveer met de geroosterde pecannoten.

 

stamppot pastinaak met kabeljauw

Pastinaak-rucola stamppot met kabeljauw

Bereidingstijd: 30 minuten

Voedingswaarde per persoon: Energie 526 kcal, eiwit 29,9 g, vet 20,7 g, verzadigd vet 2,8 g, koolhydraten 48,4 g, voedingsvezels 12,9 g, natrium 120 mg.

Benodigd kookgerei:

  • Dunschiller
  • Mes
  • Snijplank
  • Grote kookpan
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Aardappelstamper

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g aardappelen
  • 800 g pastinaak
  • 4 el pijnboompitten
  • 4 el olijfolie
  • 100 g rucola
  • 4 kabeljauwfilets, à ca. 100-125 g per stuk
  • 2 tl gedroogde dragon

Bereidingswijze

  1. Breng een pan water aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen en pastinaken en snijd in stukken van ca. 5 cm (zo gaat het koken iets sneller). Kook de aardappel en pastinaak in één pan gaar in ca. 15 minuten.
  2. Rooster ondertussen de pijnboompitten 1 à 2 minuten in een koekenpan zonder olie.
  3. Giet de aardappel en pastinaak af. Voeg twee eetlepels olijfolie toe en stamp grof. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  4. Meng de rucola door de stamppot en dek af.
  5. Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet ca. 3-4 minuten aan één zijde. Bestrooi met de dragon, peper en eventueel wat zout. Keer om en bak nog ca. 2-3 minuten aan de andere zijde.
  6. Serveer de stamppot met de kabeljauw en geroosterde pijnboompitten.

stamppot venkel met kerrie-tofu

Hutspot met venkel en kerrie-tofu

Bereidingstijd: 25 minuten

Voedingswaarde per persoon: Energie 487 kcal, eiwit 18,5 g, vet 22,2 g, verzadigd vet 3,4 g, koolhydraten 46,9 g, voedingsvezels 12,9 g, natrium 80 mg.

Benodigd kookgerei:

  • Dunschiller
  • Mes
  • Snijplank
  • Grote kookpan
  • Vergiet
  • Koekenpan
  • Aardappelstamper

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 g aardappelen
  • 500 g winterwortel
  • 1 venkel
  • 6 el olijfolie
  • 400 g tofu
  • 4 tl kerriepoeder (zonder zout)
  • 100 g gemengde kiemgroenten

Bereidingswijze

  1. Breng een grote pan water aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in stukken van ca. 5 cm (zo gaat het koken iets sneller). Kook de aardappel gaar in ca. 15 minuten.
  2. Rasp de wortel. Snijd in stukken van ca. 3 cm. Kook ca. 8-10 minuten mee met de aardappel.
  3. Verwijder de bovenste 2 cm en de kern van de venkel. Snijd in dunne reepjes van ca. 1 cm. Kook ca. 6-8 minuten mee met de wortel en de venkel.
  4. Giet de aardappelen en groenten af en stamp grof samen met 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Dek af.
  5. Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan. Laat de tofu uitlekken en dep droog met een schone theedoek. Verkruimel de tofu en bak ca. 4-5 minuten. Voeg halverwege de kerriepoeder toe en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
  6. Serveer de stamppot met de kiemgroenten en tofu.