Zomer recept: Fried rice met sugarsnaps en cashewnoten

Door | 2017-09-15T10:11:20+00:00 14 september 2017|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • Fried rice met sugarsnaps
In de maanden juli, augustus en september is het zomer! De zomer staat bekend om een oogst rijk aan gekleurde soorten groenten en fruit. Niet alleen hartstikke gezond, maar ook een plaatje op je bord! Milieubewuste keuzes in de zomer zijn onder andere courgette, paprika, peultjes, bieten, prei, tomaat, doperwten, kersen en meloen. De komende maanden presenteer ik iedere maand een zomerrecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV.   Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het weer in Nederland is wisselvallig, en de laatste zomerweek in aangebroken. In de zomer vind je een overvloed aan kleurrijke groenten op de markt, in de supermarkt en misschien wel in je eigen tuin. Kleurrijke groenten zijn niet alleen super gezond, maar ze staan ook nog eens vrolijk op je bord. Voor het recept van deze maand gebruikte ik rode zoete puntpaprika, gele paprika, sugarsnaps, bosui en taugé. Het oorspronkelijke recept komt van www.vegrecipesofindia.com, een website vol lekkere oosterse vegetarische recepten. Het makkelijke van dit fried rice recept is dat je werkelijk elk soort groente kunt toevoegen. Dus kijk gerust wat je nog hebt liggen en het zal goed smaken in dit gerecht. Ook peulvruchten doen het goed in dit gerecht. Peulvruchten vormen een goede bron van voedingsvezels en eiwitten. Kies bijvoorbeeld voor kikkererwten, kidneybonen of sojabonen.

Bereidingstijd: 30 minuten

Prijs per persoon: €3,78 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 543 kcal, Eiwit 16,2 g, Koolhydraten 71,6 g, Vet 18,8 g, waarvan verzadigd 3,2 g, voedingsvezel 8,9 g, natrium 448 mg.

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 300 g zilvervliesrijst
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 1 gele paprika
  • 1 zakje sugarsnaps
  • 3 bosuitjes
  • 100 g taugé
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g geroosterde cashewnoten
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad (optioneel)
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Fried rice met sugarsnaps

Bereiding

  • Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (circa 15 minuten)
  • Was en snijd de paprika’s in het door jouw gewenste formaat blokjes of reepjes
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de sugarsnaps 1-2 minuten
  • Voeg de paprika toe en roer goed door
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en snipper de knoflook
  • Voeg de bosui en knoflook toe en breng op smaak met flink peper, gemberpoeder en komijn
  • Blus af met de sojasaus en zet het vuur laag
  • Giet intussen de rijst af en laat 1-2 minuten uitdampen
  • Voeg de rijst toe aan het groentemengsel en roerbak het geheel goed door
  • Proef het gerecht en voeg zo nodig nog wat extra peper, gember of komijn toe
  • Voeg als laatst de cashewnoten toe en serveer met de taugé en eventueel wat geroosterd zwart sesamzaad
  • Happy meal!

Bron
– Veg recipes of India (z.d.). Veg fried rice recipe, how to make vegetable fried rice. Geraadpleegd op 7 augustus 2017.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Fleur Pasman is begin 2018 afgestudeerd als diëtist. Vanaf juli werkt ze met veel plezier als diëtist in het Deventer Ziekenhuis, daarnaast ontwikkelt ze op freelance basis recepten. Ruim drie jaar geleden is ze begonnen met recepten ontwikkelen voor I’m a Foodie. Naast een enorme passie voor koken, heeft ze ook een passie voor het vergroten van haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, de gezondheid van de darmen en het ontstaan van ziekte. In de nabije toekomst staat de master Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen (WUR) op haar planning.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?