Beste Eet als een expert – zwanger! – lezer. Wat leuk dat je op onze moeilijke woorden pagina bent beland! Soms gebruiken we niet alledaagse termen in Eet als een expert – zwanger!. Hiervan zijn we ons bewust en zodoende hebben we enkele veelgebruikte woorden toegelicht met hun betekenis. En de bijlage van het hoofdstuk ‘je bent zwanger‘ kan je downloaden.
Mocht je nog andere termen tegenkomen in Eet als een expert – zwanger! die je niet direct kan plaatsen wat het betekend laat het ons weten via info@iamafoodie.nl dan voegen we die termen toe aan de lijst.

Groet Team I’m a Foodie

Een afwijking waarmee het kind geboren wordt. Dit kan erfelijk en niet-erfelijk zijn. Voorbeelden van aangeboren afwijkingen zijn een open ruggetje (spina bifida), hazenlip (schisis), syndroom van Down en bepaalde hartproblemen.

De score die standaard direct na de bevalling wordt bepaald en die een snelle indruk geeft van de algemene toestand van de baby.

Een verzamelterm voor het opnemen, verwerken en gebruiken van kennis. Dit heb je onder andere nodig bij lezen, rekenen, schrijven, redeneren, problemen oplossen, plannen maken, besluiten nemen, etc. Hierbij betrokken zijn onder andere waarnemen, denken, taalontwikkeling, bewustzijn, geheugen, intelligentie, ruimtelijk inzicht, aandacht en concentratie.

De kans op een zwangerschap binnen één enkele menstruatiecyclus.

Een specifiek stukje DNA op een chromosoom dat de code vormt voor het tot uiting brengen van een erfelijke eigenschap.

Het vermogen om met de ogen waar te nemen. Denk hierbij aan scherp, diepte en kleuren kunnen zien.

Een geboortegewicht dat lager is dan 2.500 gram. Bij een geboortegewicht lager dan 1.500 gram spreken we van een extreem laag geboortegewicht. Een te laag geboortegewicht verhoogt de kans op hartziekten, stoornissen met piepende ademhaling en vroegtijdige sterfte op latere leeftijd.

Een spontane beëindiging van de zwangerschap binnen 20 weken of wanneer de zwangerschapsduur onbekend is.

Het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat, ook wel eisprong genoemd. Dit gebeurt één keer per menstruatiecyclus.

Een orgaan dat zorgt voor de verbinding tussen moeder en ongeboren baby. De placenta maakt het mogelijk dat zuurstof, voedingsstoffen en hormonen bij je baby kunnen komen.

Een complicatie tijdens de zwangerschap, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd, waarbij sprake is van een hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine.

Een zwangerschap wordt opgedeeld in drie fasen. Ieder fase heet een trimester, waardoor een zwangerschap uit drie trimester bestaat:

  • 1e trimester week 0 tot en met week 12
  • 2e trimester week 13 tot en met week 26
  • 3e trimester week 27 tot en met de bevalling

Een geboorte (inclusief doodgeboorte) tussen de 22ste en 37ste week van de zwangerschap. Een late vroeggeboorte (32-37 weken) verhoogt de kans op concentratie- en leerstoornissen en problemen met de voeding en luchtwegen.