In de maanden juli, augustus en september is het zomer! In de zomer vind je op de markt en in de supermarkt volop aanbod aan verse kleurrijke groente- en fruitsoorten. Groente- en fruitsoorten uit het seizoen eten is niet alleen milieu bewuster, lekkerder en gezonder, maar ook relatief goedkoop! Milieubewuste keuzes in de zomer zijn onder andere courgette, prei, koolsoorten, tomaat, zeekraal, verschillende soorten sla, meloen en aardbeien. De komende maanden presenteer ik iedere maand een zomerrecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV.   Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

We bevinden ons in de laatste weken van de zomer en naast het vele barbecueën kunnen we wel wat inspiratie gebruiken voor een simpel gerecht op een lekkere zomerdag. Daarom deze maand een lekker zomers saladerecept.
Het originele recept vond ik op www.christywilsonnutrition.com. Ik weet uit ervaring dat cannellini bonen en (zongedroogde) tomaat een super lekkere combinatie zijn. Ik heb het recept hier en daar wat aangepast. Ik vond dat dit recept te weinig verse groente bevat, daarom heb ik gegrilde courgette toegevoegd. Daarnaast heb ik een gepocheerd eitje toegevoegd voor wat extra eiwit. Houd je van pit? Voeg dan ook nog een dungesneden rode ui toe!

Bereidingstijd: 30 minuten

Prijs per persoon: €2,91 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Extra benodigdheden: grillpan, schuimspaan, vergiet

Voedingswaarde per persoon: Energie 418 kcal, Eiwit 22,4 g, Koolhydraten 37,9 g, Vet 16,9 g, waarvan verzadigd 3,3 g, voedingsvezel 12,4 g, zout 1,8 g, natrium 680 mg.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 courgettes
  • olijfolie
  • 4 eieren
  • witte wijnazijn
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 2 blikken witte bonen (à 240 g per stuk)
  • 15 g verse basilicum
  • 1 el citroensap
  • 100 g rucola
  • Peper en zout naar smaak 

Cannellini bonensalade

Bereiding

  • Snijd de courgette in partjes van 2-3 cm. Verhit olijfolie in een grill pan en grill de courgette goudbruin in 6 minuten. Zet apart
  • Breng ca. 6 cm water aan de kook in een ruime pan. Voeg een scheutje olijfolie en één el witte wijnazijn toe. Draai het vuur laag zodat het water niet tot nauwelijks borrelt. Breek voorzichtig een ei stuk in een kopje en laat in het water glijden. Herhaal dit met de andere eieren. Laat de eieren 3-4 minuten pocheren en schep uit de pan met een schuimspaan
  • Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snijd in reepjes. Spoel de witte bonen af in een vergiet
  • Snijd de basilicum fijn. Meng de basilicum, de witte bonen, 2 el olijfolie, 1 el citroensap en 1 el witte wijnazijn in een kom. Breng op smaak met peper
  • Verdeel de rucola, het witte bonenmengsel, de gegrilde courgette en de zongedroogde tomaatjes over de borden. Maak elk bord af met een gepocheerd eitje
  • Eet smakelijk!

Bron
Christy Wilson Nutrition (2017). White beans, greens and sun dried tomato salad. Geraadpleegd op 4 juli 2018